24 Σεπ 2017

Ο Κοινωνικός Αυτοματισμός και οι Συντάξεις των Στρατιωτικών

Ο “ένστολος”, ο “ένοπλος”,ο “καραβανάς” και μερικά άλλα ουσιαστικά  χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για να χαρακτηρίσουν τους στρατιωτικούς.

Μετά κάποιοι προέβαλλαν υπερβολικά το γεγονός πως οι στρατιωτικοί παίρνουν σύνταξη νέοι.
Στο τέλος ήρθε το επιχείρημα πως όσοι συνταξιούχοι στρατιωτικοί εργάζονται “παίρνουν” το ψωμί των νέων. Όλα τα επιχειρήματα αυτά έχουν μια βάση. Όμως όλα τα επαγγέλματα δεν έχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; Όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα δεν έχουν κάτι για το οποίο να γίνονται “θελκτικά”; Ρητορικά ερωτήματα.
Η συστηματική επίθεση στα εισοδήματα των στρατιωτικών, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ήταν παροιμιώδης. Όπως παροιμιώδη ήταν και τα επιχειρήματα για την επίθεση αυτή.
Τα καλύτερα ήρθαν όμως με το “νόμο Κατρούγκαλου” και το “νόμο Αχτσιόγλου”. Αν αυτούς τους νόμους τους προετοίμασαν τεχνοκράτες τότε κάτι είναι πολύ λάθος στο Υπουργείο Εργασίας. Αν βάλαμε τους στρατιωτικούς σ’ ένα τσουβάλι για να τελειώνουμε κύριοι ΣΥΡΙΖάτοι, μάλλον δεν έχετε πάρει χαμπάρι σε ποιο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας απευθύνεστε.
Το σύνολο σχεδόν των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχονται είτε από μικροαστικές είτε από αγροτικές οικογένειες (έρευνα που έγινε το 2012 από το ΓΕΕΘΑ). Πολύ δύσκολα βρίσκεις στέλεχος στις Ένοπλες Δυνάμεις πια που να προέρχεται από μεγαλοαστική οικογένεια, ή έστω από οικογένειες με γερό πορτοφόλι. Η μετάπτωση ενός νέου από πολίτη σε στρατιωτικό δεν αλλάζει ουσιαστικά ούτε την οικονομική του κατάσταση ούτε και το βιοτικό του επίπεδο. Ενδεχομένως ν’ αλλάζει λίγο το κοινωνικό του status.
Οι κυβερνήσεις του μνημονίου, από ιδεοληψία περισσότερο, στράφηκαν κατά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και δεν το έκαναν με κίνητρο την απαξίωση, αλλά την πρόκληση κοινωνικού αυτοματισμού. Ο λόγος είναι προφανής: Για να δικαιολογήσουν πλήρως, ως κοινωνική αντίδραση, τη συνεχώς μειούμενη οικονομική πολιτική τους έναντι των στρατιωτικών.
Και τα κατάφεραν! ποιος μιλάει σήμερα για την έως και 30% μείωση των εισοδημάτων των στρατιωτικών, και εν ενεργεία και συνταξιούχων; Κανείς! Ο κοινωνικός αυτοματισμός έχει δουλέψει τόσο καλά, που, όποια μέτρα κι αν ληφθούν από την όποια κυβέρνηση, θα προκαλέσουν την αποδοχή τους από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Πρόσφατα, ένα μέρος των αριστερών και αριστεριζόντων ομάδων πολιτών, τα έβαλε με τους ανώτατους και ανώτερους αποστράτους αξιωματικούς. Στόχος η ορθή (μπαλαμούτιασμα) επικοινωνιακή πολιτική για να περάσει αναίμακτα η νέα μείωση (που θα τη βιώσουν από τον Οκτώβριο) τα στελέχη των ΕΔ. Κι εδώ λειτούργησε ο κοινωνικός αυτοματισμός πάλι και μάλιστα βούλωσε κι αρκετά στόματα που τόλμησαν ν’ ανοίξουν ακόμα και για να χασμουρηθούν. Πολύ δημοκρατική μέθοδος από μια κυβέρνηση της αριστεράς με ολίγον από δεξιά.
Κι επειδή δεν τελειώσαμε ακόμα με τα ψαλίδια, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε νέα δεδομένα σε λίγο καιρό. Άντε να δούμε τι θα σκαρφιστούνε πάλι τα επικοινωνιακά “φρούτα” για να περάσουν τις επόμενες μειώσες και ποιόν θα βάλουν μπροστά. Συνταγή (ενδεκάδα) πετυχημένη δεν αλλάζει, όπως λένε μερικοί της αθλητικής ενημέρωσης.
http://www.armynow.net/