26 Σεπ 2017

Μεθοδεύσεις στο σκάνδαλο με τον ταμία Το παιχνίδι των αναβολών στο σκάνδαλο της Γαύδου

Εφτά φορές έχει αναβληθεί η δίκη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 578.000 ευρώ από το δημοτικό ταμείο της ακριτικής Γαύδου κατά την τριετία 2008-11. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, στο οποίο έχει παραπεμφθεί για τρία κακουργήματα ο τότε ταμίας της Κοινότητας
Γαύδου Στέφανος Μπικογιαννάκης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη κατανόηση στο πρόσωπό του, έχει κάνει δεκτά έξι αιτήματά του για αναβολή της δίκης μέσα σε τρία χρόνια. Στο μεταξύ το ιλιγγιώδες για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου ποσό υπεξαίρεσης ανέρχεται σήμερα –με τις προσαυξήσεις– στις 757.000 ευρώ.
Ολο αυτό το διάστημα κατά το οποίο ο κατηγορούμενος, που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και… ταλανίζεται από διάφορα προβλήματα υγείας όποτε έρχεται η ώρα του εδωλίου, το κλίμα στο πανέμορφο νησί της Καλυψούς, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, παραμένει βαρύ...
Η νέα δημοτική αρχή καταγγέλλει ψυχολογικούς εκβιασμούς, διαρκείς απειλές, ακόμη και απόπειρες πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος της νυν δημάρχου Ευαγγελίας Καλλίνικου εξαιτίας του σκανδάλου, η ποινική διαλεύκανση του οποίου εκκρεμεί σκανδαλωδώς, αφού η υπόθεση δεν έχει ακόμη δικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό.
Υπόγειες διαδρομές
Κάνει μάλιστα λόγο ακόμη και για υπόγειες διαδρομές παραπολιτικών, ενδεχομένως και παραδικαστικών κύκλων που με διάφορα τεχνάσματα επιδιώκουν την ελάφρυνση της ευθύνης του πρώην ταμία στον οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει καταλογίσει το υπεξαιρεθέν δημόσιο χρήμα.
Τον περασμένο Μάιο μάλιστα κι ενώ η υπόθεση είχε φτάσει για έκτη φορά στο ακροατήριο, μια απρόβλεπτη εξέλιξη ήρθε να ενισχύσει τους προβληματισμούς σχετικά με την εύλογη έκβαση του ποινικού σκέλους της. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος φέρεται ότι κατά την επίμαχη τριετία μετέφερε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς μέσω e-banking τα χρήματα του δήμου (τότε κοινότητα) και στη συνέχεια για τη συγκάλυψη της πράξης του φέρεται να πλαστογράφησε και δημόσια έγγραφα, αιτήθηκε και πάλι αναβολή.
Ο νέος δικηγόρος
Αυτήν τη φορά εμφανίστηκε στο δικαστήριο με νέο συνήγορο, τον Εμμανουήλ Μαρκογιαννάκη, ο οποίος κατά τους παρισταμένους συνοδευόταν από τον αδερφό του, πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην εισαγγελέα Χρήστο Μαρκογιαννάκη, και δεν χρειάστηκε να προβάλει λόγους υγείας.
Επικαλέστηκε την έκδοση πρόσφατου βουλεύματος το οποίο παραπέμπει στο ακροατήριο για την ίδια υπόθεση και τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Γαύδου (νυν αντιδήμαρχο του νησιού) Ευστράτιο Λαμπάκη, με την κατηγορία της από κοινού με τον Μπικογιαννάκη υπεξαίρεσης του επίμαχου χρηματικού ποσού. Το εν λόγω βούλευμα, που είχε εκδοθεί δύο μόλις ημέρες πριν και δεν είχε καν κοινοποιηθεί στον κ. Λαμπάκη, τον παρέπεμπε σε δίκη «κόντρα» στην αθωωτική εισαγγελική εισήγηση που ζητούσε μόνο την παραπομπή του Στ. Μπικογιαννάκη για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση,
Το δικαστικό συμβούλιο όμως διέταξε συμπληρωματική ανάκριση ώστε να διενεργηθεί γραφολογική πραγματογνωμοσύνη σε αποδείξεις πληρωμής που φερόταν να είχε υπογράψει ο τότε πρόεδρος της κοινότητας και τις οποίες επικαλείται ο ταμίας ως απόδειξη όψιμου ισχυρισμού (αρχικά είχε αναλάβει πλήρως την ευθύνη) ότι τα χρήματα που μετέφερε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κοινότητας σε δικούς του στη συνέχεια τα έδινε στον κ. Λαμπάκη για να εξοφλεί προμηθευτές.
Ωστόσο, από την κατάσταση εξόδων του δήμου με βάση την έκθεση οικονομικής επιθεωρήτριας προκύπτει ότι το σύνολο των προμηθευτών του ΟΤΑ δεν πληρωνόταν μετρητοίς, αλλά με τιμολόγια και επιταγές εκδόσεως του δήμου.
Παραπομπή με πιθανολόγηση
Η νέα πραγματογνώμονας που εξέτασε τα αμφισβητούμενα έγγραφα από φωτογραφίες και φωτοτυπημένα αντίγραφα και όχι από τα γνήσια προκειμένου να διακριβώσει τη γνησιότητα ή μη των υπογραφών, καθώς οι προηγηθείσες γραφολογικές πραγματογνωμοσύνες κρίθηκαν αντιφατικές από το δικαστικό συμβούλιο, κατέληξε σε συμπέρασμα με... πιθανολόγηση.
Κι ενώ κατά τον εισαγγελέα «το πόρισμά της είναι μια αξιολογούμενη πιθανολόγηση που δεν παράγει πλήρη απόδειξη και δέχεται ανταπόδειξη και διαφορετική αξιολόγηση» («δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή αδιαμφισβητήτου συμπεράσματος» αναφέρει και η ίδια), το δικαστικό συμβούλιο είδε «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» και του τότε πρόεδρου της Κοινότητας Γαύδου.
Ο κ. Λαμπάκης ο οποίος, όταν αντελήφθη ότι κάτι ύποπτο είχε συμβεί, είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και έχει απαλλαγεί από κάθε πειθαρχική ευθύνη σε αντίθεση με τον ταμία που παύθηκε οριστικά, ενημερώθηκε για την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη μέσα στο ακροατήριο στο οποίο παρίστατο. Ζήτησε να καθίσει αμέσως στο εδώλιο προκειμένου να ξεκαθαριστεί η υπόθεση που πολώνει το νησί, αλλά και να δοθούν στη δημοσιότητα οι τραπεζικοί λογαριασμοί κι όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως και του πρώην ταμία καθώς και των συγγενών τους.
Η δίκη αναβλήθηκε ξανά για τις 20 του ερχόμενου Οκτωβρίου.
«Περιμένουμε απόδοση Δικαιοσύνης»
Η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου δήλωσε σχετικά στο Documento: «Ο Δήμος Γαύδου περιμένει στις 20 Οκτωβρίου απόδοση Δικαιοσύνης σε ένα έγκλημα που έχει εγγράφως ομολογηθεί από τον κατηγορούμενο παρουσία του δημοτικού συμβουλίου. Περιμένουμε να γυρίσουν τα χρήματα του δήμου πίσω στο ταμείο του. Συνεργαστήκαμε με όλες τις αρχές, ακόμη και όταν ανώνυμα απειληθήκαμε για τη ζωή μας, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλες οι αποδείξεις για την πορεία των χρημάτων του δήμου, ξεκάθαρη πια από το άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Η έκβαση της υπόθεσης είναι απαίτηση πια. Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στη μικρή μας κοινωνία και τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν να γίνουν έργα κοινής ωφελείας για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας».
http://www.documentonews.gr/