20 Σεπ 2017

Βουλευτής της Μέρκελ εμπλέκεται στο ξέπλυμα τεράστιων ποσών μαύρου χρήματος στο Αζερμπαϊτζάν

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τα χρήματα που διέθεσε το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν σε Ευρωπαίους παράγοντες, προκειμένου να αποσιωπηθεί η συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξασφαλίσει μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση,
φαίνεται πως έχουν αντίκτυπο και στις γερμανικές εκλογές.
Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρνουν σε δεινή θέση τη Γερμανίδα καγκελάριο καθώς μία από τους εμπλεκόμενους στο γνωστό πλέον ως «Πλυντήριο του Αζερμπαϊτζάν» είναι η Κάριν Σρεντς, βουλευτής και υποψήφια με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ με την οποία μάλιστα έκανε περιοδεία στη βαλτική πόλη Βισμάρ.
Το ποσό που έλαβε η βουλευτής σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν από 7 ως 15 χιλιάδες ευρώ και της δόθηκε μέσω επιχείρησης που ίδρυσε ο Έντουαρντ Λίντνερ, πρώην Γερμανός βουλευτής και εκπρόσωπος συμφερόντων του Αζερμπαϊτζάν.
Μολονότι ο Λίντνερ παραδέχεται τις πληρωμές, υποστηρίζει ότι δεν επωφελείτο προσωπικά από αυτές καθώς και ότι αγνοούσε την αρχική πηγή των πληρωμών.
Η Στρεντς αρνήθηκε να σχολιάσει και δεν απάντησε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Guardian.

Υποπτο παρελθόν

Σημειώνεται ότι η Στρεντς είχε επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν επανειλημμένα, μεταξύ άλλων ως εκλογικός παρατηρητής, και είναι πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Νότιου Καυκάσου.
Έχει μάλιστα δημοσιεύσει μια φωτογραφία στον ισότοπό της με σύνθημα.
«Η πολιτική μπορεί να είναι διαφορετική» – με τον αυταρχικό ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.
Τον Ιούνιο του 2015, η Στρεντς ψήφισε μάλιστα κατά πρότασης που καλούσε το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλούς δημοσιογράφους.
Ήταν μάλιστα η μόνη εκπρόσωπος της Γερμανίας που ψήφισε όχι ενώ ως παρατηρητής στις εκλογές της χώρας δεν παρατήρησε παρατυπίες όπως έκαναν άλλοι παρατηρητές.

Πλυντήριο… 3 δισεκ. στροφών

Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια προερχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν «μοιράστηκαν» την περίοδο 2012-2014 σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, λομπίστες κ.λπ. ανά την Ευρώπη ή χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν έξοδα πολυτελούς διαβίωσης της ελίτ της χώρας, σύμφωνα με τραπεζικά έγγραφα που έφερε στο φως κοινοπραξία Ανατολικοευρωπαίων ερευνητών δημοσιογράφων.
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι μαίνεται εις βάρος της εκστρατεία δυσφήμησης, οργανωμένη από τον Τζορτζ Σόρος, τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, καθώς και από την Αρμενία.