18 Οκτ 2017

Έτσι κρύβεις και ξοδεύεις 2 δισεκατομμύρια ναρκοδόλαρα

Ως ο πιο τρομερός και δυνατός «βαρόνος» των ναρκωτικών μετά τον Πάμπλο Εσκομπάρ, o Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν βρίσκεται τελικά στα χέρια της αστυνομίας, όταν δυο έμπιστα τσιράκια του τον πρόδωσαν στις αρχές.
Τα δίδυμα αδέρφια Μαργκαρίτο
και Πέδρο Φλόρες, από το Σικάγο των ΗΠΑ, δούλεψαν στο πλευρό του για χρόνια, αν και πλέον είναι σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Οι γυναίκες των δύο αδελφών έγραψαν τώρα ένα βιβλίο («Οι γυναίκες των καρτέλ») που αποκαλύπτει πώς ήταν η ζωή στα ενδότερα του καρτέλ, εκεί που ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να συγχρωτίζονται τον επικίνδυνο και ασίγαστο «νονό» στην καθημερινότητά του.
AP_130473056553
Σε ένα προωθητικό βιντεάκι για το «Business Insider» λοιπόν, οι δύο σύζυγοι μίλησαν για την απόλυτη χλιδή στην οποία ζούσαν, αλλά και τις κρυψώνες που έκρυβε ο Γκουζμάν το απίστευτο παραδάκι του.
«Μεταξύ 2005-2008, οι σύζυγοί μας διακίνησαν 2 δισ. δολάρια στο Μεξικό. Και εμείς είδαμε αυτά τα σπίτια γεμάτα με λεφτά. Ξέρετε, είχαν υδραυλικούς τοίχους που άνοιγαν, σαν τον 007, με εκατομμύρια δολάρια εντός τους», είπε η μία, «υπήρχαν δωμάτια γεμάτα με λεφτά, 1-2 εκατομμύρια κάθονταν στο δωμάτιο, περιμένοντάς μας να τα αρπάξουμε για τα έξοδά μας, κάτι που ήταν συνηθισμένο».
«Υπήρχαν εργάτες που δούλευαν εκεί, ξέρετε, οχτάωρες βάρδιες, τρεις βάρδιες τη μέρα, για να μετρούν απλώς τα λεφτά. Και μετρούσαν 1 εκατ. δολάρια σε κάνα-δυο ώρες και τα έβαζαν στις μηχανές. Και μιλάμε, ξέρετε, για πεντοδόλαρα, δεκαδόλαρα και δολάρια του ενός, μιλάμε για λεφτά του δρόμου».
AP_17122597523056
Καρπώνονταν όμως κάτι από όλα αυτά; «Τώρα, είχαμε εμείς όφελος από όλα αυτά; Ζούσαμε καλές ζωές; Ναι, φυσικά και ζούσαμε. Μας κακομάθαιναν, τρώγαμε καλά, ταξιδεύαμε, κάποιες φορές θέλαμε να παραμείνουμε διακοπές για κάνα μήνα στην παραλία και να ζήσουμε τη ζωή ως το μεδούλι, αλλά στο τέλος της ημέρας θέλαμε να αποκηρύξουμε αυτή τη ζωή και ξέραμε πως αυτό που μετρούσε για μας ήταν η αγάπη και η οικογένεια και η απλότητα».
Τα αδέλφια Φλόρες λειτουργούσαν ως διακινητές για τον «Ελ Τσάπο» και το καρτέλ του ξέροντας κυριολεκτικά τα πάντα, μιας και κατάφεραν να γίνουν οι στενότεροι και πιο έμπιστοι συνεργάτες του στο έγκλημα. Κι έτσι μετατράπηκαν στους ιδανικούς πληροφοριοδότες της αστυνομίας όταν έπεσαν στα χέρια του νόμου.
AP_17124698572835
Τους ήξεραν όλους, από τους «βαρόνους» της Κολομβίας μέχρι και το τελευταίο «βαποράκι», και ανταμείφθηκαν με μειωμένες ποινές (έφαγαν 14 χρόνια το 2015) και συμπερίληψή τους σε προγράμματα προστασίας μαρτύρων. Όσο για τις αποκαλύψεις τους, έφεραν ενώπιον της δικαιοσύνης 50 κακοποιούς και οι 40 εξ αυτών καταδικάστηκαν κιόλας.
Ήταν τα αδέλφια Φλόρες που γονάτισαν στην ουσία τον Γκουζμάν, μόνο που τώρα θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μέσα στον τρόμο, καθώς ο «νονός» δεν ξεχνά. Αυτό εννοούσε ο αμερικανός δικαστής Ruben Castillo όταν τους είπε: «Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να σας καταδικάσω σε ισόβια, θα φύγετε από δω με ισόβια καταδίκη. Κάθε φορά που θα ανοίγετε το αμάξι σας, θα αναρωτιέστε αν θα πάρει μπροστά ή θα τιναχθεί στον αέρα»…