18 Οκτ 2017

Βόμβα από ΣτΕ: Ακυρώνει την υπουργική απόφαση για το ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες


Ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή Πόθεν Εσχες, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τις φετινές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συνταγματική την ηλεκτρονική υποβολή, ωστόσο «τινάζει στον αέρα» την υποχρέωση να αναγράφονται στα Πόθεν Εσχες χρηματικά ποσά που βρίσκονται εκτός Τράπεζας ή ακριβοί πίνακες και χρυσαφικά των υπόχρεων.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ προχώρησε στην ακύρωση ως μη νόμιμης της περυσινής κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ 1846/13-10-2016) των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών που καθόριζε τη διαδικασία υποβολής. Δηλαδή, πώς και τι πρέπει να δηλώνεται στο πόθεν έσχες των υπόχρεων.
Το ΣτΕ ακύρωσε την ΚΥΑ καθώς έκρινε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης.
Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μπήκε στην ουσία των σοβαρών θεμάτων που έθιγαν οι 5 δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις, οι οποίες είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης.
Με την 2649/2017 απόφαση, το ΣτΕ έκρινε:
· Είναι συνταγματική η ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους, μεταξύ αυτών και οι δικαστικοί λειτουργοί που είχαν προσφύγει.
· Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων από την ηλεκτρονική υποβολή καθώς όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστές «η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων». Απορρίφθηκε έτσι, ένας από τους βασικούς λόγους που προέβαλαν οι δικαστικές ενώσεις για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, μιλώντας περί κινδύνου διαρροής απόρρητων προσωπικών στοιχείων τους και κατ’ επέκταση, κινδύνου για την προσωπική τους ασφάλεια.
· Είναι αντισυνταγματική η υποχρέωση να δηλώνονται ποσά άνω των 15.000 ευρώ που βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταθέσεων (φυλάσσονται δηλαδή σε στρώματα ακόμα και σε θυρίδες τράπεζας).
· Ομοίως είναι αντισυνταγματική η δήλωση κινητών περιουσιακών στοιχείων (όπως είναι τα χρυσαφικά, τα έργα τέχνης ή οι πίνακες ζωγραφικής) η αξία των οποίων είναι μεγαλύτερη των 30.000 ευρώ
· Είναι αντισυνταγματική η μη πρόβλεψη 5ετούς παραγραφής για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου Πόθεν Εσχες, αντιστοίχως και ο ορισμός ανώτατου χρονικού ορίου για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων. Σύμφωνα με την απόφαση, αυτό αντίκεινται στην κατοχυρωμένη συνταγματικώς αρχή της ασφάλειας του δικαίου και στη δυνατότητα διατήρησης των προσωπικών δεδομένων μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της επεξεργασίας.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως οι υπόχρεοι οφείλουν μόνο στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση τους να αναγράψουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων και σε όλες τις επόμενες δηλώσεις, να περιλάβουν μόνο εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία, που έχουν μεταβληθεί.
Για τους προσφεύγοντες δικαστικούς λειτουργούς (αλλά και τους ή τις συζύγους τους), το ΣτΕ αποφάσισε ότι «το 15μελές όργανο το οποίο θα κάνει τον έλεγχο των δηλώσεών τους θα πρέπει να συγκροτείται, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων».
Ως απρόσφορη έκρινε επίσης την καθιέρωση υποχρεωτικού ελέγχου των ανωτάτων δικαστών και όχι δειγματοληπτικού, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς.
Όσον αφορά τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης από όλους τους υπόχρεους, το ΣτΕ τονίζει στην απόφαση του ότι «η Διοίκηση οφείλει να διαμορφώσει τη διαδικτυακή εφαρμογή, κατά τρόπο ώστε να μην καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής η υποβολή δήλωσης μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος από τον μέσο χρήστη».
Για τις ενστάσεις «ως προς τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις καθώς αυτές δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, ενόψει και του σκοπού δημόσιου συμφέροντος για τον οποίο θεσπίστηκε ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης», το ΣτΕ προχώρησε στην απόρριψη τους.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι Ενώσεις: Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Διοικητικών Δικαστών, Δικαστών-Εισαγγελέων και Εισαγγελέων Ελλάδος.
http://www.mononews.gr/