22 Οκτ 2017

H απάντηση της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS A.E. για το Becel ProActiv

Από την Υπεύθυνη Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS A.E. κα Μαργαρίτα Στεργίου λάβαμε και δημοσιεύουμε ευχαρίστως την απάντηση της εταιρίας σε ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού μας περιοδικού που είχε σαν κύρια πηγή τον γερμανικό ιστότοπο Spiegel

Κηφισιά, 17 Οκτωβρίου 2017
Αξιότιμοι κύριοι,
Με αφορμή το άρθρο “H μαργαρίνη, ο καρκίνος, τα καρδιακά προβλήματα και τι απαντά η Unilever”, που δημοσιεύθηκε στο kourdistoportocali.com (και συγκεκριμένα εδώ: http://kourdistoportocali.com/news-desk/h-margarini-o-karkinos-ta-kardiaka-provlimata-ke-ti-apanta-unilever/ ), θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δίνει λανθασμένες και παραπλανητικές πληροφορίες στους αναγνώστες σας.
Το άρθρο αναφέρεται σε μια «διαμάχη» μεταξύ του οργανισμού προστασίας καταναλωτών Foodwatch της Γερμανίας και της Unilever που έχει κλείσει από το 2015 με θετική απόφαση1 υπέρ της Unilever και του Becel ProActiv, όπου φυσικά δεν βρέθηκε σε καμία περίπτωση κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζει τα όσα αναληθή περί ανεπιθύμητων ενεργειών του Becel ProActiv.
Τα προϊόντα με προσθήκη φυτοστερολών, όπως το Becel ProActiv, συστήνονται από έγκριτους επιστημονικούς φορείς σε επίσημες οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων 2,3 και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια την «κακή» LDL-χοληστερόλη 4. Συνεπώς, είναι τρόφιμα που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς, το αντίθετο μάλιστα.
Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόθεση παροχής ελλιπών ή παραπλανητικών πληροφοριών προς τους επισκέπτες του site σας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η πιθανότητα αναπαραγωγής από άλλα μέσα των παραπλανητικών και δυσφημιστικών για το προϊόν μας πληροφοριών του συγκεκριμένου άρθρου, με πηγή το kourdistoportocali.com, θα σας παρακαλούσα να διαγραφεί άμεσα η δυσφημιστική αυτή αναφορά στο Becel ProActiv.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση
Με εκτίμηση
Μαργαρίτα Στεργίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
M.Sc. στη Διατροφή & Επιστήμη Τροφίμων, Université Bordeaux I, Γαλλία
M.Sc. στη Διατροφή & Δημόσια Υγεία, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Υπεύθυνη Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS A.E.
Βιβλιογραφία:
Eur Heart J. 2016 Aug 1;37(29):2315-81. doi: 10.1093/eurheartj/ehw106. Epub 2016 May 23
Hell J Atherosclerosis 2014, 5(3):151–163
COMMISSION REGULATION (EU) No 686/2014 (πιο πρόσφατος αναθεωρημένος κανονισμός)
>