17 Οκτ 2017

Μάλτα: Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος που συμμετείχε στις αποκαλύψεις των Panama Papers

Η Μαλτέζα δημοσιογράφος – μπλόγκερΝτάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε συμβάλλει στις αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο των Panama Papers και κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά συμβάλλοντας
στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, σκοτώθηκε σήμερα από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας ΤζόζεφΜουσκάτ.
Ο Μουσκάτ, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της δημοσιογράφου σχετικά με την εμπλοκή τους στα panama papers, κατήγγειλε τη “βάρβαρη” δολοφονία και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
“Αυτό που συνέβη σήμερα είναι απαράδεκτο σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα είναι μια μάυρη ημέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης” είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους Μαλτέζους να παραμείνουν ενωμένοι.
Η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί ως χρονογράφος σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της. Ήταν όμως γνωστότερη για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Στις αρχές Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα του Μουσκάτ κέρδισε με άνεση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού. Στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε κεντρικό ρόλο η Καρουάνα Γκαλιζία.
Την περασμένη άνοιξη το περιοδικό Politico είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα μπλόγκερ στις “28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη”, γράφοντας για αυτήν ότι είναι “ένα WikiLeaks από μόνη της”.
Το μεσημέρι λοιπόν της Δευτέρας, σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η Καρουάνα Γκαλιζία. Το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες και εκτινάχθηκε σε ένα γειτονικό χωράφι, με αποτέλεσμα η 53χρονη να ανασυρθεί νεκρή. 

altsantiri.gr/