18 Νοε 2017

Εκθεση του 2012 για τις πλημμύρες ξεμπροστιάζει το κράτος-φονιά

Θαμμένο» πόρισμα 100 σελίδων για τις επικίνδυνες περιοχές, ανάμεσά τους Νέα Πέραμος και Μέγαρα
Αναξιοποίητη και καταχωνιασμένη στα συρτάρια των... υπευθύνων παρέμεινε εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια (!)
έκθεση της Γενικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα ρέματα-φονιάδες.
Στην έκθεση, η οποία είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου από τον Δεκέμβριο του 2012 και αριθμεί περισσότερες από 100 σελίδες, αναφέρονται λεπτομερώς οι περιοχές που διατρέχουν κινδύνους από πλημμύρα. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Νέα Πέραμος αλλά και τα Μέγαρα, τα ρέματα των οποίων τις «έπνιξαν» και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ανθρώπων.


Σε αυτή την έκθεση, η οποία εκπονήθηκε έπειτα από ευρωπαϊκή οδηγία, αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2007 έχει οδηγία για την αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας. Η χώρα μας έκανε προκαταρκτική εκτίμηση του κινδύνου αυτού και εκπόνησε χάρτες επικινδυνότητας το 2012, οι οποίοι πράγματι περιελάμβαναν τις περιοχές υψηλού κινδύνου», τόνισε ο κ. Φάμελλος, ενώ παραδέχθηκε ότι από το 2012 και έπειτα δεν προχώρησε η κατάρτιση διαχείρισης του σχεδίου πλημμύρας. Μάλιστα, εξαιτίας της απίστευτης αυτής αδράνειας, η οποία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσει η χώρα πρόστιμο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι μάς κόβουν πρόστιμο γιατί δεν φροντίζουμε να προφυλάξουμε τις ζωές των πολιτών και το περιβάλλον του τόπου μας.

Πάντως, ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι ως τον Φεβρουάριο του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί η οριστική χαρτογράφηση των ρεμάτων και ο σχεδιασμός των έργων για τη διάνοιξή τους, τονίζοντας: «Θα γκρεμίσουμε και αυθαίρετα, αν χρειαστεί, για να ανοίξουν τα ρέματα».
Η Δούρου ξεχνάει τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που θα... έκανε σε έξι μήνες
Ούτε μία λέξη δεν βρήκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου να πει για τις ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες, αλλά υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να βρει εκείνη ποιος φταίει!

«Αν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια, θα τις αναλάβω και δεν θα κρυφτώ» υποστήριξε. Την ίδια ώρα, ωστόσο, διευκρίνιζε ότι δεν θα αναλάβει «τις ευθύνες όλων των αυτοδιοικητικών και πολιτικών που κρύφτηκαν τόσα χρόνια πίσω από ένα πολυδαίδαλο κράτος», ενώ σε ραδιοφωνική συνέντευξή της κράτησε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από την καταστροφή, λέγοντας ότι «εκ του Καλλικράτη» δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια...

Κι όμως, τον Απρίλιο του 2014 η ίδια, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης, έλεγε: «Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Ενα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες».

Από την ανάληψη των καθηκόντων της πέρασαν 38 μήνες, όμως 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες μέσα στα όρια της Περιφέρειας Αττικής! Οι ίδιοι άνθρωποι, στους οποίους τον Σεπτέμβριο του 2014, στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της, υποσχόταν ότι δεν θα κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους από μια δυνατή βροχή.

Νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι ύστερα από την τραγωδία ενδέχεται να προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για την ίδια όσον αφορά την έκθεση πολιτών σε κίνδυνο, δεδομένων των παλαιότερων δηλώσεών της ότι εντός εξαμήνου μπορεί να έχει εκπονηθεί ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχέδιο. Για υποκρισία και προσπάθεια αποφυγής των «τεράστιων πολιτικών ευθυνών» που τη βαραίνουν κατηγόρησε την κυρία Δούρου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Η περιφερειάρχης Αττικής υποστηρίζει ωστόσο ότι βρήκε την Περιφέρεια «γυμνή» όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα.
Ευθύνες στους «προηγούμενους» μοίρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του
Στις παθογένειες του παρελθόντος και στον... καιρό απέδωσε τα αίτια της τραγωδίας στη δυτική Αττική ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω του τις βαριές ευθύνες που ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχει μαζί με τη Ρένα Δούρου.

Με μηδαμινό έργο, ύστερα από σχεδόν 2,5 χρόνια διακυβέρνησης, στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και κινούμενος στη λογική του «φταίνε οι προηγούμενοι», ο κ. Τσίπρας έκανε μεν λόγο για «σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «υπάρχει και συσσωρευμένη αδράνεια ετών, με ελλείμματα στα έργα υποδομής και στον χωροταξικό σχεδιασμό».

Χωρίς να πει λέξη για όσα έπρεπε να είχαν γίνει επί ημερών του, ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη στο περιφερειακό κέντρο της δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα, ανέφερε: «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με ό,τι αντικρίσαμε». Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση των περιουσιών, που αφορούν είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ταμειακά έτοιμο να προχωρήσει άμεσα σε αποζημιώσεις, υιοθετώντας την πολιτική αποζημιώσεων που ακολουθήθηκε στις φονικές πυρκαγιές του 2007. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν η Ρένα Δούρου, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Καπέλιος και άλλοι κρατικοί παράγοντες. Καθ' οδόν προς την Ελευσίνα, στην περιοχή της παλαιάς εθνικής, o κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου για την πορεία αντιμετώπισης των συνεπειών από τις φονικές πλημμύρες.

Αργότερα, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για το Γκέτεμποργκ, για να συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα, την οποία συγκαλούν σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. Εκεί αναμένεται να θέσει το ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους πληγέντες της Αττικής αλλά και της αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλληλεγγύης σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα. Στη δοκιμαζόμενη δυτική Αττική βρέθηκαν μαζί και οι δύο μονομάχοι για τη αρχηγία στην Κεντροαριστερά Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη προκειμένου να του εκφράσει τη συμπάθειά του για τη δοκιμασία που περνά η Αττική, δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεση της Τουρκίας να συνδράμει, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο κ. Δραγασάκης τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον.
Βούλιαξε η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης
Η σφοδρή κακοκαιρία «χτύπησε» και την κεντρική Μακεδονία, με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις στους περισσότερους νομούς για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ η Πιερία, η Ημαθία και η Πέλλα είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι «κόπηκε» η Ελλάδα στα δύο, αφού έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στην Πλάκα Λιτοχώρου, ενώ μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού από μαντρί στήθηκε για πατέρα και γιο στη Νέα Εφεσο.
Η στάθμη των υδάτων ανέβηκε επικίνδυνα στον ποταμό Λεύκο, στον Πέλεκα Πιερίας, και μάλιστα πέντε οικογένειες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Κατερίνης. Οπως μετέδωσε το Focus FM, για λίγη ώρα χθες το απόγευμα ακινητοποιήθηκε τρένο μεταξύ Λιτοχώρου - Κατερίνης λόγω φερτών υλικών. Οι επιβάτες συνέχισαν τη διαδρομή τους με λεωφορεία.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων του νομού Πιερίας, όπου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι δρόμοι μέσα στα χωριά μετατράπηκαν σε ρέματα. Μάλιστα σε ένα μόνο περιστατικό οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για να μεταφέρουν 30 άτομα σε ασφαλές σημείο.
Αγροτικές εκτάσεις
Η θεομηνία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση προς Αθήνα, από τον κόμβο Κλειδίου μέχρι τον κόμβο Νέας Εφέσου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αίσωνα (Μαυρονέρι). Τελικά αργά το απόγευμα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν και ζημιές προκλήθηκαν σε μάντρες υλικών, κηπευτικά και ποιμνιοστάσια από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε τον Δήμο Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
Εξάλλου, ο παλιός δρόμος από Χαλκηδόνα προς Γιαννιτσά έκλεισε, ενώ φούσκωσε ο παραπόταμος του Αξιού Βαρβαρόβαση πάνω από τα Κουφάλια.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου έπεσαν περισσότερα από 20 δέντρα, στο κέντρο, στην Τούμπα, τη Χαριλάου και την Καλαμαριά. Ορισμένα έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, προκαλώντας υλικές ζημιές. Πινακίδες και τέντες από μπαλκόνια, αποκολλήθηκαν λόγω του δυνατού αέρα.
Αγωνία σε Λουδία και Αξιό
«Τα ρέματα έχουν φουσκώσει και μας φοβίζουν. Παρακολουθούμε και τα αναχώματα σε Λουδία και Αξιό, αλλά η κατάσταση είναι διαχείρισιμη» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.
δημοκρατια