20 Νοε 2017

“Δεν έγινε και τίποτα από μια συμβολική εισβολή στο ΥΠΕΘΑ… πως κάνετε έτσι”

Κανένα θέμα ασφαλείας δεν είδε μη κατονομαζόμενος – δικαίωμά του, όπως και το να λέει τη γνώμη του – αξιωματικός εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος σχολίασε την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ...
στο φιλικό μας «militaire.gr» που έχει αυτονόητα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση.
Ο αξιωματικός εν αποστρατεία θεωρεί ότι δεν έγινε κανένα απολύτως λάθος στην πύλη του στρατοπέδου ΠΑΠΑΓΟΥ και καλεί όλους να «σταματήσουμε πλέον να είμαστε ανθρωποφάγοι και να καταστρέφουμε ανθρώπους με τόση επιπολαιότητα», αιτιολογώντας τον ισχυρισμό του ότι «όλοι για να φανούν ότι “ελέγχουν” την κατάσταση, θα ξεσπάσουν στα υπηρεσιακά όργανα, θα επιβάλουν διοικητικές ποινές και θα καταστρέψουν καριέρες 5-10-15 ετών για να πουν ότι αυτοί καλά κάνανε την δουλειά τους και τα υπηρεσιακά όργανα δεν την κάνανε».
Πρόκειται για ένα θέμα υπαρκτό και αυτό τονίστηκε και από το «DP», ότι δεν είναι δυνατό να την πληρώνουν συνεχώς όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τις «κεφαλές» που είναι υπεύθυνοι να έχουν δώσει ξεκαθαρισμένους «κανόνες εμπλοκής» αλλά και να υπάρχουν επεξεργασμένα σενάρια προβληματικών καταστάσεων, μαζί με δυνητικές ενέργειες αντίδρασης, με στόχο την αποφυγή του αιφνιδιασμού.
Ο αξιωματικός ε.α. αναφέρει ότι για «προληπτική αποτροπή της εισβολής εκτός στρατοπέδου, αρμοδιότητα έχει η αστυνομία» και για να υπάρχουν απ’ έξω από κάθε υπουργείο δέκα αστυνομικοί το κόστος θα ήταν τεράστιο, κάτι το οποίο είναι ορθό. Αφενός το κόστος και αφετέρου δεν θα έκαναν τη διαφορά ενώπιον μιας μεγαλύτερης σε αριθμό ομάδας που κινείται χαοτικά και έχει το απόλυτο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Ερωτά δε «ρητορικά», εάν συμφωνούμε «όλοι με την προχθεσινή εισβολή ΔΕΝ κινδύνευσε η ασφάλεια του στρατοπέδου και η είσοδος αυτή είχε συμβολική και μόνη σημασία». Όχι δε συμφωνούμε καθόλου αγαπητέ
Διότι δεν θα υπήρχε μεγαλύτερο λογικό σφάλμα όταν το ζήτημα είναι η ασφάλεια του στρατοπέδου, να περιορίσουμε τη συζήτηση στη συγκεκριμένη εισβολή. Διότι αν κάτι αποκάλυψε η εισβολή του Ρουβίκωνα, είναι ότι εάν κάποιος θέλει πολύ για λόγους είτε συμβολικούς είτε άλλους να εισέλθει εντός του χώρου στέγασης του υπουργείου και των επιτελείων, απλά μπορεί.
Κι εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, όχι στα ανεξέλεγκτα… καλόπαιδα του κάθε Ρουβίκωνα. Ως αξιωματικός, αγαπητέ (μαγκιά σου που έχεις το θάρρος και διατυπώνεις την άποψή σου) όφειλες – κατά την υποκειμενική μας άποψη – να κατανοείς καλύτερα από τον μέσο πολίτη που αντέδρασε εξαιρετικά αρνητικά στην εικόνα που είδε.
Συνεχίζει ο αξιωματικός, ότι «αν κλείναμε την είσοδο και επιτυγχάνοντο όντως συλλήψεις, πιστεύει κανείς ότι “αντέχει” κανένας εισαγγελέας ή δικαστήριο να εξαντλήσει την αυστηρότητα του;»… ωραιότατα, διότι και αυτό είναι μέρος της ουσίας. Εάν «δεν αντέχει» η Δικαιοσύνη, μόλις εντοπίσαμε ένα ακόμα θεμελιώδες πρόβλημα της κοινωνίας μας. Το οποίο είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο αποκαλύπτει η εισβολή.
Αν εννοείς ότι δεν αντέχει η Δικαιοσύνη λόγω της ιδιότυπης ασυλίας που απολαμβάνει ο Ρουβίκωνας, ως σαρξ εκ της σαρκός του παλιού καλού ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα έχει βρεθεί στην εξουσία, συγνώμη αλλά τίθεται σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας και τήρησης των νόμων, ακόμα και του Συντάγματος της χώρας.
Αν δε μας νοιάζει το ότι η προσλαμβάνουσα παράσταση στον εξωτερικό παρατηρητή είναι ένα μεγαλοπρεπές «μπάτε σκύλοι αλέστε», επειδή το κάνετε… συμβολικά, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Ας έπαιρναν τηλέφωνο τότε στον Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκη να έκλειναν ραντεβού για την εισβολή, να έκαναν τα παιδιά μια παρέλαση!
Να πέταγαν και τα φυλλάδια και αφού τους κερνούσαμε κουραμπιεδάκι λόγω των ημερών, να τους αφήναμε να πάνε στην ευχή της Παναγίας. Στη συνέχεια θα περνούσε το «πλοίο της αγάπης» (σκουπιδιάρα) να μαζέψει, ή τα βύσματα φαντάροι που συνήθως υπηρετούν στα σύνορα… Παπάγου, να ίδρωναν λιγάκι για να σενιάρουν τα πέριξ.
Για ποιον λόγο το ότι «προφανώς οι συλληφθέντες θα αφήνονταν ελεύθεροι μετά από μια ολιγόωρη διαδικασία, θα παραπέμπονταν σε ανάκριση διαρκείας κάποιων μηνών, σε πιθανή δίκη σε 3-5 χρόνια θα επιβαλλόταν κάποια ολιγόμηνη ποινή (ίσως) και θα ακολουθούσαν μερικά ακόμη χρόνια για να τελεσιδικήσει μια απόφαση, με αναστολή βεβαίως», αποτελεί επιχείρημα ότι ορθώς δεν αντέδρασε κανείς; Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό.
Παρά ταύτα, ο αξιωματικός ε.α. βλέπει μόνο ευκαιρία σόου για τα ΜΜΕ που «θα γιγάντωνε το θέμα… το οποίο δεν είχε καμιά ουσία, αλλά εντυπώσεις και μόνον». Παρατηρεί δε στη συνέχεια, ότι «ο στρατός εκπαιδεύεται για να μάχεται. Αυτό που ξέρει και μπορεί να κάνει πολύ καλά, είναι να δίνει μάχη». Θέλεις να το σχολιάσουμε αναλυτικά τώρα αυτό;
Διότι για να δώσεις μάχη πρέπει και τα «κεφάλια» να μην είναι πολιτικοί, αλλά στρατιωτικοί πρωτίστως. Τουλάχιστον μετά την αποχώρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό, λογικά θα αντελήφθης ότι παγιωμένη πεποίθηση του κοσμάκη, είναι ότι για να φύγεις πάνω από τον βαθμό του ταξιάρχου, αν όχι και νωρίτερα, θα πρέπει να έχεις «προσόντα» πολύ διαφορετικά από τα αμιγώς στρατιωτικά.
Και για να το κλείσουμε, αγαπητέ, κανείς δεν ήθελε «μια μάχη ήθελε μια μάχη μέσα στο στρατόπεδο κατά διαμαρτυρομένων πολιτών», αλλά ευθέως σου λέμε ότι αυτό που καταγράφηκε ήταν η απόλυτη ξεφτίλα που πέρασε σε όλα τα επίπεδα τα λάθος μηνύματα.
Διότι αν έκλειναν τις πύλες και τους απέκλειαν, δεν χρειαζόταν απαραίτητα να τους ξυλοφορτώσουν, αν και σε πολλούς θα άξιζε να αμολήσουν τη στρατονομία με τα κλομπ, είναι η υποκειμενική μας γνώμη και πες μας «φασίστες» αν θέλεις, της μόδας είναι εξάλλου.
Στη συνέχεια, ας καλούσαν μια διμοιρία ΜΑΤ ή δεν ξέρουμε ποιον άλλον και να τους παρέδιδαν για τα περαιτέρω, όμως δώσει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι το Επιτελείο και γενικότερα τα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι χώρος γυμναστικής ή παιχνιδιού οπαδών του Αυνάν.
Νομίζω ότι γινόμαστε σαφείς, όπως σαφέστατοι ήμασταν και για την ήσσονος σημασίας ευθύνη των φρουρών επιτόπου, όταν αυτοί που έπρεπε, αποδείχθηκαν ανίκανοι από το να προβλέψουν το ενδεχόμενο τέτοιας απόπειρας εισβολής, από μια ομάδα που πάει παντού.
Ανίκανοι και για τον έγκαιρο εντοπισμό της ανεπαρκούς δομής ασφάλειας στην είσοδο του υπουργείου, όπου αποδείχθηκε πως αρκεί να αιφνιδιάσεις μια μικρή αναλογικά ομάδα ατόμων ασφαλείας για να βρεθείς μέσα στον περίβολο, ενώ πολλοί εκ των υπευθύνων έχουν εμπειρία από θέσεις εξωτερικού και από μέτρα ασφαλείας που να απευθύνονται σε όλη την κλίμακα δυνητικών εισβολέων.
http://www.defence-point.gr