24 Νοε 2017

ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΑΡΕΒΑ ΩΣ ΜΗ ΩΦΕΙΛΕ, ΕΔΩΣΕ ΠΟΝΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ «ΠΕΘΑΜΕΝΟ» ΣΧΗΜΑ, ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ!

Τώρα όμως τι; Θα βάλει πλάτη στη σκανδαλολογία για τη Μαρέβα ο… Λαλιώτης;

Η Ν.Δ. δεν έχει δυνατότητα εξασφαλισμένων συνεργασιών...

Από τον
Μανώλη Κοττάκη
Θα ήθελα να ήμουν από μια μεριά το βράδυ της Κυριακής, να παρατηρώ τις γκριμάτσες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέα του Κώστα Λαλιώτη, του Θανάση Τσούρα και του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να στέκονται δίπλα στη νέα αρχηγό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά! Θα ήθελα να γνωρίζω επακριβώς τι σκεφτόταν o αρχηγός της Ν.Δ. βλέποντας το παλαιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο, να ανακάμπτει και να διεκδικεί ρόλο στα πολιτικά μας πράγματα.
Σίγουρα, η νέα ηγεσία του και το επιτελείο της δεν μπορούν να είναι οι «μεταρρυθμιστικοί επιταχυντές» που προσδοκούσε ως συμμάχους ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σίγουρα, οι υποψηφιότητες στις οποίες είχε επενδύσει ηττήθηκαν συντριπτικά και απαξιωμένες, όπως είναι σήμερα, δεν έχουν θέση (όπως ελπίζουν) στη μεγάλη αγκαλιά της φιλελεύθερης παράταξης. Σίγουρα, ο εκσυγχρονισμός κατεγράφη ως θλιβερή μειοψηφία σε ένα σώμα 210.000 ψηφοφόρων. Μετά βεβαιότητος το στενό επιτελείο της Γεννηματά είναι -του Λαλιώτη προεξάρχοντος- ο ορισμός του αντιμητσοτακισμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, το πρόβλημα της ηγεσίας της Ν.Δ. δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι η ανάλυσή της απεδείχθη λάθος και τώρα «ξεμένει» από συμμάχους. Η παράταξη καθίσταται κόμμα ανάδελφον χωρίς δυνατότητα εξασφαλισμένων συνεργασιών, με μεγάλη πιθανότητα απομόνωσής της στις κοινοβουλευτικές διεργασίες όπου απαιτούνται συμπράξεις (Σύνταγμα).
Εχει ευθύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εξέλιξη αυτή. Παρέστη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα ως μη ώφειλε, έδωσε πόντους με την παρουσία του σε ένα «πεθαμένο» σχήμα, αγκάλιασε τον Σημίτη και τον σημιτισμό (μια ματιά στους συμβούλους του πείθει), τώρα όμως τι; Θα βάλει πλάτη στη σκανδαλολογία για τη Μαρέβα ο… Λαλιώτης; Θα μπορέσει να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό εγχείρημά του ο Σημίτης με τις δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει; Ελπίζει ότι την επομένη μιας πρωτιάς της Ν.Δ. στις εκλογές θα σπεύσει η Γεννηματά να στοιχηθεί πίσω του; Μα, η εντολή που έλαβε χθες από τη βάση της είναι η ακριβώς αντίθετη.
Λυπάμαι αν είμαι σήμερα υπέρ το δέον αυστηρός, αλλά το πράττω με την άνεση του ανθρώπου ο οποίος έγραψε -νομίζω- με θάρρος τη γνώμη του σε μια στιγμή ανύποπτη. Που προειδοποίησε βλέποντας τον Κυριάκο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – «Τι δουλειά έχει το νέο δίπλα στο παλαιό;» Σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης κυβερνά τη Ν.Δ. έχοντας δίπλα του ανθρώπους του κ. Σημίτη, του κ. Παπανδρέου, του κ. Βενιζέλου και του κ. Μάνου.
Μετά τη συντριπτική ήττα του εκσυγχρονισμού στις εκλογές της Συμπαράταξης, ένα ερώτημα απομένει: Θα συνεχίσει συμπράττοντας με τις μειοψηφίες ή θα αναθεωρήσει διεκδικώντας μεγάλες πλειοψηφίες;
ο κεντροδεξιος