16 Νοε 2017

Χτισμένη πάνω σε μπαζωμένα ρέματα η Μάνδρα (εικόνα)

Μια πόλη χτισμένη σε μπαζωμένα ρέματα. Εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστά τα δύο μεγάλα ρέματα-απειλές στην περιοχή, αλλά τα έργα διευθέτησής τους θα γίνονταν του… χρόνου.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το μεγάλο ρέμα «Σούρες» και το μικρότερο της «Αγίας Αικατερίνης»
είναι οι δύο παγίδες θανάτου που η Μάνδρα θρηνεί σήμερα 15 νεκρούς, με την πόλη να σκεπάζεται από τόνους λάσπης και νερών. Μετά από χρόνια προσπαθειών και εξαγγελιών εγκρίθηκε τελικά το 2016 η μελέτη για τη διευθέτηση των δύο χειμάρρων, που όμως έμεινε στα χαρτιά, καθώς η φύση πρόλαβε και έδειξε τη δύναμή της.
Το μεγάλο ρέμα που διαπερνά τη Μάνδρα, οι «Σούρες», έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση, με δεκάδες τετραγωνικά μέτρα του χειμάρρου να έχουν χτιστεί είτε με νόμιμα είτε με αυθαίρετα κτίσματα, η κοίτη να έχει μειωθεί δεκάδες μέτρα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του ρέματος έχει υπογειοποιηθεί και περνά μέσα από μικρούς αγωγούς. Ο μεγαλύτερος «καταπατητής» του ρέματος είναι ο ίδιος ο Δήμος, ο οποίος έχει χτίσει ένα εργοτάξιο για τα απορριμματοφόρα. « Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
Η πόλη πνίγηκε από την απόλυτα φυσική υπερχείλιση των ρεμάτων της. Κυρίως το ρέμα ‘‘Σκούρες’’ έχει δεχτεί τεράστια στένωση στην κοίτη της, το μισό είναι υπόγειο και περνά μέσα σε πολύ μικρούς αγωγούς και δεκάδες χρίσματα έχουν χτιστεί πάνω του. Η περιοχή δεν έχει καμία υδατοπερατότητα, ό,τι πέφτει αθροίζεται. Την ίδια στιγμή το περιβάλλον είναι γυμνό, δεν υπάρχει τίποτα να το συγκρατήσει», λέει Δημήτριος Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ.
Το δεύτερο ρέμα, αυτό της «Αγίας Αικατερίνης», αν και μικρότερο, αποδείχτηκε και το πιο θανατηφόρο. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Η φυσική συνέχεια του ποταμού είναι η κεντρική οδός Κοροπούλη, η οποία όμως έχει διακοπεί υπόγεια λόγω αστοχίας της ΕΥΔΑΠ. Με αποτέλεσμα ο χείμαρρος όταν υπερχειλίζει να «αναζητά» τη φυσική του κοίτη, πνίγοντας τα πάντα στο πέρασμά του.
Η πρόταση και η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Θριάσιου, εδώ και δεκαετίες είναι κλεισμένη γραφεία των δήμων και της Περιφέρειας. «Η δόµηση, νόµιµη και αυθαίρετη, στις πεδινές κυρίως κοίτες των ρεµάτων διαµόρφωσε µια κατάσταση, η οποία, για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων μέσα στη κοίτη των ρεµάτων δεν μπορεί πλέον να αντιµετωπιστεί χωρίς σηµαντικές απαλλοτριώσεις σε ορισµένες δε περιπτώσεις και κατεδαφίσεις (π.χ. Σούρες στην περιοχή Μάνδρας).
Πέραν των ανωτέρω, σε υπό έγκριση επεκτάσεις ρυµοτοµικών σχεδίων τµήµατα ρεµάτων έχουν χαρακτηριστεί χώροι πρασίνου ή κοινωφελείς χωρίς να καλύπτονται από μελέτες οριοθέτησης. Σε ορισµένες δε περιπτώσεις σε εγκεκριµένα Ρυµοτοµικά ∆ιαγράµµατα, τµήµατα των ρεµάτων έχουν μετατραπεί σε οικοδοµικά τετράγωνα, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να υλοποιηθούν», τονίζουν οι πολιτικοί μηχανικοί Ιωάννης Πέππας και Ιωάννης Καραβοκύρης, με τη μελέτη του πρώτου να εγκρίνεται και από την Περιφέρεια Αττικής.
«Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια προειδοποιούσαμε το Δήμο για τις δύο αυτές διευθετήσεις. Η μελέτη που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια προσπαθεί να διορθώσει αυτές τις αστοχίες. Να γίνουν οι αναγκαίες διαπλατύνσεις και να φύγουν οι αυθαίρετες κατασκευές. Δεν είναι δυνατό για ένα τόσο μεγάλο ρέμα να υπάρχουν διατομές 0,80 εκ. Τι να νερό να μαζέψουν τόσο μικροί σωλήνες», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ Πέππας.
http://www.topontiki.gr/