7 Δεκ 2017

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η μειονότητα είναι τουρκική»...Δεν υπαρχει καλος γειτονας ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτικοι..βαλτε αυτο καλα στο μυαλο σας....

Τα όσα άκουσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη συνθήκη της Λωζάνης και τον σεβασμό των συνθηκών και του διεθνούς δικαίου τον έκαναν να ..
συμβουλευτεί για αρκετή ώρα τις σημειώσεις του.
Παίρνοντας τον λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρόεδρο χαρακτηρίζοντας την ημέρα ιστορική και για τους δύο λαούς.
“Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη μετά από 65 χρόνια” είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε πως επιθυμεί η επίσκεψη να είναι σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών.
“Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν εκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία πριν 94 και δεν είναι μια συμφωνία που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά 11 χώρες. Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία, η Αγγλία η Πορτογαλία κλπ. Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ο πλανήτης οικοδομείται ξανά, άλλαξαν πολλά, εμφανίστηκαν κενούργια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Για παράδειγμα χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων της Ευρώπης γίνεται αναφορά σε Τουρκική Μειονότητα. Πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να δούμε αν μπορούν να ζήσουν βάσει της συνθήκες της Λωζάννης. Ο Μουφτής διορίζεται από το κράτος και όχι από τα μέλη της Κοινότητας. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σέμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης η επιτροπή αυτή έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια είπα στον πατριάρχη να μου δώσει ονόματα που θα έπαιρναν την ιθαγένεια και έγιναν μέλη της συνόδου. Τα 17 άτομα εκλέγουν τον πατριάρχη. Στη Δυτική Θράκη εξακολουθεί να μην μπορούν οι Ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Πως μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την περίπτωση είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάννης;», είπε.
Στην Ελλάδα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος επισημαίνοντας ότι δεν συνέβη το ίδιο και στη Θράκη. Τέτοιες διακρίσεις δεν υπάρχουν στην Τουρκία, όπως είπε. Στη δυτική Θράκη κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λέξη “τουρκική”, ούτε μια πινακίδα που να το γράφει σε έναν σύλλογο. Όταν λέω αναθεώρηση τέτοια ζητήματα εννοώ, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Έχουν αλλάξει πολλά θέματα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, τόνισε ο Ερντογάν, πρέπει να αλλάξουν κάποια θέματα. Το ζήτημα των ομογενών μας είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς, είπε χαρακτηριστικά.
Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν προβοκάτσια την επίσκεψή μου στη Θράκη, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και αναφέρθηκε σε αφίσες και συνθήματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

“Μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα πιο αναλυτικά στη συνέχεια. Η δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη μου να έχει θετικά αποτελέσματα” ανέφερε ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναφερόμενος σε θέματα τουρισμού, επιχειρήσεων, αλλά και στις υποδομές κάνοντας τονίζοντας παράλληλα ότι η επιθυμία του είναι να μην βλέπει το κενό, αλλά το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να οικοδομηθούν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.