11 Δεκ 2017

Σοβαρές καταγγελίες κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από πρώην εργαζόµενους των ΝΟ.Δ.Ε., που µε αγωγή ζητούν τα δεδουλευµένα τους

Μια εβδοµάδα πριν το 11ο Συνέδριο της Νέας Δηµοκρατίας, οι πρώην εργαζόµενοι των ΝΟΔΕ, της Νέας Δηµοκρατίας, ξεσπούν µέσα από ..

Το ΧΩΝΙ. Καταγγέλλουν ότι παραµένουν απλήρωτοι, ζητούν τα δεδουλευµένα τους και τονίζουν ότι από τη στιγµή που αποφάσισαν να… αποχωρήσουν από τα γραφεία επειδή δεν αµείβονταν, αυτά έχουν κλείσει. Παράλληλα, αναµένουν την απόφαση της αγωγής, την οποία είχε παρουσιάσει Το ΧΩΝΙ στις 27 Νοεµβρίου 2016.
Η πρώην υπάλληλος της ΝΟΔΕ Εβρου, Μαίρη Καράογλου, που έγινε µέλος της ΟΝΝΕΔ όταν ήταν φοιτήτρια στο τµήµα Μηχανικών Δοµικών Εργων, µιλάει Στο ΧΩΝΙ και αναφέρεται µε λεπτοµέρειες στις πρακτικές της ΝΔ που, πλέον, παριστάνει ότι δεν τις… γνωρίζει.
Πόσα χρόνια εργαζόσασταν στη Νέα Δηµοκρατία;
Εγώ εργαζόµουν στη ΝΟΔΕ Εβρου 8 χρόνια. Ξεκίνησα το 2007 και έµεινα µέχρι το 2015. Αλλοι υπάλληλοι εργάζονταν 10, 15 µέχρι και 20 χρόνια.

Στην αγωγή σας κάνετε λόγο για «ανασφάλιστη εργασία». Μπορείτε να µας περιγράψετε τις συνθήκες εργασίας και να µας πείτε τι µισθό παίρνατε;
Μας πλήρωναν 400 ευρώ µηνιαίως και ήµασταν ανασφάλιστοι. Η πληρωµή γινόταν από το λογιστήριο του κόµµατος µε κατάθεση σε προσωπικό µας τραπεζικό λογαριασµό. Πολλές φορές εργαζόµασταν πάνω από 8 ώρες την ηµέρα, αλλά δεν αµειβόµασταν γι’ αυτό. Μια φορά, µάλιστα, οι µισθοί µας στάλθηκαν µε ΚΤΕΛ µέσα σε κούτες µε εκλογικό υλικό και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.
Δουλεύαµε καθηµερινά και λειτουργούσαµε τα γραφεία του κόµµατος στην περιφέρεια. Βγάλαµε ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και τρεις βουλευτικές εκλογές και εσωκοµµατικές, εργαζόµενοι 10-12 ώρες καθηµερινά. Ηµασταν απλήρωτοι για 20 µήνες συνολικά, εισπράττοντας για έναντι, ψίχουλα σε σχέση µε αυτά που µας χρωστούσαν. Στο διάστηµα αυτό κάποιοι υπάλληλοι αποχώρησαν αλλά δέκα, που παραµείναµε στις θέσεις µας µέχρι την εκλογή του κ. Μητσοτάκη ως προέδρου του κόµµατος, αφού δεν πήραµε ποτέ καµιά απάντηση για το θέµα µας, ούτε στο εξώδικο το Σεπτέµβριο του 2016, αναγκαστήκαµε να καταθέσουµε αγωγή κατά του κόµµατος, ζητώντας τα δεδουλευµένα µας. Η αγωγή µας συζητήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στα δικαστήρια Αθηνών.
Πότε άρχισαν να µην σας πληρώνουν; Ποιες ήταν οι ενέργειές σας για τη διεκδίκηση των χρηµάτων σας;
Από το Μάιο του 2014 σταµάτησαν να µας πληρώνουν λόγω οικονοµικών προβληµάτων, όπως έλεγαν. Παρά τις επανειληµµένες επιστολές µας προς τον πρώην πρόεδρο και τη διοίκηση του κόµµατος ποτέ δεν πήραµε απάντηση. Παρά την προσωπική ενηµέρωση που κάναµε στους υποψήφιους προέδρους, δεν πήραµε ποτέ παρά µόνο υποσχέσεις. Συναντηθήκαµε στην Αθήνα µε σύµβουλο του κ. Μητσοτάκη. Τον ενηµερώσαµε και µας ζήτησε χρόνο για να συζητήσουν το θέµα µας, αλλά ποτέ δεν µας απάντησαν. Η υπάλληλος των Χανίων, επίσης, συναντήθηκε µε τον διευθυντή του κόµµατος.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, πλέον, η υπόθεσή σας;
Παρότι πέρασαν 11 µήνες, ακόµη δεν βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου. Περιµένουµε και είµαστε σίγουροι, όπως µας είπε ο δικηγόρος µας, ότι θα δικαιωθούµε. Πέρα από το οικονοµικό, το θέµα είναι και ηθικό, αφού στο δικαστήριο ο δικηγόρος της Νέας Δηµοκρατίας, ισχυρίστηκε ότι στο κόµµα δεν µας γνωρίζουν και ουδέποτε εργαστήκαµε στη ΝΔ. Το να καταθέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, µέσω του δικηγόρου του στο δικαστήριο ότι δεν µας γνωρίζει και ότι δεν εργαστήκαµε ποτέ για το κόµµα, δεν τον τιµά καθόλου.
Πώς κρίνετε την εξέλιξη των πραγμάτων;
Αισθανόµαστε απογοητευµένοι γιατί πιστεύαµε σε µία καλή συνεργασία µε το νέο πρόεδρο της ΝΔ. Ζητήσαµε συνάντηση αλλά δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Γιατί όταν δουλεύεις τόσα χρόνια, θεωρώ από µέρους του αυτονόητο να συναντηθεί µε τις υπαλλήλους της επαρχίας. Και για να πούµε τα πράγµατα όπως έχουν: Στη συνάντηση δεν θα συζητούσαµε µόνο το οικονοµικό αλλά και κάποια οργανωτικά και διοικητικά θέµατα, όπως τα αντιλαµβανόµασταν µέσα από την καθηµερινή επαφή µε τα µέλη του κόµµατος. Πιστεύουµε ότι η ΝΔ πρέπει να αλλάξει. Η εποχή ζητά αλλαγές και όταν ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ένα όραµα, οι πρώτοι που θα το ακολουθήσουν είναι οι υπάλληλοι. Αισθάνοµαι και ντροπή, γιατί µου τηλεφωνούν να αγοράσω την κάρτα µέλους, όταν έχουν αυτή τη συµπεριφορά απέναντί µου.
Σε τι κατάσταση βρίσκεστε σήµερα;
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εχει γίνει κατάσχεση σε τραπεζικούς µας λογαριασµούς γιατί οφείλουµε στην εφορία. Εχουµε µονογονεϊκές οικογένειες και έχουµε άτοµα που παλεύουν µε προσωπικά θέµατα υγείας. Αρκετοί, όπως κι εγώ είµαστε άνεργοι.

«ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Το ΧΩΝΙ επικοινώνησε µε τον δικηγόρο των πρώην εργαζόµενων ΝΟΔΕ, Αναστάσιο Παπαγγέλου, ο οποίος, λίγο πριν από την απόφαση της αγωγής που έχει κατατεθεί στη ΝΔ, ανέφερε τα εξής: «Δέκα άτοµα διεκδικούν τα δεδουλευµένα τους, που υπολογίζονται από 4.000 έως 7.000 ευρώ (για κάθε έναν).
Δυστυχώς, όµως, πρόκειται για ακόµη µία περίπτωση εργαζοµένων, οι οποίοι έχουν καταφανέστατα δίκιο βάσει εργατικού Δικαίου και είναι αναγκασµένοι να περιµένουν πολλούς µήνες µέχρι να εκδοθεί η απόφαση που θα τους δικαιώνει, ευελπιστώντας και προσδοκώντας ότι η αίσθηση δικαίου των δικαστών δεν θα διαψεύσει τις νόµιµες και δίκαιες ελπίδες τους».