18 Δεκ 2017

Τώρα! Απόφαση “ράπισμα” κατά των πολιτών από το ΣτΕ! Άκυρος στο σύνολό του ο νόμος για τα πόθεν έσχες, απαλλάσει Μαρέβα-Κυριάκο !!! ( Και φυσικά την είδηση μετέφερε η Μάνδρου …)

Ανοιχτή ρήξη με την κοινωνία και την κυβέρνηση από τη “Δικαιοσύνη”, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και ακύρωσε στο σύνολό της [και όχι μόνο για τους δικαστές, αλλά και για τους πολιτικούς,
δημοσιογράφους, μηντιάρχες κλπ] την σχετική υπουργική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Και φυσικά τα “χαρμόσυνα νέα” για τους ενδιαφερόμενους, μετέδωσε πρώτη και σε αποκλειστικότητα η δημοσιογράφος της Καθημερινής Ιωάννα Μάνδρου! Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Διομήδη Κυριόπουλο, κρίθηκε πως είναι άκυρες και ανεφάρμοστες οι διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων που όριζαν ότι στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες υποχρεωτικά δηλώνονται μετρά εκτός τραπεζικών καταθέσεων για πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ που βρίσκονται σε σπίτια η σε θυρίδες και κινητά, πολυτελή αντικείμενα κοσμήματα και άλλα για αξίες πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ.Οι ρυθμίσεις αυτές, μετά την σημερινή απόφαση, δεν μπορούν να εφαρμοστούν για κανένα από τους υποχρέους.
Επίσης με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου κρίθηκε ότι οι διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων για το πόθεν έσχες δεν είχαν πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας, τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου, όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.
Δεν προέβλεπαν ότι δήλωση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, μόνον αν υπάρχει μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία του υποχρέου, ότι υποχρέωση δήλωσης πόθεν έσχες πρέπει να έχουν και όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, και προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ’ όλο το έτος και ακολούθως πρόσθετων πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.
Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.
Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.
Έπειτα και από τη σημερινή απόφαση, που έρχεται στη σκιά καταγγελιών των δικαστικών για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, αναμένεται συνέχεια στην αντιπαράθεση.
Σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα»
Πηγή: newspost.gr