12 Δεκ 2017

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες από τη νέα χρονιά – Πόσο θα κοστίζουν

Δωρεάν πλαστικές σακούλες στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων γιοκ από τη νέα χρονιά, καθώς θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές.

Στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση τους που έχει καταστρέψει το οικοσύστημα, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης οι πλαστικές σακούλες μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά. Μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.
Για να περιοριστεί λοιπόν η «μάστιγα» της πλαστικής σακούλας, το 2015 η ΕΕ εξέδωσε οδηγία. Στόχος, ο περιορισμός της κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.
Σύμφωνα λοιπόν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι πελάτες θα χρεώνονται την κάθε πλαστική σακούλα που θα παίρνουν από το κατάστημα λιανικής.
Η τιμή για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς θα είναι 0,03 λεπτά του ευρώ, ενώ από 1/1/2019 η τιμή αυτή θα αυξηθεί στα 0,07 λεπτά του ευρώ.
Κάθε έμπορος, υποχρεούται ανά τρίμηνο, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Αυτό θα γίνεται την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018.
Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση.
Για τον έμπορο μάλιστα που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.
Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου.