11 Δεκ 2017

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ: Ποιους «τρώει» και ποιους βάζει ο Μητσοτάκης στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Μια δική του, όσο αυτό είναι εφικτό, Κοινοβουλευτική Ομάδα θέλει ..
την επομένη των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αργά, αλλά μεθοδικά, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις από νυν βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. «Σήμερα δεν ελέγχουμε την Κ.Ο. και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις» φέρεται να είναι μια φράση που κυριαρχεί στη σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ και δείχνει πως κινείται ο πρόεδρος της ΝΔ που ετοιμάζει… λεπίδι για πολλούς.
Μετά την «πόρτα» που έδειξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα είναι σε κυβερνητική ή πολιτειακή θέση, έχουν καμφθεί οι όποιες αντιστάσεις και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται με λογική εκκαθαρίσεων και δημιουργίας μιας, όσο το δυνατόν, πιο μητσοτακικής Κ.Ο. που θα ομνύουν πίστη και πολιτική υποταγή στον ίδιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία της ΝΔ διαμηνύει δεξιά και αριστερά, ότι μέσω του πολυσυζητημένου Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, «έχει 2.000 περίπου βιογραφικά για να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές». Μένει να φανεί πως θα αντιδράσουν οι νυν βουλευτές, αλλά και στελέχη που διαπιστώνουν καθημερινά και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος. Και κυρίως πως θα κινηθούν και ιστορικά στελέχη του κόμματος και επί σειρά ετών βουλευτές όπως π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης, για τους οποίους ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ηλικίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης το εξετάζει σοβαρά και είναι πολύ πιθανόν να το κάνει πράξη και εάν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση θα βρεθούν πολλοί εκτός κυρίως πολιτευτές που δεν τους έχει στο σχεδιασμό του. Π.χ. με τον Ν. Κακλαμάνη υπάρχει πρόβλημα, ειδικά μετά την κίνησή του ως προεδρεύων στη Βουλή σε μια συνεδρίαση να μην παραλάβει τα έγγραφα πριν λίγο καιρό που αφορούσαν την υπόθεση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, την οποία η ΝΔ θεωρεί σκάνδαλο. Λόγω της κίνησής του αυτής, αγνοώντας στην ηγεσία της ΝΔ, ότι είναι αντιπρόεδρος και άρα εκ του θεσμικού του ρόλου έπρεπε να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, κάτι που αναγνωρίστηκε από πολλές πλευρές, υπάρχουν εισηγήσεις να μην τοποθετηθεί στα ψηφοδέλτια. Εάν όμως συμβεί αυτό θα εγερθεί ζήτημα και για άλλους και αυτό θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου.
Ήδη, η ιστορία της έξωσης της Ντ. Μπακογιάννη που θα είναι και πάλι υποψήφια στην Α΄ Αθηνών δημιούργησε πολλές αρνητικές παρενέργειες και προκάλεσε μεγάλη εσωτερική αναστάτωση σε πολλά επίπεδα. Και μπορεί η βουλευτής και πρώην υπουργός να μην διαρρέει κατά του αδελφού της και προέδρου της ΝΔ, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι «μέλι-γάλα».
Το κλίμα είναι πολύ κακό και παρά το γεγονός ότι προ ημερών σε μια εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τα Λευκά Όρη, φιλήθηκαν τα δυο αδέλφια, μεταξύ τους υπάρχει μεγάλη απόσταση που αναμένεται να εκδηλωθεί σύντομα και σε κάθε περίπτωση σε «νεκρό πολιτικό χρόνο». Εξάλλου, η Ντ. Μπακογιάννη δεν θέλει να κατηγορηθεί ως υπονομεύτρια παραμονές της διεξαγωγής του συνεδρίου θέσεων και αρχών της ΝΔ, αν και αναγνωρίζει ότι η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη επηρεάζει όχι μόνο την ίδια, αλλά και τον γιο της και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Μπακογιάννη.
Οι πρώην και τα βέτο
Η λογική του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να αφήσει πολλές εκλόγιμες θέσεις κενές, ειδικά μετά την κίνησή του με την Ντ. Μπακογιάννη. Ο ίδιος θα ήθελε και το έχει πει κατ’ ιδίαν να μετακινηθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι ίδιοι δεν θέλουν. Ο Κ. Καραμανλής έστειλε με την παρουσία του και την «ηχηρή» υποδοχή που του επιφύλαξαν οι οπαδοί του στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο στο προσυνέδριο της ΝΔ μήνυμα ότι θα παραμείνει στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Ο Αντ. Σαμαράς επίσης έχει διαμηνύσει στον πρόεδρο της ΝΔ πως δεν εγκαταλείπει την Μεσσηνία.
Οι πρώην Πρωθυπουργοί θα είναι παρόντες στο συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου με τον Αντ. Σαμαρά να ετοιμάζει παρέμβαση, ενώ ο Κ. Καραμανλής απλά θα παραστεί. Ο Αντ. Σαμαράς μάλιστα αν και είχε εδώ και καιρό προγραμματίσει ταξίδι στις ΗΠΑ, αποφάσισε να το μεταθέσει για να είναι στο συνέδριο, όπου θα μιλήσει και θα καταθέσει ιδεολογική πλατφόρμα στη λογική της δικαίωσης της διακυβέρνησής του.
Ο Κ. Καραμανλής δεν σκοπεύει να μιλήσει, όπως κάνει συνειδητά εδώ και χρόνια, από την ημέρα που αποχώρησε από την προεδρία, αλλά είχε τον συμβολισμό της η συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Οι δυο συζήτησαν τους στόχους του επικείμενου συνεδρίου της ΝΔ, καθώς και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά διαψεύδεται από όλες τις πλευρές ότι ετέθη στο τραπέζι θέμα υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όμως, στο παρασκήνιο τις προηγούμενες ημέρες είχαν γραφεί διάφορα που δεν ευσταθούν, αφού ο Κ. Καραμανλής το συζητά μόνο στην περίπτωση που αλλάξει το Σύνταγμα και ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας έχει αρμοδιότητες και εκλέγεται από το λαό.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επίσης είναι μια περίπτωση που συζητήθηκε στην ηγεσία, αλλά το θέμα και εδώ είναι ότι ο πρώην πρόεδρος δεν έχει λογική αποστρατείας και θα δώσει τη μάχη όπως πάντα στη Β΄ Αθηνών.
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος για τον οποίο από την ηγεσία της ΝΔ διαρρέουν ότι έχει συμφωνήσει να μετακινηθεί, να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες και να πολιτευθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μόνο που ο Δ. Αβραμόπουλος έχει διαμηνύσει στον Κυρ. Μητσοτάκη πως θα εξαντλήσει την θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άρα όχι μόνο στο Επικρατείας δεν σκοπεύει να είναι, ούτε να θέσει υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας. Για τον Δ. Αβραμόπουλο μάλιστα λένε ότι έχει συμφωνηθεί να πάει στη θέση του η Ντ. Μπακογιάννη, αν και αυτό το σενάριο δεν έχει βάση.
Ανησυχίες, αγωνίες και γκρίνια
Επί της ουσίας, υπάρχει μεγάλη αγωνία παλαιών βουλευτών για το μέλλον τους, καθώς μόνο οι νυν εκλεγμένοι είναι σίγουροι, αν και ορισμένοι υπό προϋποθέσεις. Ήδη, σε πολλούς νομούς έχουν βγει τα μαχαίρια, διότι πολλοί πολιτευτές και στελέχη εμφανίζονται ως υποψήφιοι, έχοντας πάρει άτυπα το χρίσμα από την ηγεσία της ΝΔ, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις ότι κανείς δεν είναι σίγουρος. Οι παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ αναγνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί ζητήματα από πολιτευτές που κινούνται και υποστηρίζουν ότι είναι «εκλεκτοί του Μητσοτάκη».
Η φράση όλοι κρίνονται και αξιολογούνται δεν έχει ισχύ και οι πιο μυημένοι μένουν στις συχνές επισημάνσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, για την ανάγκη να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ. Απομένει να φανεί ποιοι θα καρατομηθούν, αν και το σύστημα του Κυρ. Μητσοτάκη θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του, ακόμα και εάν τοποθετηθούν στα ψηφοδέλτια παλαιά πρόσωπα, τις νέες υποψηφιότητες.
Με τα ψηφοδέλτια ασχολούνται ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Μιχάλης Μπεκίρης, ο σύμβουλος στρατηγικής Τάκης Θεοδωρικάκος (είναι ανοικτό εάν θα είναι σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και οι προεδρικοί σύμβουλοι, Γιώργος Μυλωνάκης, Θανάσης Νέζης και Γρηγόρης Δημητριάδης (συζητήθηκε για τα Χανιά, αν και δεν θεωρείται πιθανό). Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, υποψήφιος θα είναι στην Καβάλα, ο συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη και πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου, ο Μακάριος Λαζαρίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Ευριπίδη Στυλιανίδη για την Ροδόπη, του Θοδωρή Ρουσόπουλου που θα δοκιμάσει την τύχη του στην Β΄ Αθηνών και όχι στην περιφέρεια Αττικής, του Πάνου Παναγιωτόπουλου και του Γιάννη Παπαθανασίου (Β΄ Αθήνας) και ουδείς άλλος πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή μπορεί να θεωρείται σίγουρος ότι θα είναι υποψήφιος.
Ακόμη, υποψήφιοι θα είναι στην Β΄ Αθηνών, οι «πιστοί» στον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης, ο γραμματέας Παραγωγικών Φορέων Βασίλης Ξυπολυτάς και η επικεφαλής του Τομέα Γυναικών Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ο Νίκος Σοφιανός (επί σειρά ετών στέλεχος του ΕΒΕΑ). Στην Ευρυτανία θα είναι υποψήφια η αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου Σοφία Ζαχαράκη, ενώ στη Β΄ Αθηνών, ο Βασίλης Σπανάκης, στενός πολιτικός φίλος του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα πολιτευθεί στη Β΄ Αθηνών, όπου θα είναι υποψήφιος και ο πρώην δήµαρχος Μελισσίων και αναπληρωτής γραµµατέας Προγράµµατος, Μανώλης Γραφάκος. Το θέμα με όλους τους προαναφερόμενους είναι ότι χρησιμοποιούν τη θέση τους στο κόμμα για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά τους και οι γκρίνιες είναι πολλές σε πολλά επίπεδα με κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό και πως χρησιμοποιούν τα γραφεία τους στην Πειραιώς ως πολιτικά γραφεία για ενίσχυση της υποψηφιότητάς τους. Δεν αποκλείεται μετά το συνέδριο να έχουμε εξελίξεις και ο Κυρ. Μητσοτάκης να ζητήσει τις παραιτήσεις τους ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα της έντασης, αφού εκτός της ανανέωσης, υπάρχει και η παράµετρος της διατήρησης των εσωκοµµατικών ισορροπιών.
Λίστες Κυριάκου με… Μητρώο
Χωρίς καμία εσωκομματική διαδικασία έχουν αρχίσει και δίνονται άτυπα χρίσματα, ενώ οι βουλευτές ήδη είναι στα…«κάγκελα». «Ουσιαστικά είστε υποψήφιοι. Έχετε περάσει την τελική διαδικασία από το Μητρώο Στελεχών αλλά όπως είναι φυσικό ανακοινώσεις δεν μπορούν να γίνουν» είπε πριν λίγο καιρό κεντρικός παράγοντας της ΝΔ στα στελέχη του γαλάζιου Μητρώου.
Ενδεικτικά, μέσω του Μητρώου Στελεχών, έχει πάρει το πράσινο φως για την Μαγνησία, το στέλεχος εταιριών Νικήτας Παπαντωνίου, γιος του πρωην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Παπαντωνίου. Στην Άρτα πολιτικό στέλεχος είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Παπαδημητρίου. Στην Πρέβεζα ο οικονομολόγος Κώστας Δαρδαμάνης. Στα Ιωάννινα πολιτικό στέλεχος είναι ο γιατρός Γιώργος Παππάς και ο οικονομολόγος Λάμπρος Γεωργόπουλος. Στην Εύβοια ο Γιάννης Μανώλης γιος του πρώην δημάρχου Καρύστου, Νίκου Μανώλη. Στη Φθιώτιδα ο Δημήτρης Λαθούρης που στις εκλογές του 2015 είχε κατέβει με το Ποτάμι.Από την Λάρισα πολιτικά στελέχη είναι ο μοριακός βιολόγος Γιώργος Καραβάνας, πολιτικός φίλος του Θόδωρου Σκυλακάκη και ο φυσικός Στέλιος Ορφανάκης. Στο νομό Κοζάνης ο οδοντίατρος Γιάννης Δεληγιάννης που το 2014 μάλιστα είχε διεκδικήσει το δήμο Κοζάνης. Στην Ημαθία ο αγρότης Νίκος Λιολιόπουλος, στην Καστοριά η περιφερειακή σύμβουλος Αγνή Κανδύλη και ο δικηγόρος Βασίλης Τσιφλικιώτης. Στη Δράμα ο δικηγόρος Μιχάλης Τάσσου, στο Κιλκίς η αντιδήμαρχος Κατερίνα Ζιούτα και στην Πέλλα η γιατρός Ειρήνη Χατζοπούλου είναι πολιτικά στελέχη. Απο την Θεσσαλονίκη ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Αλέξανδρος Λαγάκος και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Λίτσας.Από τη Β Πειραιά ο δικηγόρος Ανδρέας Παλευρατζής, από την Κόρινθο η πολιτικός μηχανικός Σοφία Αναγνωσταρά, ενώ από την Αρκαδία το στέλεχος στον τομέα υγείας Χρήστος Κουμουνδούρος. Από τα Δωδεκάνησα η Ελένη Μαυρόγαλου και από την Χίο ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Αιμιλιανός Ευαγγελινός. Ακόμη στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών είναι ακόμα οι Νίκος Τσονάκας, Ηλίας Τσαούσης, Γιάννης Δεληγιάννης, Ρουσλάν Μπουντζάν, Αντώνης Χονδρονίκος, Θόδωρος Τριανταφυλλίδης, Ευάγγελος Θεολόγης, Αντώνης Γιαμβριάς, Ινέτζη Δημητρακάκη, Μιχάλης Καντιδενός, Αναστασία Σακκαρέλη, Νίκος Κοροβέσης, Κώστας Τρομπούκης, Χαράλαμπος Μπουρνιάς, Θανάσης Πηλιούνης, Γιώργος Λεούσης, Γιάννης Παπαγεωργίου, Μαρία Καλπουζάνη, Κώστας Δρετάκης, Βασίλης Στουραΐτης, Σπύρος Βουγάς, Γιώργος Κοκκάς, Σπύρος Ραψομανίκης, Τόνια Αράχωβα, Γιώργος Κριμπάς, Θανάσης Χαλαζωνίτης, Βασίλης Μπορμπότης, Γιάννης Σαμαράς, Πάνος Λώλος, Σωτήρης Κοπατσάρης, Βαλεντία Τσέπη και ο Σταύρος Βλαχογιάννης.
Οι πρώτες λίστες
Παράλληλα, έχουν αρχίσει και επεξεργάζονται οι λίστες του κόμματος, όπως π.χ.: α) Α΄ Πειραιά:Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Τάσος Αρβαντίνης (από την Δράση), Γιάννης Μελάς, Σταυρούλα Αντωνάκου, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Γιάννης Βουτσινάς, Νίκος Βλαχάκος, Βασίλης Κορκίδης, β) Β’ Πειραιά: Μιχάλης Λιβανός, Ελένη Κριτσιδήμα, Νίκος Χρουσαλάς, Ανδρέας Παλευρατζής, Γιώργος Βρεττάκος, Μιχάλης Ζαμπίδης, γ) Α’ ΑΘΗΝΑΣ: Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Θάνος Πλεύρης, δ) Β’ ΑΘΗΝΑΣ: Ιωάννα Γκελεστάθη, Ντόρα Πάλλη, Σάκης Ιωαννίδης, Γιάννης Καλλιάνος, Κυριάκος Πιερρακάκης (ήταν στο ΠΑΣΟΚ και με θέση επί Ευάγγελου Βενιζέλου), ε) Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μαρία Σπυράκη, Βίκυ Νάκου, Σύνθια Σάπικα, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Θανάσης Εξαδάκτυλος, Ελένη Φύκα, Δημήτρης Κούβελας, Κατερίνα Σταμούλη, Αφροδίτη Λατινοπούλου, Σοφία Αλατζά, Σωκράτης Δημητριάδης, Φάνης Ουγγρίνης, Θοδωρής Ζαγοράκης, στ) Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θεοφάνης Παππάς, Κώστας Γούτικας, Κώστας Φωτίου, Κώστας Ευθυμίου, Χρήστος Τσογκαρλίδης, Γιώργος Καραγιάννης, κ.α.
Άλλες λίστες
Επίσης, στη Β’ Αθήνας θα είναι υποψήφιοι ο δυναμικός πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, καθώς και οι Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου και Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ενώ στο Κιλκίς αναμένεται να εκτεθεί η αναπληρώτρια γραμματέας Γυναικών της Ν.Δ. Νατάσα Σωτηριάδου. Θέση στα ψηφοδέλτια φαίνεται να έχουν ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Μπάμπης Αποσκίτης και ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μελάς, γιος του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛΛ Παναγιώτη Μελά, ενώ νέα υποψηφιότητα στην Εύβοια θεωρείται αυτή του ΟΝΝΕΔίτη Νίκου Λυσιγάκη. Ο μετεωρολόγος, προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων Γιάννης Καλιάνος αναμένεται να είναι υποψήφιος στις νεοδημοκρατικές λίστες, ενώ και ο νυν βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, που από το Ποτάμι βρέθηκε στη Ν.Δ., θα είναι εκ νέου – παρά τις αντιδράσεις – υποψήφιος στην Πάτρα.
Στην Περιφέρεια Αττικής που είναι γνώριμη για τον ίδιο αφού εκεί έχει εκλεγεί και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, μετακινείται από το Επικρατείας ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. Επίσης, θα είναι υποψήφιοι, ο αντιδήμαρχος Ραφήνας Γιώργος Κοκκόλης, ο γιος του πρώην δημάρχου Μάνδρας Αρμόδιου Δρίκου, η Ευρώπη Κοσμίδου, ο Γιώργος Κώτσηρας και ο πρώην γραμματέας της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Τσώκος.
Για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στη Β’ Πειραιά ακούγεται και το όνομα του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή του kick boxing Μιχάλη Ζαμπίδη. Στην Α’ Θεσσαλονίκης φέρεται πως μετακινείται από το Επικρατείας ο Δημήτρης Σταμάτης και ακούγονται ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Δημήτρης Πανοζάχος, η Άννα Ευθυμίου και οι Βασιλική Νάκου και Βίκυ Ευταξά, η οποία όμως μπορεί να κατέβει και στη Χαλκιδική. Στην Αχαΐα ακούγονται ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργος Καραμαλίκης και ο πρώην υποδιοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Βασίλης Καραμπελιάς.
Στη Ζάκυνθο αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Διονύσης Γάσπαρος, ενώ στη Σάμο ο Μάνος Λογοθέτης. Στην Ηλεία αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γιώργος Κοντογιάννης, που ανήκει στην επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος, αλλά και η Δήμητρα Λυγούρα, συνεργάτιδα του Μητσοτάκη. Για τη Λακωνία ακούγεται ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Κουλιζάκος. Στη Βοιωτία αναμένεται να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καράμπελας, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο Ποτάμι.
Στη Μαγνησία ακούγεται το μέλος της Π.Ε. Γιώργος Καλτσογιάννης, στα Τρίκαλα ο Θόδωρος Λιούτας, στην Καρδίτσα το μέλος της Π.Ε. Σοφία Τόλια και στα Γρεβενά αναμένεται να κατέβει ο Θανάσης Σταυρόπουλος.
Στην Πιερία υποψήφιοι φέρονται ο Λευτέρης Μωυσιάδης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλίας Τάπρας.
Στο Ηράκλειο, εκτός από τον Ζαχαρία Κεφαλογιάννη, ακούγονται και τα ονόματα των Γρηγόρη Πασπάτη και Γρηγόρη Ροδακάκη. Στα Χανιά, υποψήφιος λέγεται ότι θα είναι ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης, όπως και ο πρώην βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, το στέλεχος της τοπικής ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Μπούκας και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
Οι δημοσιογράφοι
Ειδική κομματική οργάνωση θα κάνουν οι δημοσιογράφοι στην Κ.Ο. της ΝΔ. Αυτή τη στιγμή οι δημοσιογράφοι που είναι βουλευτές της ΝΔ, είναι, η Σοφία Βούλτεψη, ο Σίμος Κεδίκογλου, η Άννα Καραμανλή, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Γιάννης Ανδριανός. Όμως έχουν «κλειδώσει» και άλλοι, όπως, στην Α’ Θεσσαλονίκης η εκπρόσωπος τύπου και ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ενώ ακούγεται και το όνομα της αθλητικογράφου Σοφίας Αλατζά. 
Στην Α’ Πειραιά θα είναι εκτός απρόοπτου υποψήφιος ο αθλητικογράφος, Αντώνης Πανούτσος που στο 2ο προσυνέδριο της ΝΔ στην Πάτρα ήταν ένας εκ των συντονιστών των θεματικών πάνελ που έλαβαν χώρα.
Στην Α’ Αθήνας υποψήφιος θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος, ενώ παλαιότερα για την ίδια εκλογική περιφέρεια είχε ακουστεί και το όνομα του Γιάννη Πρεντετέρη που όμως δεν παίζει. Στη Β’ Αθήνας κλείδωσε η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου που τώρα γράφει στον Φιλελεύθερο. 
Στη Β’ Πειραιά, λέγεται και δεν διαψεύδεται πως θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος, Δημήτρης Μαρκόπουλος. 
Στην Αρκαδία υποψήφια με τη ΝΔ, λέγεται ότι θα είναι η Πηνελόπη Γαβρά, η οποία επί προεδρίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε χρηματίσει διευθύντρια του γραφείου τύπου της ΝΔ. Στη Φθιώτιδα υποψήφιος θα είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΚΟ της ΝΔ Σπύρος Καπράλος ενώ για την ίδια εκλογική περιφέρεια συζητείται, και δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστική απόφαση, το όνομα του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου.
 Στην Καβάλα υποψήφιος θα είναι ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης που είναι στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη.
 Για την Αιτωλοακαρνανία συζητούν στη ΝΔ με τον παλαίμαχο δημοσιογράφο και πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο. Επίσης, επανακάμπτουν, οι πρώην βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι, δηλ. ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, οποίος θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια υποψήφιοι θα είναι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Αργύρης Ντινόπουλος και στην Α’ Αθήνας εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα είναι ξανά υποψήφια η Φωτεινή Πιπιλή.
Οι γόνοι και η οικογενειοκρατία
Μπορεί πριν μήνες ο Κυρ. Μητσοτάκης να έκλεισε την πόρτα στον Παναγιώτη Τραγάκη, γιο του μακροβιότερου πολιτικού σήμερα στη Βουλή (εκλέγεται από το 1974), αλλά έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ, αυτό της οικογενειοκρατίας που κυριαρχεί. Αρκεί να δει κανείς τη σημερινή Κ.Ο. της ΝΔ όπου είναι, μεταξύ άλλων ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Χρήστος Δήμας, ο Κώστας Σκρέκας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κ.ά.
Πάντως μέχρι στιγμής, η οικογενειοκρατία δεν πολεμιέται στη ΝΔ και είναι χαρακτηριστικός ο εξής κατάλογος: Στη Β' Αθηνών έχει λάβει το χρίσμα ο Νίκος Κωστόπουλος (ήταν υποψήφιος και το 2015), γιος του Δημήτρη Κωστόπουλου.
 Τη μάχη του σταυρού θα δώσει, όπως έχει προεξοφληθεί, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη, ενώ ως σίγουρη υποψήφια κινείται - και μάλιστα έντονα - η Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους της ΝΔ Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.

Στην  Α' Πειραιά το χρίσμα έλαβε ο Γιάννης Μελάς, γιος του πρώην βουλευτή Παναγιώτη Μελά.
Στην Αιτωλοακαρνανία έχει κλειδώσει, εκτός και εάν αλλάξει άποψη και δεν επιθυμεί τελικά να πολιτευθεί, ο στενός σύμβουλος και προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη, ο πρώην βουλευτής του νομού Σπήλιος Λιβανός, γιος του Διονύση Λιβανού. Ενδιαφέρον έχει δείξει για τη λίστα στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, γιος του πρώην υφυπουργού Εργασίας Νίκου Αγγελόπουλου. 
Στην Αρτα το όνομα που έχει κλείσει θέση είναι του Ντίνου Παπαδημητρίου, εγγονού του βουλευτή της ΕΡΕ και της ΝΔ. Στην Καρδίτσα δεν αποκλείεται να ενταχθεί ξανά στα ψηφοδέλτια ο πρώην βουλευτής Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Θόδωρου Αναγνωστόπουλου. 
Στον Εβρο υπάρχει πιθανότητα να είναι υποψήφια η Μελίνα Δερμεντζοπούλου, κόρη του πρώην υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου. Επίσης, συζητούνται τα ονόματα της Φωτεινής Θαλασσινού, κόρης του πρώην βουλευτή Θαλασσινού Θαλασσινού για τη Σάμο, ενώ ερωτηματικό υπάρχει εάν τελικά θα είναι υποψήφια η Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη και πρώην βουλευτή Πέτρου Τατούλη.
 Στη Μαγνησία ενδέχεται να είναι στο ψηφοδέλτιο ο Σταύρος Νάκος, γιος του πρώην υφυπουργού Θανάση Νάκου, ενώ έχει κλειδώσει και η υποψηφιότητα του Νικήτα Καρτάλη-Παπαντωνίου.
 Ερωτηματικό είναι εάν στις λίστες θα τοποθετηθεί, αν και οι πιο μυημένοι το αποκλείουν, και ο Φοίβος Μπεκίρης, αδελφός του Μιχάλη Μπεκίρη, πρώην βουλευτή και νυν διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, και γιος του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σίγουρη είναι η υποψηφιότητα στα Τρίκαλα ενός πολύ ενδιαφέροντος νέου ανθρώπου, του Μικελή Χατζηγάκη, γιου του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη.
kontranews.gr