13 Δεκ 2017

Ε.Σνόουντεν: «Ιδού πως θα ξέρετε ότι παρακολουθείται το smartphone σας»

Ο ίδιος ο Ε.Σνόοουντεν αποκαλύπτει πως η ασφάλεια που προσφέρουν τα smartphones είναι όχι μόνο ...
μηδενική αλλά και αποτελούν πραγματικές «παγίδες» για όποιον έχει την αίσθηση ότι μιλάει μόνος του στον πλανήτη αυτόν και τον ακούνε αυτοί που θέλει.
Τουναντίον, τον ακούνε (και) αυτοί που θέλουν.
Ο Σνόουντεν θέλοντας να αφυπνίσει τους πολίτες όλου του κόσμου ως προς το ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον μετατραπεί σε συσκευές παρακολούθησης που αυτόματα δημιουργούν ηλεκτρονικά «φακελώματα» και αποτελούν και GPS συσκευές.
Ως παράδειγμα επικαλέστηκε την περίπτωση του θανάτου της Μαρί Κόλβιν, Αμερικανίδας δημοσιογράφου που εργαζόταν για τους Sunday Times του Λονδίνου και σκοτώθηκε από πυρά όλμου στη Χομς.
«Οι εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων των επικοινωνιών της είχαν υποκλαπεί από τον συριακό στρατό», είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι όλο και πιο δύσκολο οι χρήστες να εμπιστεύονται τα smartphones τους, καθώς μπορεί να μολυνθούν από προγράμματα malware, ώστε να μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με το σημείο όπου βρίσκεται ο ίδιος ο χρήστης ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται σε «κατάσταση πτήσης» ή είναι απενεργοποιημένα.
Εκτός των άλλων, η τεχνολογία έχει καταστήσει, όχι μόνο εφικτή, αλλά αρκετά απλή και σχετικά οικονομική και την ιδιωτική παρακολούθηση τηλεφώνων. Εντύπωση είχε προκαλέσει η ιστορία που κυκλοφόρησε στους αθηναϊκούς κύκλους ότι ένας ευκατάστατος επιχειρηματίας αποφάσισε να παρακολουθήσει τη νεότερη και λίγο ατακτούλα σύντροφό του, χαρίζοντάς της ένα ολοκαίνουριο κινητό τελευταίας τεχνολογίας.
Αποδείχτηκε ότι το κινητό αυτό ήταν παγιδευμένο με ένα λογισμικό παρακολούθησης που μπορούσε να καταγράφει και να στέλνει τις συνομιλίες της κατευθείαν στον υπολογιστή του. Το κόστος της «υπηρεσίας» αυτής δεν ξεπερνούσε τα 700 ευρώ. Ο επιχειρηματίας δεν υπολόγισε, όμως, ότι ο αδελφός της νεαρής ασχολείτο επαγγελματικά με τα ηλεκτρονικά. Έτσι, όταν εκείνη του παραπονέθηκε ότι το πανάκριβο και ολοκαίνουριο κινητό της τα «έχει παίξει», προσφέρθηκε να του ρίξει μια ματιά.
Πέντε σημάδια ότι παρακολουθείστε
Οι ειδικοί επισημαίνουν τα εξής πέντε χαρακτηριστικά σημάδια που προειδοποιούν για την παραβίαση της ιδιωτικότητας.

  • Το κινητό συμπεριφέρεται γενικά περίεργα, σαν να παίρνει μόνο του πρωτοβουλίες. Η οθόνη φωτίζεται ξαφνικά και χωρίς λόγο. Ανοίγει και κλείνει σε τυχαίες στιγμές. Κάνει περίεργους θορύβους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η συσκευή βρίσκεται υπό παρακολούθηση.
  • Η μπαταρία αδειάζει υπερβολικά γρήγορα και απότομα: ακόμα κι αν είναι σχετικά παλιά και πολυχρησιμοποιημένη, η μπαταρία του κινητού αποφορτίζεται με ομαλό σχετικά τρόπο. Όταν η μπαταρία «πεθαίνει» απότομα, αυτό σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι περίεργο.
  • Διαρκής θόρυβος: αν κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας ακούσει κανείς έναν ασυνήθιστο και μακρόσυρτο θόρυβο, το τηλέφωνο έχει παραβιαστεί.
  • Παράξενα μηνύματα: είναι γνωστό ότι πολλοί διαδικτυακοί απατεώνες χρησιμοποιούν τα SMS για να χακάρουν τηλέφωνα. Ωστόσο, αν αρχίσει ένα τηλέφωνο να δέχεται μηνύματα με ασυνήθιστους χαρακτήρες και ακατανόητα σύμβολα, δεν αποκλείεται να είναι θύμα παρακολούθησης.
  • Υψηλή κατανάλωση στα δεδομένα. Αν κάποιος γνωρίζει το πάγιο που καταναλώνει και ξαφνικά αρχίζει να το υπερβαίνει παρότι δεν άλλαξε κάτι στη χρήση του κινητού, αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνο του παρακολουθείται. Αν δηλαδή ξαφνικά διαπιστώσει ότι η κατανάλωση των data αυξάνεται χωρίς να έχει αλλάξει συνήθειες χρήσης και ο λογαριασμός είναι αδικαιολόγητα φουσκωμένος, ενδέχεται το κινητό να έχει πέσει θύμα «κατασκοπικού» software.