22 Ιαν 2018

Η Νίσυρος εξασφάλισε τα ποσοστά της από την ελαφρόπετρα «Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία γιατί εξασφαλίζει χρήματα για τον Δήμο»

«Χαράς ευαγγέλια» στη Νίσυρο καθώς την περασμένη Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 κυκλοφόρησε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως Νόμος του Κράτους ο 4512, στον οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν τα λατομεία.
Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, καθώς το ταμείο της Δημοτικής Αρχής έχει έσοδα από τα λατομεία ελαφρόπετρας στη νησίδα «Γυαλί».
Του Μαρίνου Γκασιάμη
«Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία γιατί εξασφαλίζει χρήματα για τον Δήμο όσα χρόνια λειτουργήσει αυτό το λατομείο. Θεωρώ πως πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης που ακούει τα θέματα που αφορούν την κάθε κοινότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbeast.gr ο δήμαρχος του νησιού Χριστοφής Κορωναίος.
Σύμφωνα με τα όσα μας επεσήμανε ο δήμαρχος, ο Δήμος έχει συμφωνία με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το λατομείο και αυτή τη στιγμή παίρνει χρήματα ανάλογα με το ποσό της εξόρυξης. Δηλαδή μέχρι 500.000 τόνους εξαγόμενου προϊόντος ο δήμος παίρνει το 14%, μετά στις 650.000, το ποσοστό που αποδίδεται στον Δήμο φτάνει στο 15,35% και από 650.000 και πάνω το ποσοστό ανεβαίνει στο 17.5%. «Αυτά είναι πολύ μεγάλα ποσοστά. Φέτος από το 2017 ο Δήμος θα εισπράξει γύρω στο 1.200.000 ευρώ» τονίζει ο δήμαρχος.
Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρεται και σε όσους είχαν την άποψη, ότι δεν θα υπάρχει καλή κατάληξη για την Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας: «Οι επώνυμες Κασσάνδρες που επιζητούν και προβλέπουν το κακό της Νισύρου και την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας μας, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις με ύβρεις, να κατασυκοφαντήσουν την Δημοτική Αρχή και κυρίως τον Δήμαρχο, για την απραξία τους στο θέμα που αφορά την νέα νομοθεσία για τα μεταλλεία εκτιμώντας ότι η εφαρμογή της θα οδηγούσε στην μείωση των εσόδων του Δήμου από το Λατομείο του Γυαλιού. Για άλλη μια φορά διαψεύστηκαν. Παρά ταύτα συνεχίζουν την διάδοση ψευδών ειδήσεων για να δηλητηριάσουν αφενός τη Νισύρικη κοινωνία και αφετέρου να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εκτέλεση έργων στο νησί».
Ο κ Κορωναίος δήλωσε στο Newsbeast.gr σχετικά με αυτό πως:  «Υπάρχει μια ομάδα η οποία από την αρχή έλεγε ότι ο Δήμος θα χάσει τα λεφτά και δεν θα γίνει τίποτα. Γυρνούσε στα καφενεία και στα ραδιόφωνα… Νομίζω ότι έλαβαν απάντηση με το αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο ο Δήμος είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. «Το πρόβλημα που έχουμε είναι το θέμα των εγκρίσεων για τα έργα που έχουμε καθώς λόγω έλλειψης τεχνικής υπηρεσίας εξαρτιόμαστε από την Περιφέρεια που και αυτή με την σειρά της έχει δύο μόλις άτομα προσωπικό» πρόσθεσε.
Έργα που υπάρχουν στα σκαριά στη Νίσυρο είναι ο βιολογικός καθαρισμός, η ύδρευση των οικισμών, το λιμάνι.
  •  newsbeast.gr