8 Ιαν 2018

Τα κρυφά χαράτσια που φέρνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Επιβαρύνσεις έως 38% για 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους, αλλά και μειώσεις 4%-10% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων λόγω μεγαλύτερης παρακράτησης φέρνει το 2018...

Από την
Αγγελική Μαρίνου
Αλλάζουν όλα στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2018, καθώς το νέο έτος επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους, που θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται μετά 4%-10% λόγω αύξησης των εισφορών.

Με ασφαλιστικό χαράτσι επιβαρύνεται από φέτος και η περιστασιακή απασχόληση με αποδείξεις δαπάνης, ενώ πρόσθετες εισφορές θα πληρώσουν προς το ΕΤΕΑΕΠ εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί για επικούρηση και εφάπαξ.
«Το 2018 αποτελεί αναμφίβολα έτος-καταπέλτη κυρίως για τις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων, αλλά και των αγροτών όσον αφορά τον υπολογισμό/καταλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών τους» επισημαίνει ο Γιώργος Κουτσούκος, εργατολόγος, διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών.

«Η αύξηση των εισφορών κλάδου σύνταξης των νέων επιστημόνων που συμπληρώνουν 3ετίες ή 5ετίες εντός του 2018, αλλά και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν οι αγρότες (οι οποίες θα κλιμακώνονται έως το έτος 2022) αναμένεται να μειώσουν και άλλο την… ήδη ελαττωμένη εισφοροδοτική ικανότητά τους προς τον ΕΦΚΑ» τονίζει.

Η πρώτη αλλαγή του 2018 έχει να κάνει με τις εισφορές υπέρ κύριας ασφάλισης και περίθαλψης.
Από φέτος λοιπόν οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί, γεγονός που σημαίνει επιβαρύνσεις που αρχίζουν από 8%. Επιπλέον, με την κατάργηση των εκπτώσεων για μερίδα μη μισθωτών οι αυξήσεις θα φτάσουν έως το 38%.

Ειδικά για το 2018 το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει πλαφόν στον υπολογισμό των εισφορών το 85% του εισοδήματος, προκειμένου να μην εκτοξευτεί η επιβάρυνση που θα προκύψει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολουμένους. Το ποσοστό αυτό από το 2019 θα γίνει πλέον στο 100% του εισοδήματος (χωρίς έκπτωση).

Παράλληλα, αυξάνονται οι εισφορές κλάδου σύνταξης των νέων επιστημόνων. Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι που συμπληρώνουν 3ετία ή 5ετία από την έναρξη επαγγέλματος θα κληθούν να καταβάλουν εντός του 2018 αυξημένα ασφάλιστρα. Και τούτο διότι, βάσει του Ν. 4387/2016, όσοι το 2018 συμπληρώνουν 3ετία μεταπηδούν από το 14% στο 17%, ενώ όσοι συμπληρώνουν 5ετία μεταπηδούν από το 17% στο 20%.

Στον χορό των επιβαρύνσεων μπαίνουν και οι αγρότες, καθώς αυξάνονται από φέτος οι εισφορές σύνταξης στο 23,2% και ακολούθως στο 25,2% το 2019, στο 26,2% το 2020, στο 26,7% το 2021 και στο 27,2% από το 2022 και μετά.
Εισφορές θα πληρώσουν από το 2018 και όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πρέπει από 1/1/2018 να καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί των καθαρών αποδοχών. Μάλιστα, η πρώτη δόση των εισφορών αυτών -για τον Ιανουάριο- πρέπει να καταβληθεί έως τις 28/2/2018, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σχετική τροπολογία.

Πάντως οι εργαζόμενοι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης δεν θα καταβάλλουν τις κατώτατες εισφορές 168 ευρώ, ακόμα και αν αμείβονται με κάτω από 586 ευρώ κάθε μήνα, αλλά την ακριβή αναλογία των εισφορών 26,9% επί της καθαρής μηνιαίας αμοιβής που εισπράττουν. Ετσι αν εισπράττει κάποιος π.χ. 400 ευρώ καθαρά, θα καταβάλλει 26,9% x 400 ευρώ = 107 ευρώ και όχι 158 ευρώ συν 10 ευρώ κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ, όπως ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Επιπλέον 11% στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για επικούρηση και εφάπαξ
Το 2018 αναμένονται να προστεθούν στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ και οι πρόσθετες εισφορές, συνολικού ποσοστού 11%, για επικούρηση και εφάπαξ. Εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί θα υποχρεωθούν εφεξής στην καταβολή εισφορών (οι οποίες έπρεπε ήδη να είχαν εμφανιστεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2017) υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Στο μεταξύ, για φέτος έχει ήδη παραπεμφθεί και ο συμψηφισμός των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2017, ο υπολογισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016 δεν έχει ακόμη συντελεστεί, οπότε είναι αναπόφευκτο να δούμε τα πρώτα πορίσματά του το νέος έτος.

Στις εκκρεμότητες του 2017 που μετακυλίονται για φέτος ανήκουν και οι περίφημοι συμψηφισμοί του ΕΦΚΑ. Δηλαδή όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το 2015 στην Εφορία και έχουν καταβάλει υψηλότερες εισφορές ΕΦΚΑ από αυτές που πραγματικά τους αναλογούσαν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν «πιστωτικό υπόλοιπο» και θα πρέπει να τους επιστραφεί.
Με έμμεσες μειώσεις στις αποδοχές τους από 4% έως 10% (λόγω ασφαλιστικών εισφορών) έκανε «ποδαρικό» το 2018 για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Οι ασφαλιστικές κρατήσεις για την κύρια σύνταξη στον ΕΦΚΑ επανεξετάζεται με αφορμή τις αλλαγές που θα έχουν στις ασφαλιστικές κρατήσεις τα ειδικά μισθολόγια. Μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται επιτροπή των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών είναι να υπόκειται σε κράτηση 6,67% το σύνολο των αποδοχών τους, κάτι που εξετάζεται να επεκταθεί εκτός των ειδικών μισθολογίων και στους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, συζητείται η επιβολή εισφορών και σε αποδοχές όπως οι εφημερίες των γιατρών και των νοσηλευτών, καθώς και σε διάφορα επιδόματα για τα οποία σήμερα δεν επιβάλλεται καμία κράτηση.
dimokratianews.gr