8 Ιαν 2018

Χάσμα...

Με ανοιχτά ερωτήματα, προβληματισμούς και πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα μπήκε η χρονιά για το Κίνημα Αλλαγής, που με το «καλημέρα» στο 2018 βλέπει μπροστά του μια...
τεράστια πρόκληση: την προσπάθεια εξεύρεσης μιας ενιαίας στάσης απέναντι στο θέμα της ΠΓΔΜ. 



Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι στη θερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και άλλοι πολλοί σύμμαχοι πιέζουν να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας και τα Σκόπια να εισέλθουν στον Οργανισμό με άρση του εμπάργκο από την ελληνική πλευρά, αυτό σημαίνει ότι την άνοιξη, μαζί με τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα, θα υπάρξει και η ανάγκη η Κεντροαριστερά να πάρει ανοιχτά θέση η οποία να μη διχάσει και να μην τινάξει στον αέρα το εγχείρημα. 

Οι πιο απαισιόδοξοι έσπευσαν να διακρίνουν ήδη μια τεράστια απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στο ζήτημα. Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν μπορεί να γίνονται εκπτώσεις σε ζητήματα αρχής προαναγγέλλοντας θετική ψήφο στη Βουλή οψέποτε και αν προκύψει ζήτημα, ακόμη και αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛΛ. Στους Αμπελοκήπους εκτιμούν ότι, αν τίθεται θέμα επίλυσης ενός εθνικού προβλήματος που έπρεπε εδώ και 27 χρόνια να έχει δρομολογηθεί, αυτό δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά των εκλογικών σκοπιμοτήτων ούτε οι πολιτικοί φορείς να αλλάζουν θέσεις αρχών ανάλογα με τη συμπεριφορά του αντιπάλου.

Στο Ποτάμι υπάρχει για το θέμα αυτό μια συναντίληψη με τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ και μια μειονότητα της κοινής γνώμης ότι το θέμα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια και ότι η Ελλάδα καταναλώνει πολύτιμο κεφάλαιο προκειμένου να προστατεύσει πλήρως το όνομα Μακεδονία. Ετσι δεν έχουν καμία αντίρρηση για έναν έντιμο συμβιβασμό με σύνθετη ονομασία σε κάθε περίπτωση. Πιο εκφραστικός από όλους είναι ο Σπύρος Δανέλλης, που προέρχεται από τον ενιαίο Συνασπισμό και προχθές δήλωσε ότι ο ίδιος προτίθεται να ψηφίσει μια συμφωνία διότι αυτό είναι θέμα αρχής.

Ο Θεοδωράκης από την πλευρά του ξεκαθάρισε από το Σάββατο ότι η θέση του Ποταμιού για το ζήτημα είναι «σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, erga omnes (έναντι πάντων), που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία». 

Στο ότι το Ποτάμι προτίθεται να ψηφίσει αυτή τη θέση – εάν γίνει αποδεκτή από την ηγεσία των Σκοπίων – έσπευσε να δεσμευτεί με γραπτή δήλωσή του στα «Νέα» το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την Κ.Ο. 
της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με την οποία υποτίθεται ότι υπάρχει συντονισμός...

Πηγή: topontiki.gr