9 Φεβ 2018

Ο Καμίνης μετρά παραιτήσεις...

Φυλλορροούν αργά αλλά σταθερά προβεβλημένοι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Γιώργου Καμίνη οι οποίοι...
όταν εκλέχθηκαν το 2014 με την παράταξη του δημάρχου Αθηναίων «Δικαίωμα στην Πόλη» καταγράφηκαν ως σημαίνοντα ...

πρόσωπα από το χώρο της τέχνης και της διανόησης, στην πολιτική κλίμακα από τη σοσιαλδημοκρατία έως το φιλελευθερισμό.

Σήμερα, ο πανεπιστημιακός Θάνος Βερέμης, καθηγητής πολιτικής ιστορίας, εγγράφεται ως η τέταρτη παραίτηση δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας και ως η πέμπτη αποχώρηση από την παράταξη Καμίνη. Η παραίτησή του έρχεται να προστεθεί σε εκείνες του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού (Οκτωβριος 2015), του ηθοποιού Αντώνη Καφετζόπουλου ( Φεβρουάριος 2016) και του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη (Μάρτιος 2016), οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους αντικαταστάθηκαν από επιλαχόντες.

Ολοι προέβαλλαν ουσιαστικά το φόρτο των επαγγελματικών υποχρεώσεών τους, και τη διαπίστωση ότι τα χρέη δημοτικού συμβούλου απαιτούν χρόνο. Ο Βασίλης Βασιλικός, πάντως, μεταξύ άλλων, στηλίτευσε τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με καυστικές διατυπώσεις περί γραφειοκρατίας, επικάλυψης αρμοδιοτήτων, υποβάθμισης του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου. Δεν έλειψαν και τα σχόλια για αντιπαραθέσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων που οδήγησαν τον Αντώνη Καφετζόπουλο να παραιτηθεί από τις θέσεις αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου.

Ο 75χρονος ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας Θάνος Βερέμης περιορίστηκε σε μια λιτή επιστολή την οποία απέστειλε, υποβάλλοντας την παραίτησή του, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, Επαμεινώνδα Λαμπρακάκη. Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, το μεσημέρι της Πέμπτης, ουσιαστικά είπε ότι ο φόρτος εργασίας είναι η αιτία και η ηλικία. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) Θάνος Βερέμης δεν αφήνει ούτε την εκπομπή του στον 9,84 ούτε τη θέση του στο ΔΣ του ραδιοφωνικού σταθμού.

Από τις έως σήμερα αποχωρήσεις από την πλειοψηφούσα παράταξη, η πιο ηχηρή, εκπέμποντας και διαφοροποίηση ως προς τις πολιτικές επιλογές Καμίνη για αναπτυξιακά θέματα, ήταν η ανεξαρτητοποίηση του πολιτικού μηχανικού Φώτη Προβατά (Μάιος 2016). Πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και στενός συνεργάτης από χρόνια του Φώτη Κουβέλη είχε αντιπαραθέσεις με άλλους δημοτικούς συμβούλους για τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης του δημάρχου Αθηναίων. Λίγες ημέρες πριν από την ανεξαρτητοποίησή του είχε συγκρουστεί με τον τότε αντιδήμαρχο Ανδρέα Βαρελά χρησιμοποιώντας, όπως έλεγαν την εποχή εκείνη στελέχη της παράταξης Καμίνη, απαξιωτικές αναφορές για το πρόσωπό του κ. Βαρελά στο δημοτι

κό συμβούλιο -τοζήτημα του πάρκου της οδού Κύπρου και Πατησίων είχε προκαλέσει εντάσεις. Ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του υπευθύνου για θέματα συνεργασίας με την Κίνα και ανεξαρτητοποιήθηκε.

documentonews.gr