4 Φεβ 2018

Συρία: Πρώτη λειτουργία μετά από έξι χρόνια στην κατεστραμμένη από ρουκέτες και σφαίρες εκκλησία της Ντέιρ αλ Ζορ

Μια μικρή ομάδα χριστιανών παρακολούθησε χθες Σάββατο την πρώτη λειτουργία εδώ και πολλά χρόνια στην κατεστραμμένη εκκλησία της Παναγίας στη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία.

Κρατώντας κεριά κάτω από τα τόξα της εκκλησίας που είναι σημαδεμένα από σφαίρες περίπου είκοσι πιστοί παρακολούθησαν τη λειτουργία, την πρώτη που πραγματοποιείται εδώ και έξι χρόνια.
AYHAM AL-MOHAMMAD VIA GETTY IMAGES
Πέτρες, κομμάτια από καλώδια και υπολείμματα από ρουκέτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο πάτωμα της εκκλησίας, με τον ήλιο να μπαίνει ανεμπόδιστις από τα παράθυρα, καθώς τα βιτρό έχουν γίνει σκόνη. 
AYHAM AL-MOHAMMAD VIA GETTY IMAGES
Στη Ντέιρ αλ Ζορ σημειώθηκαν σφοδρές μάχες, αρχικά όταν οι Σύροι αντάρτες κατέλαβαν ένα μέρος της πόλη το 2012. Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν το Ισλαμικό Κράτος έθεσε υπό τον έλεγχό του όλη την ομώνυμη περιοχή το 2014. Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την πόλη τον Νοέμβριο του 2017.
Ο επικεφαλής της Συροϊακωβίτικης εκκλησίας Ιγνάτιος Εφραίμ προΐστατο της λειτουργίας, ενώ παρόντες ήταν και μουσουλμάνοι ιερωμένοι.
«Είναι απερίγραπτο το αίσθημα να προσευχόμαστε σε μια σχεδόν κατεστραμμένη εκκλησία, είναι μια παρηγοριά για τις καρδιές μας και ένα μήνυμα ελπίδας προς τους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμησή της», τόνισε.
AYHAM AL-MOHAMMAD VIA GETTY IMAGES
Ο αριθμός των χριστιανών που ζούσαν στη Ντέιρ αλ Ζορ πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος στη Συρία εκτιμάται περίπου στις 3.000. 
AYHAM AL-MOHAMMAD VIA GETTY IMAGES
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)