9 Φεβ 2018

Διευθυντές παρενοχλούν τις σχολικές καθαρίστριες

«Εύκολα» θύματα οι εργαζόμενες με μισθό από 120 € τον μήνα! Φοβερές καταγγελίες από τους εκπροσώπους τους
Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης
Σε σοβαρές καταγγελίες για περιστα
τικά σεξουαλικής παρενόχλησης καθαριστριών δημοτικών σχολείων από δασκάλους και διευθυντές και συνθήκες εργασίας που θυμίζουν περισσότερο Μεσαίωνα παρά μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα προχώρησαν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Οπως ανέφεραν, εργάζονται για λιγοστά ευρώ τον μήνα, χωρίς κανένα δικαίωμα και προνόμιο, υπό την απειλή να απολυθούν σε περίπτωση που... ανοίξουν το στόμα τους.

Τις παραπάνω καταγγελίες έκαναν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας και το Σωματείο Καθαριστριών «Ο Ευκλείδης».

Οπως δήλωσε στη «δημοκρατία» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Kέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοικητικής Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Σιδέρης Κωνσταντινίδης, ο ίδιος έγινε δέκτης καταγγελίας συγκεκριμένης εργαζόμενης πως παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον διευθυντή της. «Υπάρχουν κι άλλα αντίστοιχα περιστατικά κυρίως σε σχολεία επαρχιακών περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης.

Μιλήσαμε με τους αρμοδίους και μας είπαν να καταγγείλουμε τα περιστατικά και να κάνουμε μήνυση σε βάρος των θυτών. Ποια γυναίκα όμως θα δεχτεί να χάσει τη δουλειά της, γιατί μπορούν να την απολύσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή;» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες φοβούνται και τον στιγματισμό των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας Μαρία Κοσμίδου, μια συνάδελφός της στο παρελθόν, στην προσπάθειά της να βγάλει τα σκουπίδια, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και τραυματίστηκε σοβαρά.
«Μεσαίωνας»
Οι σχολικοί καθαριστές, κυρίως γυναίκες, εργάζονται με συμβάσεις έργου διάρκειας δέκα μηνών, δεν λαμβάνουν άδειες, επιδόματα, αν μείνουν έγκυες απευθείας αντικαθίστανται, πληρώνουν από την τσέπη τους τα ρούχα εργασίας και αμείβονται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που καθαρίζουν. Ο μισθός τους αρχίζει από 120 ευρώ τον μήνα και φτάνει τα 450 ευρώ. Σημειώνεται πως οι σχολικοί καθαριστές πραγματοποιούν 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία.
http://www.dimokratianews.gr