17 Φεβ 2018

Θέλουμε όλη την αλήθεια για την Novartis


Εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τώρα αυτό το κεφάλαιο, οφείλει και να το ..κλείσει, να το πάει μέχρι τέλος.

Μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου και του Τύπου θέλουν να πιστέψουν όλοι ότι η υπόθεση Novartis αφορά τις καταθέσεις τριών ημίτρελων προστατευόμενων μάρτυρων και οι καταθέσεις τους δεν έχουν καμιά αξία γιατί δήθεν στηρίζονται σε εικασίες, συμπεράσματα και φαντασίες.

Του Μάνου ΜεϊμαράκηΕνδεχομένως, για να χαρακτηρισθούν ως «προστατευόμενοι μάρτυρες» όπως ο νόμος ορίζει, έχουν εμφανίσει αποδεικτικό υλικό.

Τώρα, ο τσαμπουκάς στους προστατευόμενους μάρτυρες δεν στοχεύει μόνο στο να τρομοκρατήσει αυτούς τους τρείς ώστε να μην προβούν σε επιπλέον αποκαλύψεις ή να αποτρέψει κι άλλους να μιλήσουν, αλλά συνιστά ευθεία και ολομέτωπη παρέμβαση στο έργο όλων των ανακριτικών υπαλλήλων όλων των υπηρεσιών που εργάζονται στην έρευνα αυτής της υπόθεσης.
Από τον επικεφαλή Εισαγγελέα των ερευνών μέχρι τον Αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας που θα μπουκάρει στο διαμέρισμα ενός εμπλεκομένου. Όλοι θα φοβούνται τον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη θέση, τον «ρουφιάνο» του διπλανού γραφείου που θα αρχίσει να σφυράει τα ευρήματα των ερευνών και ποιός τιμά τον όρκο του. Όλοι ήδη έχουν κάτι να φοβούνται, άλλος την θέση σου,  αλλος το κύρος του, άλλος την ζωή του, σε μια υπόθεση που έχει χαρακτηρισθεί τεράστιο σκάνδαλο. Ήδη, το γεγονός ότι διέρευσε και μάλιστα με αυτον τον τρόπο το όνομα ενός εκ των προστατευομένων μαρτύρων είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολεί σοβαρά την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εφόσον, όλοι μιλούν για τεράστιο σκάνδαλο, οι υπόλοιποι περιμένουμε όλη την αλήθεια. Θα είναι κομματάκι δύσκολο ένα τόσο «τεράστιο» σκάνδαλο να αποδειχθεί ότι δεν ήταν δα και τόσο τεράστιο. Αλλιώς, στην καλύτερη περίπτωση θα μιλάμε για ένα καλοστημένο τσίρκο. Στην χειρότερη θα μιλάμε για κουκούλωμα από τους ίδιους που σήμερα λένε ότι είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο και μάλιστα διεθνούς εμβελείας.

Όμως, λογικά είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο όταν σε αυτό εμπλέκονται περίπου 5.000 πρόσωπα σε μια δικογραφία χιλιάδων σελίδων κι όταν έχει επιχειρήσει βασικός μάρτυρας να βουτήξει από τις ταράτσες του Χίλτον. Κι ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί στην δικογραφία στοιχεία που βρίσκονται στην έρευνα των Αμερικανών, κι ακόμα δεν έχουν κληθεί για εξηγήσεις μη πολιτικά πρόσωπα…

Δεν έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι κι αυτή η υπόθεση δεν θα χαθεί στους δαιδαλώδεις σκοτεινούς διαδρόμους της δικονομίας, άλλωστε καμιά μεγάλη υπόθεση δεν έφερε εις πέρας η Ελληνική Δικαιοσύνη. Αδικήματα παραγράφονται, προθεσμίες εξαντλούνται, εισαγγελείς αντικαθίστανται, ανακριτικοί υπάλληλοι μετατίθενται, κατηγορίες μετατρέπονται, σημαντικά έγγραφα από τις δικογραφίες χάνονται, πόρισματα αποπροσανατολίζουν εισαγγελείς , πολιτικά πρόσωπα παρεμβαίνουν στις έρευνες, μάρτυρες αποδημούν (τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε..), έχουμε δει χιλιάδες πράγματα όλα αυτά τα χρόνια.

Ακριβώς επειδή αυτή η υπόθεση είναι πολύ μεγάλη και αληθινή για να είναι ψεύτικη, είναι χρυσή ευκαιρία για να αποκαταστήσει το κύρος της πρώτα η Ελληνική Δικαιοσύνη και έπειτα η πολιτική τάξη.
Είναι καθολικό το αίτημα προς πάσα κατεύθυνση, και προς την κυβέρνηση και προς τους λειτουργους της Δικαιοσύνης και προς τον Τύπο, να βγει όλη η αλήθεια για την Novartis, ακόμα κι αν οι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων έχουν παραγραφεί, ακόμα κι αν δεν οδηγηθεί ποτέ η υπόθεση στα ακροατήρια.
Και επιτέλους αυτό το άθλιο show με τις εξεταστικές της Βουλής πρέπει να σταματήσει. Δεν προσφέρει τίποτα, μόνο κακής ποιότητας τηλεθέαση. Αλλιώς αντιμετωπίζει τον ανακριτή ένας κατηγορούμενος όταν συναντιούνται στο γραφείο του πρώτου..