7 Φεβ 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ – Απορρίπτει το Κάιρο τις απειλές Toυρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ – Ενεργοποίηση της αμυντικής συμφωνίας με Ελλάδα-Κύπρο

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΟΣ
Η Αίγυπτος ανέλαβε να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά»
καθώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι απέρριψε τις απειλές και το τελεσίγραφο της Τουρκίας ενεργοποιώντας την αμυντική συμφωνία με Ελλάδα-Κύπρο. Ο ΑΛ-Σίσι χρωστάει πολλά στον Ερντογάν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν την χώρα του…
«Κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, και οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της αιγυπτιακής κυριαρχίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της στην Ανατολική Μεσόγειο απορρίπτεται και θα αντιμετωπιστεί», επεσήμανε το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ σε έκτακτη ανακοίνωση.
Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Ahmed Abu Zeid, δήλωσε ότι η οριοθέτηση είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη», απαντώντας σε όσα ισχυρίσθηκε στην συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυπριακής ο κ. Cavusoglu.
Η απάντηση της Αιγύπτου ήρθε μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις οποίες αμφισβήτησε την ορθότητα της οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών Κύπρου-Αιγύπτου.

O Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Σύμβουλος Άχμαντ Αμπού Ζέιτ δήλωσε ότι κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, δεδομένου ότι είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου αποτέλεσε την βάση επί της οποίας ορίσθηκαν τα Οικόπεδα στα οποία ήδη οι έρευνες έχουν αποδώσει με την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, Zohr ενώ αναμένεται συνέχεια στα Οικόπεδα 6, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία πάντως συνεχίζει να προκαλεί και μετά την δέσμευση μεγάλης περιοχής η οποία ουσιαστικά καλύπτει όλη την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, εξέδωσε μια ακόμη NAVTEX για ασκήσεις ανοικτά της Αγ. Νάπας.
Η κυπριακή NAVTEX (074/18) χαρακτηρίζει άκυρη την τουρκική αναγγελία του σταθμού της Αττάλειας, κάνοντας λόγο για «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και παράνομη δραστηριότητα στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα και στην Ζώνη Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας της Κύπρου που επικαλύπτει και την περιοχή που έχει ήδη δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα με νέα τουρκική NAVTEX (0202/18) με την οποία η Άγκυρα αμφισβητεί πλήρως όχι μόνο τις κυριαρχικές αρμοδιότητες αλλά και την ίδια την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-Η «Κύπρος» που αναφέρεται στην NAVWARN της Λάρνακας, «δεν είναι το αυθεντικό συνεταιρικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960»
-Επομένως η Τουρκία δηλώνει ότι η χρήση του όρου “Κύπρος” δεν συνιστά οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της Ελληνοκυπριακής διοίκησης ούτε προκαταλαμβάνει τα δικαιώματα της Τουρκίας και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την Συνθήκη Εγγύησης και Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960»
-Η προσπάθεια νομιμοποίησης παράνομων ισχυρισμών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης μέσω της Αναγγελίας του σταθμού της Λάρνακας, είναι άκυρη και ούτε γίνεται ούτε θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία
-Η τουρκική NAVTEX FA78-0198/18 του σταθμού της Αττάλειας είναι έγκυρη και σε ισχύ…»
Όμως πληροφορίες του δυτικού τύπου γνωστοποιούν ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να κάνει το «βήμα του» απειλώντας την Κύπρο και Ελλάδα μέσω  Τσαβούσογλου για το ανατολικό Αιγαίο περί « αναγκαίων μέτρων»  μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στρατιωτικές κινήσεις .
Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ένας τομέας στον οποίο η Τουρκία έχει λόγο για εξερεύνηση υδρογονανθράκων είναι η οικονομική ζώνη 6 της Κύπρου (ΑΟΖ), η οποία  ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας…
Όλοι το «φωνάζουν» εδώ και δύο χρόνια (ειδικά ρωσικά αμυντικά ινστιτούτα) μαζί με  τους «ποιοτικούς δείκτες» των τουρκικών προκλήσεων οι οποίοι έχουν «κοκκινίσει», ότι επίκειται πιθανή  πρόκληση επεισοδίου μεταξύ  Ελλάδος –Τουρκίας στο Αιγαίο λόγω των ενεργειακών απαιτήσεων της Άγκυρας.
Το  να το αναφέρει όμως κρατικό αμυντικό ινστιτούτο της Αιγύπτου …όπως και  να το κάνουμε ..προκαλεί μια ιδιαίτερη περίπτωση.
Ο Mohamed Abd Elkader, διευθυντής και αρχισυντάκτης του τουρκικού τμήματος αμυντικών υποθέσεων,  του κέντρου  Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών  Al Ahram της Αιγύπτου και σύμβουλος του προέδρου Αλ Σίσι, δήλωσε ότι «πιστεύει ακράδαντα ότι η σημερινή στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος  είναι ενδεχομένως πιθανό περαιτέρω να κλιμακωθεί σε οποιαδήποτε σοβαρή στρατιωτική αντιπαράθεση».
Πρόκειται για «προειδοποιήσεις» από την χώρα των Φαραώ για τα τεκταινόμενα στην Α.Μεσόγειο και τις υπόγειες κινήσεις των Τούρκων.
Σε ερώτηση παλαιότερης συνέντευξης του ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε αναφέρει συγκεκριμένα για την Τουρκία :
-Οι σχέσεις σας με την Τουρκία διανύουν μια δύσκολη περίοδο. Υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης αυτών των σχέσεων; Εμπιστεύεστε το καθεστώς του Ερντογάν;
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι επιπλοκές στις αιγυπτιακές – τουρκικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα της στάσης που τήρησε η τουρκική ηγεσία μετά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου στην Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος ανέκαθεν διατηρούσε εποικοδομητικές και καρποφόρες σχέσεις με όλες τις χώρες».
-Ως ηγετική χώρα στον αραβικό κόσμο, μπορεί η Αίγυπτος να αναλάβει κάποιο ρόλο στη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος; Η Αίγυπτος συμμετέχει σε πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς, υπάρχει η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασής της στο Κυπριακό;
«Η Αίγυπτος διαχρονικά υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος με δίκαιο τρόπο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας.
Η Αίγυπτος υποστηρίζει τα δικαιώματα του κυπριακού λαού να ενώσει το νησί του. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, η Αίγυπτος επιθυμεί τα ψηφίσματα που αφορούν το Κυπριακό να διατυπώνονται με ισορροπημένη γλώσσα και να είναι συνεπή με τα σχετικά ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας.
Η Αίγυπτος υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες της αποστολής του ΟΗΕ που επιδιώκει μια συνολική διευθέτηση του θέματος».
Είναι πάντως η πρώτη φορά που η Αίγυπτος μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα στην Τουρκία με την οποία δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις μετά την παρέμβαση του Ερντογάν στα εσωτερικά της Αιγύπτου με το κόμμα των αδελφών μουσουλμάνων.    
πενταποσταγμα