23 Μαρ 2018

Καρούζος-Gate: 16 χρόνια φυλακή στον πρώην μεγαλοκατασκευαστή! 14 χρόνια κάθειρξη και στην πρώην γυναίκα του Ρεβέκκα Σκαφτούρα και 5 χρόνια στο Βίκτωρα Ρέστη

Στη φυλακή οδηγείται ο πρώην μεγαλοκατασκευαστής, Ιωάννης Καρούζος, που κρίθηκε ομόφωνα ένοχος ως βασικός πρωταγωνιστής του αποκαλούμενου «Καρούζος Gate» και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ.

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία ακόμα τέσσερις από τους συνολικά έξι εμπλεκομένους στην υπόθεση για την διάπραξη -κατά περίσταση – βαρύτατων αδικημάτων όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Το δικαστήριο κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση δεν αναγνώρισε ελαφρυντικές περιστάσεις σε κανέναν από τους πέντε που κρίθηκαν ένοχοι.
Στην Ρεβέκκα Σκαφτούρα, πρώην σύζυγο του Ιωάννη Καρούζου επιβλήθηκε κάθειρξη 14 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ, στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, πέντε έτη, ενώ στους Ιωάννη Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Ρεκούμη, εκπροσώπους της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ, επτά και πέντε έτη, αντίστοιχα.
Αθώος κρίθηκε ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, υιός του Ιωάννη και επίσης εκπρόσωπος της ΦΑΝΤΟΜ.
Αναστολή στην έφεση δόθηκε σε όλους πλην του Ιωάννη Καρούζου, ενώ παράλληλα στη Ρεβέκκα Σκαφτούρα επιβλήθηκαν οι εξής περισοριτικοί όροι: εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής της τρεις φορές τον μήνα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση χρήσης πλωτού ή εναέριου μέσου, και υποχρέωση διανυκτέρευσης στην οικία της.
Το δικαστήριο επέβαλε επίσης σε όλους στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων τριών ετών, και την υποχρέωση χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη του Δημοσίου ύψους 100.000 ευρώ στον Καρούζο και 50.000 ευρώ σε καθέναν από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες.
Ο εφοπλιστής και οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι του, καταδικάστηκαν, σύμφωνα με το Αθηναίκό Πρακτορείο, για σκέλος της υπόθεσης που αφορά την εταιρία ΦΑΝΤΟΜ. Η εταιρία εμπλέκεται στην αγοραπωλησία δύο ακινήτων έναντι τιμήματος 5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που η δικογραφία θεωρεί εικονικό, με το πραγματικό να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Εκπρόσωποι της εταιρίας εμφανίζονται οι Χρήστος Ρεκούμης, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ενώ σύμφωνα με το βούλευμα, πραγματικός ιδιοκτήτης της ΦΑΝΤΟΜ είναι ο κ. Ρέστης.
Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Καρούζου είχε παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα στο οποίο αναφερόταν ότι το ξέπλυμα «τελούνταν κατ΄ επάγγελμα, καθώς φέρεται ότι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, καθώς και την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων με τις οποίες δικαιολογούσαν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, όπως επίσης με το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών ατομικών και εταιρικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών».
Σύμφωνα με τις κατηγορίες “ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρία. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φτάνει τα 300.000.000 ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής τα 30.000.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017, ο Γιάννης Καρούζος και η πρώην πλέον σύζυγός του δεν αντάλλασσαν ούτε βλέμμα, αλλά αντίθετα επιτίθεντο ο ο ένας στον άλλο σε κάθε ευκαιρία.
Μάλιστα, ο Γιάννης Καρούζος είχε εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ σε βάρος της πρώην συζύγου του, φωτογραφίζοντάς την ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου φοροδιαφυγής, εικονικών τιμολογίων και ξεπλύματος. Ο άλλοτε ισχυρός επιχειρηματίας, που κρατείται στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, εμφανιζόταν καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ η Ρεβέκκα Σκαφτούρου όσες φορές βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα δεν θύμιζε σε τίποτα το λαμπερό fashion icon του παρελθόντος.
Πηγή: documentonews.gr (Κατερίνα Κατή)