22 Απρ 2018

Ελληνική σημαία 600 τ.μ. στο ψηλότερο χωριό της Κρήτης

Μηνύματα ότι το αίσθημα πατριωτισμού είναι ζωντανό στέλνει μια τεράστια ζωγραφιστή ελληνική σημαία, συνολικής έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων που δημιούργησε στο πιο ψηλό χωριό της Κρήτης, την Ιμπρο Σφακίων, ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Οπως είπε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Σφακίων Γιώργος Ζερβός, η δημιουργία του εθνικού συμβόλου ήταν μια ενέργεια που ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό των νεαρών ατόμων που απαρτίζουν τον πολιτιστικό σύλλογο. Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι η κίνησή τους δεν αποτελεί απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις που απασχολούν τη δημοσιότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Τα παιδιά θέλησαν περισσότερο να τιμήσουν τον μεγάλο φόρο αίματος που έχουν πληρώσει ανά τους αιώνες οι κάτοικοι των Σφακίων» σημειώνει.

Η μεγάλη ελληνική σημαία ζωγραφίστηκε σε έναν χώρο που βρίσκεται κοντά στην υδατοδεξαμενή του χωριού. Οι νέοι του πολιτιστικού συλλόγου χρειάστηκαν περίπου μία εβδομάδα για να ολοκληρώσουν το έργο τους, καθώς αντιμετώπισαν το ζήτημα με πολύ μεγάλη θέρμη, ενώ από την πρώτη στιγμή είχαν συμπαραστάτη στην προσπάθειά τους τον Δήμο Χανίων, ο οποίος τους προμήθευσε με τα απαραίτητα χρώματα για να δημιουργήσουν τη σημαία.

Αξίζει να αναφερθεί πως το χωριό Ιμπρος στα Σφακιά μπορεί να είναι μικρό, καθώς σε αυτό μένουν μόνιμα μόλις 150 κάτοικοι, ωστόσο στη διάρκεια των ετών έχουν γεννηθεί στον τόπο σημαντικές προσωπικότητες που δόξασαν όχι μόνο την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν ο μεγάλος ευεργέτης των Σφακίων Γιώργος Ξενουδάκης, ο Αναγνώστης Μανουσογιαννάκης, ο οποίος ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και στρατάρχης Κρήτης, και ο Νικόλαος Ψαρρός, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός σώματος εθελοντών κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. 


Γιώτα Φλώρου
dimokratianews.gr