16 Απρ 2018

Και μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, τι;

Δύση και Ρωσία αναμετρούν το διπλωματικό τους ανάστημα την επόμενη των χτυπημάτων. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κατέθεσαν νέο σχέδιο ψηφίσματος, η Μόσχα θέλει να κερδίσει χρόνο και ο Μακρόν επικοινωνεί τις επιλογές του,..
γράφει η Deutsche Welle.  
Μια ημέρα μετά τις συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας εναντίον στόχων παρασκευής χημικών όπλων στη Συρία,  οι 3 αυτές χώρες ξαναπαίρνουν τα ηνία της διπλωματίας και κατέθεσαν νέο ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ γαλλικής επινόησης. Τα βασικά σημεία έχει στη διάθεσή του το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.
Από Δευτέρα οι συζητήσεις
Οι 3 χώρες ζητούν μεταξύ άλλων από την Διεθνή Οργάνωση για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων να αποφανθεί εντός 30 ημερών, εάν η Συρία έχει καταστρέψει όλα τα αποθέματα χημικών ουσιών που φέρεται να διαθέτει. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας και απόδοσης ευθυνών για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα, καλεί τη συριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών ΄Όπλων και  απαιτεί τη λήψη σειρά  ανθρωπιστικών μέτρων, όπως δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες». Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα γίνει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Γαλλία ζητά περιθώρια χρόνου για να γίνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ μιλώντας σε ρώσους βουλευτές αποκάλεσε εχθρική πράξη τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της χώρας του και επαίνεσε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν σε καλή διάθεση και αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί περιοχή της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ επιμένουν στη σκληρή γραμμή 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ΗΠΑ εμμένουν στις θέσεις τους, τονίζοντας ότι δεν αποχωρούν από τη Συρία αν δεν επιτευχθούν οι τρεις στόχοι που έχουν θέσει: την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. Την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν. Επιπλέον προειδοποιούν ότι έρχονται νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Επικοινωνιακή αντεπίθεση Μακρόν
Τα βλέμματα πέφτουν στη Ρωσία, η οποία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα γραφής για το εάν και πως πρόκειται να απαντήσει στη Δύση. Ο Βλάντιμιρ Ερμακόφ, επικεφαλής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι μετά τους βομβαρδισμούς υπάρχει λόγος για να υποθέσει κανείς ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για στρατηγικό διάλογο, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ίντερφαχ. «Υπάρχουν εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης με τους οποίους είναι δυνατόν να συνομιλήσει κανείς».
Στο Παρίσι, ο γάλλος πρωθυπουργός  Εντουάρ Μπαλαντίρ επρόκειτο να ενημερώσει τους βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον τη Συρίας, Το βράδυ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται συνέντευξη που παραχωρεί ο πρόεδρος Μακρόν σε δύο τηλεοπτικά κανάλια και στην διαδικτυακή εφημερίδα αποκαλύψεων Mediaprt, στην οποία συνέντευξη αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για τη συμμετοχή της χώρας του στο πλευρό των Βρετανών και των Αμερικανών στη Συρία. 
Ηχηρή παρέμβαση Σταϊνμάιερ
Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, διαβεβαίωση ότι η χώρα του δεν επιδιώκει κλιμάκωση με τη Συρία και ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις προς τον Σύρο πρόεδρο Ασάντ για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Μιλώντας στο BBC ανέφερε επίσης ότι η χώρα του έπρεπε να πάρει μια γρήγορη απόφαση για τη συμμετοχή της στις πυραυλικές επιθέσεις, γι αυτό και δεν ρωτήθηκε το Κοινοβούλιο. Διευκρίνισε τέλος ότι εάν η Συρία χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, αλλά προς το παρόν δεν σχεδιάζονται άλλα πλήγματα.
Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας επίσης στο BBC αμφισβήτησε την νομιμοποίηση των αεροπορικών επιθέσεων. «Ερωτώ τον υπουργό Εξωτερικών και την πρωθυπουργό, πού ακριβώς εδράζεται η νομική βάση των βομβαρδισμών;».
Στη Γερμανία, ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ έκανε ηχηρή παρέμβαση. Σε συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild ο κ. Σταινμάιερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαρρηγμένες σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. «Ανεξαρτήτως του Πούτιν, δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα και τους ανθρώπους της να αποξενωθούν και να τους ανακηρύξουμε ως εχθρούς μας, τόνισε επικαλούμενους λόγους ιστορικούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle