22 Απρ 2018

Νovartis: Διεύρυνση της έρευνας με νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ

Η μη παραγραφή από τη Βουλή του αδικήματος της δωροδοκίας λύνει τα χέρια των εισαγγελέων, την ώρα που οι προστατευόμενοι μάρτυρες και στελέχη της εταιρίας έχουν δώσει κι άλλες καταθέσεις στις αμερικανικές Αρχές..

Από τη
Μαρία Ζαχαροπούλου
Η επιστροφή του φακέλου της Novartis από τη Βουλή στα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς θα σημάνει τη διεύρυνση της έρευνας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται 10 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική έρευνα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 10 εν ενεργεία πρωτοκλασάτα στελέχη της ελληνικής, αλλά και της μητρικής εταιρίας που υπηρετούν σε θέσεις-κλειδιά έχουν ήδη καταθέσει στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργούν οι Αμερικανοί, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα. Αυτές τις ημέρες, κλιμάκιο της Novartis, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου σε συνεργασία με Αμερικανούς νομικούς συμβούλους που χειρίζονται την υπόθεση αποφασίζονται οι επόμενες κινήσεις. Μάλιστα, πιθανολογείται ότι έχουν εξεταστεί από τους Αμερικανούς και μάρτυρες οι οποίοι έχουν συνεισφέρει στοιχεία και στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι καταθέσεις των στελεχών της Novartis έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόθεση συνεργασίας της εταιρίας με τις Αρχές, οι οποίες έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες, προχωρώντας σε συνεχείς διασταυρώσεις στοιχείων και μαρτυριών.
Ανάλυση
Στο πλαίσιο αυτό, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, που έχουν καταθέσει στο FBI συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Παύλο Σαράκη, φέρεται ότι έχουν δώσει συμπληρωματικές καταθέσεις, με την τελευταία λίγο μετά το Πάσχα, στις οποίες αποσαφηνίζουν και αναλύουν τα στοιχεία που προσκόμισαν και ξεπερνούν σε αριθμό τις 35.000, αλλά και άλλα, που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές Αρχές. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η έρευνα των Αμερικανών μπαίνει στην τελική ευθεία της και δεν αποκλείεται έως το τέλος του χρόνου να έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, η αμερικανική έρευνα είναι ανεξάρτητη από αυτήν της ελληνικής Δικαιοσύνης, αν και η συνεργασία των δύο πλευρών είναι συνεχής, καθώς ο δίαυλος επικοινωνίας παραμένει ανοικτός, δεδομένου ότι διασφαλίζεται το απόρρητο. Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς δεν σταμάτησαν ούτε για μια στιγμή να ερευνούν το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τόσο από πολιτικά όσο και από μη πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο η δυνατότητα που πλέον τους παρέχεται, βάζοντας στο στόχαστρό τους και το αδίκημα της δωροδοκίας, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
Τα δεδομένα
Η κίνηση της πλειοψηφίας της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής να δηλώσει αναρμόδια, επιστρέφοντας στη Δικαιοσύνη την υπόθεση, άλλαξε τα δεδομένα, αφού ουσιαστικά, για πρώτη φορά, έκρινε μη παραγραμμένο το αδίκημα της δωροδοκίας, θεωρώντας ότι δεν διαπράχθηκε στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων, άρα δεν εμπίπτει στις ασφυκτικές προθεσμίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών - άποψη που έχουν υποστηρίξει, σε ανύποπτο χρόνο, έγκριτοι νομικοί και συνταγματολόγοι, μεταξύ των οποίων ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, το γεγονός ότι βγαίνουν από το «νομικό απυρόβλητο» τα 10 πολιτικά πρόσωπα και ως προς το αδίκημα της δωροδοκίας ανοίγει τον δρόμο στους εισαγγελείς να αναζητήσουν «ύποπτες» ενέργειες των φερόμενων ως πρωταγωνιστών σε βάθος χρόνου.

Μάλιστα, άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα έλεγαν ότι το ενδιαφέρον θα πέσει στην περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της ενδεχόμενης διάπραξης των επίμαχων αδικημάτων, στην οποία μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα να εστιάσουν οι εισαγγελείς.
Αλλωστε, η δωροδοκία, που θεωρείται το βασικό αδίκημα, θα ερευνηθεί αυτοτελώς, και είναι αυτονόητο ότι προηγείται ως ενέργεια της διάπραξης αυτού του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, δηλαδή της προσπάθειας το μαύρο χρήμα να φτάσει «καθαρό» στα χέρια των τελικών αποδεκτών του.
Ερχονται κλήσεις πολιτικών προσώπων ως υπόπτων
Η πρώτη παραγγελία για άνοιγμα λογαριασμών των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους, και για έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων τους στο πλαίσιο της έρευνας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος έχει ήδη δοθεί και αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσει νέα, συμπληρωματική ανακριτική πράξη, η οποία αυτή τη φορά θα αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας και θα ανοίξει ακόμη περισσότερο τη «βεντάλια» της έρευνας.

Τα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται, σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, ότι δωροδοκήθηκαν θα αντιμετωπιστούν ως κοινοί θνητοί και τα επόμενα βήματα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα φωτίσει η έρευνα. «Τα στοιχεία θα οδηγήσουν την έρευνα» έλεγε αρμόδια πηγή, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου κάποιοι από τους πολιτικούς που εμφανίζονται να έλαβαν μαύρο χρήμα σε σακούλες, φακέλους και βαλίτσες. Η πρωτοβουλία ανήκει στην επικεφαλής εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και στους συνεργάτες της, οι οποίοι θα κινηθούν ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντάσσουν τις συντονισμένες επιθέσεις, τις οποίες δέχονται οι εισαγγελικοί λειτουργοί, σε ένα ευρύτερο σχέδιο απαξίωσής τους, με στόχο να μην κληθούν να περάσουν το κατώφλι της Εισαγγελίας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
http://www.dimokratianews.gr