24 Ιουν 2018

ΣΕΒ: Τα υπερπλεονάσματα να δοθούν για μείωση εισφορών

Τα υπερπλεονάσματα του Προϋπολογισμού ζητά ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση να αξιοποιηθούν για τη μείωση των ασφαλιστικών -εργατικών και εργοδοτικών- εισφορών και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών παίρνει θέση υπέρ της περικοπής των συντάξεων από το 2019 και της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ αναφέρεται ότι «η υπερφορολόγηση και η υπερπροοδευτικότητα των φορολογικών συντελεστών προκαλούν στρεβλώσεις, καθώς οδηγούν την οικονομική δραστηριότητα σε χαμηλότερα επίπεδα, στην παρανομία (αδήλωτη εργασία, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο) και στο εξωτερικό (brain drain, οικονομική μετανάστευση επιχειρήσεων)».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι τάσεις αυτές μπορεί να ανατραπούν με προσεκτικές και σταδιακές μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, και με ελάφρυνση της υπερπροοδευτικότητας του φορολογικού συστήματος, «όχι γιατί έτσι ωφελούνται οι πλούσιοι, το κεφάλαιο κ.λπ., αλλά γιατί έτσι εξυπηρετείται η αξιοκρατία και αμείβονται η επιχειρηματική επιτυχία και η επαγγελματική προσπάθεια».

Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της μείωσης των συντάξεων, εκτιμώντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο μέλλον, λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού. Επίσης, ο σύνδεσμος θεωρεί θετική τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, υποστηρίζοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα διαμοιράζεται το φορολογικό βάρος σε περισσότερους.