18 Ιουν 2018

Η Λάρισα “υποκατάστατο” του Ιντσιρλίκ; Οι ΗΠΑ συζητούν να φέρουν ιπτάμενα τάνκερ

Η συμφωνία με τα Σκόπια και οι εκλογές στην γειτονική Τουρκία ,είναι τα δύο θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς. Η επίτευξη της συμφωνίας και η αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία, δίνει “μπόνους” στην Αθήνα, που διαπιστώνει ότι η γεωπολιτική μετοχή της έχει αυξηθεί  το τελευταίο διάστημα στο “χρηματιστήριο” του Πενταγώνου! Οι Αμερικανοί σιωπηλά μεταφέρουν “δραστηριότητες” από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, θέλοντας να είναι πιο “ανεξάρτητοι” αν οι σχέσεις με την Άγκυρα δεν πάνε όπως περιμένουν. Δεν πρόκειται να κλείσουν το Ιντσιρλίκ, αλλά δεν θέλουν να έχουν και τον βαθμό εξάρτησης που είχαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες , οι Αμερικανοί , “βλέπουν” στην αεροπορική βάση της Λάρισας, την εναλλακτική λύση του Ιντσιρλίκ! ΄Ηδη από τη Λάρισα επιχειρούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ9, κι όπως φαίνεται αυτή ήταν μόνο η αρχή. Οι Αμερικανοί έχουν βολιδοσκοπήσει την Αθήνα για την μεταστάθμευση οκτώ ιπτάμενων τάνκερ, τα οποία χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ. Πηγές του ΥΕΘΑ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ικανοποίησης του αμερικανικού αιτήματος. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πολλές φορές επιθεωρήσει την αεροπορική βάσης της Λάρισας κι έχουν δώσει το πράσινο φως για την χρήση της. Είναι μάλιστα διατεθειμένοι να αναλάβουν οι ίδιοι την εκτέλεση κάποιων απαραίτητων έργων που πρέπει να γίνουν, όπως και την κατασκευή οικημάτων για το πολυπληθές προσωπικό που υποστηρίζει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. 
Ο “μήνας του μέλιτος” στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ειδικά στο αμυντικό επίπεδο, συνεχίζεται και η επίτευξη συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων λειτούργησε θετικά. Οι Αμερικανοί ήθελαν πάση θυσία να βρεθεί λύση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης των Σκοπίων προς τον ΝΑΤΟ και να κλείσει από την άλλη οποιαδήποτε δίοδος ρωσικής επιρροής στα Σκόπια.
Τα αιτήματα που έχουν οι Αμερικανοί για τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα είναι ήδη αρκετά και όπως φαίνεται θα προστεθούν κι άλλα. Η Αθήνα εμφανίζεται ιδιαίτερα δεκτική στην ικανοποίηση των αιτημάτων αν και κάποια απ΄ αυτά ενδεχομένως να τη φέρνουν σε δύσκολη θέση σ΄ ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις με “φιλικές χώρες”. Υπάρχουν ανταλλάγματα για όλες αυτές τις διευκολύνσεις είναι το εύλογο ερώτημα.
militaire.gr