25 Ιουν 2018

Λυκούδης: Το ΚΙΝΑΛ εξέλεξε αρχηγό επί ανύπαρκτου φορέα...


Στον «πολιτικά παράδοξο» τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε εξαρχής το Κίνημα Αλλαγής αποδίδει ο αντιπρόεδρος της Βουλής τα προβλήματα.

Ο...


αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής Α΄ Αθήνας με το Ποτάμι και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς, μιλά στο Documento για τις δύσκολες σχέσεις του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και επισημαίνει ότι τα προβλήματα ήταν αναπόφευκτα εξαιτίας του «πολιτικά παράδοξου» τρόπου με τον οποίο συγκροτήθηκε εξαρχής το Κίνημα Αλλαγής! Αναγνωρίζει στη Φώφη Γεννηματά το δικαίωμα να έχει τον πρώτο λόγο ως το μόνο εκλεγμένο όργανο του νέου φορέα, αλλά πιστεύει ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στη βάση συνεννοήσεων και συναινέσεων.

Πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί πεδίο συνεννόησης μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού ή η διάσπαση είναι αναπόφευκτη; Εσείς, προσωπικά, επιθυμείτε να αποχωρήσει το Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ;

Η πολιτική συνεννόηση δεν είναι ζήτημα επιθυμιών, διάθεσης ή καλών σχέσεων μεταξύ ΔΗΣΥ και Ποταμιού και μεταξύ των πολιτικών στελεχών που συμπλέουν στο εγχείρημα. Αυτά είναι δεδομένα, υπάρχουν. Η συνεννόηση χρειάζεται ισχυρή πολιτική βάση προσανατολισμού και στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ, αποσαφηνισμένη δομή και λειτουργία και πάνω απ’ όλα σεβασμό στις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες του νέου φορέα.

Αυτά δεν είναι δεδομένα και δεν θα μπορούσε να είναι με τον τρόπο που εξαρχής συγκροτήθηκε ο χώρος. Το Ποτάμι θα κάνει τις επιλογές του με τις διαδικασίες του. Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς κι εγώ, που συνεργαζόμαστε με το Ποτάμι, έχουμε καταδείξει από καιρό όλα όσα παραπάνω αναφέρω ως προβλήματα του ΚΙΝΑΛ.

Αν την 1η Ιουλίου το Ποτάμι αποφασίσει να αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ, ποια εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα για το κόμμα σας;

Εγώ, προσωπικά, δεν είναι ούτε εύκολο ούτε συνετό να προσδιορίσω τα επόμενα βήματα του Ποταμιού αν αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ. Οι συναγωνιστές και φίλοι μου στο Ποτάμι εκτιμώ ότι θα χαράξουν την πορεία τους με ρεαλισμό και ευθύνη. Το πολιτικό τοπίο ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά σύνθετο.

Έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του το Ποτάμι αν φύγει από το ΚΙΝΑΛ ή θα είναι αναγκασμένο να διαλέξει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Το Ποτάμι συνέπραξε στο ΚΙΝΑΛ γιατί εκτίμησε ότι χρειάζεται μια νέα αναγεννητική προσπάθεια στον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον.

Δεν βρέθηκε εκεί μέσω υπολογισμών. Εκτιμώ ότι και τώρα, αν δεν συνεχίσει την παρουσία του στο ΚΙΝΑΛ, θα επιλέξει τις πολιτικές προοπτικές και τις συμμαχίες του στη βάση πολιτικών εκτιμήσεων και όχι γιατί θα εξαναγκαστεί να… ακουμπήσει εδώ ή εκεί.

Θεωρείτε ότι η Φώφη Γεννηματά, με το επιχείρημα της εκλεγμένης ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, λαμβάνει αποφάσεις με τρόπο αυταρχικό και παλαιοκομματικό αγνοώντας ότι ο νέος φορέας είναι πολυκομματικός;

Ο νέος πολιτικός φορέας που επιδιώχτηκε να συγκροτηθεί –με την πρωτοβουλία διάφορων πολιτικών σχηματισμών και πολιτικών στελεχών– ξεκίνησε τη διαμόρφωσή του με μια πολιτική παραδοξότητα, παγκοσμίως πρωτότυπη. Εξέλεξε αρχηγό με λαϊκή προσέλευση προτού ακόμα συγκροτηθεί έστω και στοιχειωδώς, έστω και σε εμβρυακή κατάσταση ο φορέας. Εκλέχθηκε λοιπόν αρχηγός με λαϊκή εντολή επί ανύπαρκτου όμως πολιτικού οργανισμού.

Είχα επανειλημμένως αναφερθεί στο ζήτημα και είχα εντοπίσει τα ζητήματα που ενδεχομένως θα προέκυπταν στη συνέχεια. Δεν εισακούστηκα. Τα προβλήματα αυτά ένα ένα εμφανίζονται τώρα. Η Φ. Γεννηματά, ως το μόνο εκλεγμένο όργανο του νέου φορέα (οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα είναι διορισμένο), απαιτεί όχι απλώς τον πρώτο λόγο αλλά τον κυρίαρχο λόγο στο ΚΙΝΑΛ. Δεν πρόκειται περί αυταρχισμού. Πρόκειται περί μιας συγκεκριμένης αντίληψης για τον ρόλο του αρχηγού. Πολλοί στην Αριστερά κι εγώ μέσα σ’ αυτούς, περάσαμε, όπως έχω ξαναπεί, από την τρύπα της βελόνας για να κατακτήσουμε τις συλλογικές και δημοκρατικές λειτουργίες στα κόμματά μας. Δεν θα αλλάξουμε σήμερα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε τον χώρο του ΠΑΣΟΚ συντηρητικό. Γιατί τότε δέχτηκε να συμπράξει μαζί του;

Ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη σημερινή εικόνα του ΚΙΝΑΛ που εκτίμησε ότι είναι λιγότερο νέος σχηματισμός και περισσότερο αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ και με κυρίαρχα τα συντηρητικά χαρακτηριστικά του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Αυτό είπε και δήλωσε ότι όταν προστρέξαμε όλοι στη νέα προσπάθεια δεν επιδιώκαμε απλώς την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχει δικαίωμα η εκλεγμένη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που είναι και πρόεδρος του βασικού πυλώνα του φορέα, να παίρνει τις τελικές αποφάσεις, έστω και αν διαφωνούν οι άλλες δυνάμεις;

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και πρόεδρος του βασικού του πυλώνα, που είναι το ΠΑΣΟΚ, μπορεί και πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Σε έναν όμως πολυκομματικό σχηματισμό, όπως είναι σήμερα το ΚΙΝΑΛ, οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση συνεννοήσεων και συναινέσεων. Αλλά ακόμη και αν είχαμε ενιαίο κόμμα με εκλεγμένα όργανα, και πάλι ο αρχηγός έχει μεν πρώτο λόγο αλλά στο πλαίσιο δημοκρατικών λειτουργιών. Αλίμονο αν στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη διαμορφώνονται κόμματα που όταν μιλάει ο αρχηγός όλοι οι άλλοι σωπαίνουν.

Είναι καταλύτης το σκοπιανό για αναδιατάξεις σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα;

Το σκοπιανό είναι σοβαρό ζήτημα, δημιουργεί έντονες αντιθέσεις, οξύτατες αντιπαραθέσεις και απ’ ό,τι βλέπουμε και εσωτερικές αναταράξεις στα κόμματα. Το ότι λειτουργεί όμως ως καταλύτης για αναδιατάξεις σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα το βρίσκω υπερβολικό.

Συμφωνείτε με το «εκλογές εδώ και τώρα» της Φ. Γεννηματά;

Θεωρώ ως λογικό και όχι ασυνήθιστο το αίτημα της αντιπολίτευσης για επίσπευση των εκλογών. Αλλά το «εδώ και τώρα εκλογές», δηλαδή εκλογές τον Ιούλιο, γιατί έτσι περίπου διατυπώθηκε, το βρήκα από την αρχή πολιτικά μη υποστηρίξιμο.

documentonews.gr