18 Ιουν 2018

Αρνιά που κάνουν "μπε" σε… άπταιστη βουλγαρική

Από τις δυσλειτουργίες της αγοράς σε γαλακτοκομικά και κρέας, ο καταναλωτής δεν ξέρει από πού να φυλαχτεί και οι παραγωγοί διερωτώνται πως η αγορά συνεχίζει να τροφοδοτείται κανονικά.

Εστιατόρια, που βάζουν "ασβέστη" αντί για φέτα, όπως λέγεται στην αργκό της αγοράς, το τυρί, που δεν έχει την ορθή αναλογία πρόβειου/αίγιου γάλακτος, κρεοπωλεία που πωλούν αρνιά τα οποία βελάζουν βουλγάρικα, αβγά προσφυγόπουλα, φορτηγά που ξεφορτώνουν κυριακάτικα.
Αποτέλεσμα; Από τις δυσλειτουργίες της αγοράς σε γαλακτοκομικά και κρέας, ο καταναλωτής να μην ξέρει από πού να φυλαχτεί και οι παραγωγοί να διερωτώνται πως η αγορά συνεχίζει να τροφοδοτείται κανονικά.
Αρνιά που κάνουν
Αρνιά που κάνουν "μπε" σε… άπταιστη βουλγαρική  PIXABAY
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε τις προάλλες ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η ελληνική παραγωγή τόσο στο κρέας, κυρίως στο βόειο και το χοίρειο, όσο και στο αγελαδινό γάλα υποχωρεί συνεχώς και το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο επιβαρύνεται κατά 1,8 δις. € περίπου για εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στο βόειο κρέας η ελληνική αγορά εισάγει το 80 % τουλάχιστον των αναγκών της, σε μορφή σφάγιου και ζώντων ζώων με αξία 406 εκ € περίπου το 2015. Αντίστοιχα στο χοίρειο κρέας, η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης έπεσε κάτω από 30%, δαπανώντας για εισαγωγές ετησίως την τελευταία πενταετία πάνω από 400 εκ. €. Στο αγελαδινό γάλα εισάγουμε 60% τουλάχιστον των αναγκών μας αλλά και στο αιγοπρόβειο γάλα γίνονται επίσης εισαγωγές, ενώ οι παραγωγοί μιλούν και για πτώση της επάρκειας και στο κοτόπουλο.
Αρνιά που κάνουν
Αρνιά που κάνουν "μπε" σε… άπταιστη βουλγαρική  PIXABAY

Ζητείται έλεγχος στους χώρους εστίασης

Οι παραγωγοί ζητούν κι εν μέρει το πέτυχαν στο νομοσχέδιο για την αναγραφή προέλευσης γάλακτος και κρέατος στην ταμειακή μηχανή των σημείων λιανικής πώλησης, κάτι όμως, που, όπως τονίζουν θα πρέπει να ισχύσει σε όλους τους χώρους εστίασης.
Κτηνοτρόφοι, πάντως, θεωρούν ότι το πάρτι με τις ελληνοποιήσεις γίνεται σε διάφορους κρίκους της αλυσίδας, με θύμα των καταναλωτή. «Πώς είναι δυνατόν η Αθήνα να αγοράζει μοσχαρίσιο κρέας από τη Στερεά Ελλάδα κι όλη η Θεσσαλονίκη από το Σοχό;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά αγελαδοτρόφος.
Αρνιά που κάνουν
Αρνιά που κάνουν "μπε" σε… άπταιστη βουλγαρική  PIXABAY
Οι παραγωγοί ζητούν να επεκταθεί το σύστημα «Άρτεμις» και να μπουν ηλεκτρονικά συστήματα. Ζητούν ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας «από το στάβλο στο πιάτο» και θεωρούν πως η αναγραφή προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή είναι ένα πρώτο βήμα, αντί προφανώς για μια ολοκληρωμένη λύση.
Γεγονός είναι πως διαμαρτυρίες υπάρχουν κι από την πλευρά της αγοράς: Εμπόρους, βιομηχάνους, εξαγωγείς.
Οι κρεοπώλες, τέλος, θεωρούν ότι είναι στοχοποιημένοι, υποστηρίζοντας ότι οι διαδικασίες ελληνοποίησης μπορεί να γίνονται νωρίτερα, ενδεχομένως σε σφαγεία ή σε τελωνεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ AGROPOST.GR