13 Ιουν 2018

Απομάκρυναν τα βαρέλια με το αφορολόγητο οινόπνευμα μετά την αποκάλυψη για παραμάγαζο στη Φαρμακευτική Αθηνών!

Φορτηγά μεταφορικής εταιρείας μπήκαν στο... άσυλο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά την
αποκάλυψη του protothema.gr, ότι αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος κατήγγειλε συναδέλφους του πως έστησαν φαρμακοβιομηχανία εντός του ιδρύματος και παράγουν φάρμακα με αφορολόγητο οινόπνευμα, που προορίζονταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.



Στο αίθριο του Φαρμακευτικού Τμήματος όπου φυλάσσονταν περίπου 80 βαρέλια συνολικής χωρητικότητας 20 τόνων με αιθυλική αλκοόλη, δηλαδή οινόπνευμα, εμφανίσθηκαν ξαφνικά φορτηγάκια εταιρείας μεταφορών και τα απομάκρυναν όλα! Η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε γνωστή στους χώρους του Πανεπιστημίου η δημοσιογραφική έρευνα που ξεκινούσε το protothema, έπειτα από τηλεφωνήματα που οι δημοσιογράφοι κάναμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Το πρωί της Παρασκευής, λοιπόν, κάποιοι μετέφεραν τα βαρέλια στο εργαστήριο, το οποίο σχεδόν πάντα είναι κλειδωμένο και τα άδειασαν. Επομένως κάποιος έδωσε τη σχετική άδεια και φυσικά τα κλειδιά.





Σήμερα ήταν η σειρά των φορτηγών να μπουν στο πανεπιστημιακό άσυλο, προφανώς έχοντας εξασφαλίσει σχετική άδεια από τους αρμόδιους, να φορτώσουν τα βαρέλια και να τα απομακρύνουν προς άγνωστο προορισμό.









Το Πρώτο Θέμα εξασφάλισε βίντεο ντοκουμέντο και φωτογραφίες από την προσπάθεια ορισμένων να εξαφανίσουν στοιχεία. Διότι πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί αυτή η κίνηση; Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με επιστολή του αναπληρωτή καθηγητή του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, καθηγητές και διευθυντές του Τμήματος “έχουν από κοινού συστήσει την εμπορική εταιρεία, η οποία μάλιστα δραστηριοποιείται και εντός του Πανεπιστημίου Αθηνών”. Πρόκειται για μια spin off εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την εμπορία, παραγωγή και διανομή φαρμακευτικών, βιοτεχνολογικών, διατροφικών και αγροχημικών προϊόντων. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ήταν οικογενειακή υπόθεση και απαρτίζονταν από τη σύζυγο και τα δύο παιδιά (αγόρια) καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων. Μέτοχοι της εταιρείας είναι άλλοι καθηγητές και διευθυντές του Τομέα, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετέχουν σε υψηλόβαθμες θέσεις κρατικών οργανισμών και επιτροπών που εγκρίνουν φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής (ΕΟΦ, ΕΦΕΤ), τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων (ΓΓΕΤ) ή ακόμα και τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα.



“Η εταιρία φαίνεται ότι λειτουργεί εντός του ιδρύματός μας (όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες στο site) έχοντας όμως έδρα στην Εύβοια και διευθύνοντα σύμβουλο τον γιο του … (αναφέρει το όνομα καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας). Είναι σε εμένα άγνωστο υπό ποιο καθεστώς η ιδιωτική εταιρία χρησιμοποιεί δημόσια περιουσία και αν το πανεπιστήμιο ενοικιάζει τους χώρους και τον τεράστιας αξίας εξοπλισμό και με ποιο αντίτιμο” σημείωνε ο αναπληρωτής καθηγητής σε άλλη επιστολή του προς τον πρόεδρο Συμβουλίου του ΕΚΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορτηγό που πήρε τα βαρέλια, ανήκει σε μεταφορική εταιρεία από τη Χαλκίδα.



Πριν και μετά τη δημοσιογραφική έρευνα του Πρώτου ΘέματοςΓια την υπόθεση διεξάγεται έρευνα από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων, ρωτώντας αν έχουν πληρωθεί δασμοί, αν δικαιολογείται τόσο μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος αλλά και αν είναι ασφαλείς οι συνθήκες που έχει αποθηκευτεί. Ποιοι είναι αυτοί, λοιπόν, που απομάκρυναν τα βαρέλια με το οινόπνευμα ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Δείτε βίντεο: Απομάκρυναν τα βαρέλια με το αφορολόγητο οινόπνευμα μετά την αποκάλυψη του protothema!



Παναγιώτης Σουρέλης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ