18 Ιουν 2018

Φιλάνθρωπος με το αζημίωτο, που «σαμποτάρει» την Ορθοδοξία

Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος ομογενής Στάθης Βαλιώτης, που ζητά να κοπούν τα πόδια του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Εχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από τότε που ο εκατομμυριούχος φιλάνθρωπος
ομογενής Στάθης Βαλιώτης τιμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο με διδακτορικό τίτλο από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Εκτιμήθηκε, λένε πηγές των ομογενών, η «σημαντική προσφορά» του στην τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία. Προσφορά που μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υποστηρίζουν ομογενειακοί κύκλοι.
Αντί όμως να ευχαριστήσει για την τιμή που του έγινε και να πει λίγα λόγια για την Εκκλησία, ο κ. Βαλιώτης προτίμησε να επαναλάβει τα γνωστά λογύδρια φθόνου εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οσοι τον γνωρίζουν ήξεραν από πριν τις απόψεις του για το Πατριαρχείο και το όνειρό του να μετατραπεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής σε ένα απολύτως αποκομμένο, ξένο σώμα προς τη μητέρα Εκκλησία. Σε μία δύσκολη περίοδο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τους Ρώσους να πιέζουν για πρωτοκαθεδρία, ο κ. Βαλιώτης άνοιξε θέμα και ζήτησε να αποκοπεί εντελώς, να γίνει αυτοκέφαλη η Εκκλησία· να χάσει έναν από τους πυλώνες και τα στηρίγματά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπου μέσα στην Τουρκία μόνη σανίδα για να πιαστεί είναι οι στενοί δεσμοί με την Αμερική. Τώρα που βάλλεται από παντού το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήρθε και ο Στ. Βαλιώτης.
«Ζήλος»
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Βαλιώτης, με ζήλο εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα… ζήλευε και ο Τ. Ερντογάν, είπε ότι είναι αδιανόητο να «διοικείται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο, καθώς και με διαφορετική ατζέντα». Διερωτήθηκε μάλιστα: «Τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;»

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μία Αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πρώτη συνέπεια θα είναι η σταδιακή αφομοίωση του Ελληνισμού της Αμερικής και η εξάλειψη του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της τοπικής Εκκλησίας. Δεύτερον, θα δοθεί η ευκαιρία που αναζητεί η Ρωσία για να εδραιώσει με την πολιτική δύναμη και τα χρήματα που διαθέτει την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια Ορθοδοξία και να γίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένα «φολκλόρ» στοιχείο του παρελθόντος, ο φτωχός συγγενής.
Ο κ. Βαλιώτης υποστήριξε μάλιστα πως, αν συμβεί ελληνοτουρκική σύρραξη, η Εκκλησία δεν θα μπορεί να βοηθήσει. Προφανώς χρειάζεται κάποιος να υπενθυμίσει στον κ. Βαλιώτη τις θυσίες Πατριαρχών και μητροπολιτών του οικουμενικού θρόνου, που θυσιάστηκαν από τη μανία των Τούρκων.

Χωρίς αντίδραση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι έμειναν να ακούν αποσβολωμένοι τον Στ. Βαλιώτη να εξαπολύει μύδρους εναντίον του Πατριαρχείου. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος αποφάσισε να τιμήσει τον κ. Βαλιώτη και τον κ. Κάλαμο, έμεινε να κοιτά με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να του πάρει το μικρόφωνο από τα χέρια ή έστω να διορθώσει τα πράγματα λέγοντας πως η τοπική Εκκλησία δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Αντίθετα, ο κ. Δημήτριος άφησε να εξελιχθεί η ομιλία του εκατομμυριούχου ομογενούς γιατί δεν ήθελε να προκληθεί ένταση με τον «μεγάλο χορηγό». Ο κ. Βαλιώτης έχει υποσχεθεί στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο να δώσει ένα δάνειο 10.000.000 δολαρίων. Είναι η σανίδα σωτηρίας της Αρχιεπισκοπής αυτό το δάνειο, για να μπορέσουν να καλύψουν τη χρηματοδοτική τρύπα που υπάρχει στην ανέγερση του μικρού ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν.

Ενα δάνειο που πιστεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πως θα κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διοικητική ανεπάρκεια και ευθύνη για τα οικονομικά αδιέξοδα της Αρχιεπισκοπής. Επισήμως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απολογήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας πως «δεν άκουσε» όσα είπε ο κ. Βαλιώτης. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, το δάνειο ήταν η αιτία που τον άφησε να ξεδιπλώσει όλο το μένος του εναντίον του Φαναρίου.
Το δάνειο των $10.000.000 με υποθήκη ακίνητα $70.000.000
Πολλοί μητροπολίτες της Αμερικής καταδίκασαν με δηλώσεις τους όσα είπε ο κ. Βαλιώτης. Ο μητροπολίτης Ν. Ιερσέης χαρακτήρισε την ομιλία «αποτρόπαια» και ανέφερε ότι «έπρεπε να διακοπεί».
«Λάθος που δεν έπρεπε να γίνει από ένα πρόσωπο με γνωστές απόψεις» δήλωσε ο μητροπολίτης Σικάγου. Από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής δεν ειπώθηκε κουβέντα.
Το δάνειο είναι το δέλεαρ. Οχι φυσικά για τα χρήματα, αλλά για να αποκαταστήσει με αυτά την τρωθείσα τιμή του ο κ. Δημήτριος. Το δάνειο πάντως δεν δίδεται με το αζημίωτο.

Οι όροι δανειοδότησης αγγίζουν, εκμυστηρεύτηκαν στη «δημοκρατία» δικηγορικές πηγές της Ν. Υόρκης, τα όρια σκανδάλου. Το δάνειο είναι της τάξης των 10.000.000 δολαρίων και τα δύο ακίνητα που δίνονται ως εγγύηση, ως υποθήκη, στην περίπτωση της μη αποπληρωμής του, ξεπερνούν τα 70.000.000 δολάρια.
Ρίσκο
Πρόκειται για τα δύο ακίνητα-διαμάντια στην ακριβότερη πόλη του κόσμου, το ένα μάλιστα στεγάζει την ίδια την Αρχιεπισκοπή Αμερικής!
Με λίγα λόγια, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, για να λάβει το δάνειο των 10.000.000 δολαρίων, δεν διστάζει να ρισκάρει να χάσει η Εκκλησία το ιστορικό σπίτι της και τα προσφέρει άρον άρον ως υποθήκη στο πιάτο του κ. Βαλιώτη.
Το προσοδοφόρο deal με τον ιερέα που είχε εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο
Είναι ισχυρή η πεποίθηση ότι ο κ. Βαλιώτης έχει προσφέρει στον Ελληνισμό της Αμερικής και στην τοπική Εκκλησία. Πάντοτε όμως με την επιχειρηματική οξύνοια που τον διακρίνει, ο πλούσιος ομογενής είχε και οφέλη από την Εκκλησία. Και μάλιστα σημαντικά. Προ λίγων ετών είχε κλείσει ακόμη ένα πολύ προσοδοφόρο για τις επιχειρήσεις του deal με την πολύ πλούσια ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα στα Washinghton Heights στο Μανχάταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πάρει σχεδόν το σύνολο των ακινήτων της ενορίας αντί πολύ «ανταγωνιστικού» τιμήματος και τα είχε μισθώσει ακριβότερα στη συνέχεια για να γίνουν κατοικίες των κρατικών υπηρεσιών πρόνοιας.

Η συμφωνία έγινε ανάμεσα στον κ. Βαλιώτη και τον 67χρονο ιερέα Γεώργιο Πασιά. Είναι ο ιερέας ο οποίος το 2013 είχε ανάμειξη στο περιβόητο σκάνδαλο, σύμφωνα με το οποίο διατηρούσε σχέση με μία Περουβιανή, μέλος της ενοριακής κοινότητας. Τα βίντεο με την ερωμένη να κάθεται γυμνή πάνω σε τούρτες και τον ιερέα να παρακολουθεί, προτού προχωρήσουν σε σεξουαλικές περιπτύξεις, κυκλοφόρησε ευρύτατα στο διαδίκτυο. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής τον καθαίρεσε άρον άρον, όμως με τη συμφωνία με τον Στ. Βαλιώτη να παραμένει σε πλήρη ισχύ… Κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως στο νέο δάνειο των 10.000.000 δολαρίων περιλαμβάνεται και ένας όρος στη συμφωνία να κλείσουν και εκκρεμότητες ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στις επιχειρήσεις του κ. Βαλιώτη. Ο κ. Βαλιώτης πάντοτε ονειρευόταν αυτοκέφαλη την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον πρ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, έναν προκαθήμενο με τις ίδιες αποσχιστικές τάσεις έναντι του οικουμενικού θρόνου. Τάσεις που προσφάτως δείχνει να υιοθετεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος…
Το παρασκήνιο από την «ψυχρή» συνάντηση Ιερωνύμου - Γαβρόγλου
Οι αιχμηρές ατάκες που αντάλλαξαν μπροστά στους δημοσιογράφους και στις κάμερες ο κ. Ιερώνυμος και ο Κώστας Γαβρόγλου και οι αυστηρές συστάσεις του Αρχιεπισκόπου προς τον υπουργό Παιδείας, που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της κλειστής συνάντησής τους, φανερώνουν ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία διάγουν περίοδο αντιστρόφως ανάλογη της εποχής του χρόνου που διανύουμε.

Η σχέση αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού που έχουν αναπτύξει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι είναι το πλέον στιβαρό θεμέλιο που κρατά σε ισορροπία τις σχέσεις των δύο μερών. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτή. Η Πολιτεία και η Εκκλησία έχουν σαφώς διακριτούς ρόλους, όμως η Εκκλησία, που ως οργανισμός, από την Ιερά Σύνοδο έως την πιο μικρή ενορία, απαρτίζεται από περίπου 6.700 ΝΠΔΔ, είναι σε σφιχτό «εναγκαλισμό» με το ίδιο το κράτος, χωρίς να είναι κάτι που και η Πολιτεία επιθυμεί, πολύ δε περισσότερο η διοίκηση της Εκκλησίας. Αυτοί είναι και οι λόγοι που τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και η κυβέρνηση επιθυμούν να ξεκολλήσουν τα γραφειοκρατικά γρανάζια και να ξεμπλοκάρει πάλι η διμερής επιτροπή διαλόγου.

Μάλιστα, δύο πρόσφατες κινήσεις που πιστώνονται στο υπουργείο Παιδείας φέρεται ότι έχουν προκαλέσει αρκετό σκεπτικισμό στη διοίκηση της Εκκλησίας για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Πολιτείας. Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να μονοπώλησε η ρύθμιση που απομάκρυνε τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο από τη διοίκηση του Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας Τήνου, αλλά μια άλλη κίνηση, που είχε αρνητικό αντίκτυπο προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προκάλεσε ιδιαίτερη δυσφορία και αρκετή ενόχληση.

Στο πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», αρχικά υπήρξε μια «πονηρή» ρύθμιση που φέρεται ότι απομάκρυνε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από την προεδρία του Δ.Σ. της Σιβιτανίδειου Σχολής, κάτι που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το καταστατικό της σχολής και τη διαθήκη του ιδρυτή της Βασίλη Σιβιτανίδη.
Μήνυμα
Οταν έγινε αντιληπτή, όπως ήταν φυσικό, η ρύθμιση αποσύρθηκε. Αλλοι μιλούν για «τεχνικό σφάλμα» και «αβλεψία», άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι από συγκεκριμένους κύκλους επιχειρήθηκε να σταλθεί ένα σαφές μήνυμα προς τη διοίκηση της Εκκλησίας. Είτε ισχύει η μία ερμηνεία είτε η άλλη, το περιστατικό φέρεται ότι προκάλεσε έντονη δυσφορία στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Οπως ήταν φυσικό, ο υπουργός Παιδείας δεν μπόρεσε, λόγω και του κακού κλίματος που δημιουργήθηκε από αυτή τη ρύθμιση για τη Σιβιτανίδειο, να πιέσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αποσύρει την προσφυγή της Ιεράς Συνόδου κατά του νέου οργανισμού λειτουργίας του υπουργείου Παιδείας.

Αυτό βέβαια δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει μια αψιμαχία Ιερωνύμου - Γαβρόγλου με καυστικές στιχομυθίες μπροστά στις κάμερες. «Εμαθα, σας επισκέφθηκε ο Παναγιότατος πρόσφατα» είπε ο Κώστας Γαβρόγλου στον κ. Ιερώνυμο, που απάντησε: «Ναι, συναντηθήκαμε. Αλήθεια, τέλειωσε η περιοδεία του στην Ελλάδα;»

Η απόκριση δεν φανέρωσε μόνο το άσχημο κλίμα ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και στο Φανάρι, αλλά και την καχυποψία που φέρεται ότι υπάρχει προς τον υπουργό Παιδείας λόγω της καταγωγής του, καθώς ο Κώστας Γαβρόγλου είναι γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος μπορεί να υπογραμμίζει ότι οι επαφές του με το Φανάρι κινούνται αποκλειστικά σε θεσμικό επίπεδο, κάτι που οι κακές γλώσσες στην οδό Αγίας Φιλοθέης δεν φαίνεται να ενστερνίζονται απόλυτα.
Αντ. Τριανταφύλλου
http://www.dimokratianews.gr