21 Ιουν 2018

Σχιζοφρένεια στη ΝΔ: Τώρα η Σπυράκη λέει πως η ΝΔ θα κυρώσει τη συμφωνία

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα εικοσιτετράωρα για να προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα η ΝΔ γύρω από το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ για την ονομασία της γείτονος, διά στόματος εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη.
Πριν καλά καλά κλείσει μία εβδομάδα από τη συμφωνία και ενόσω στελέχη της ΝΔ επιμένουν να χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «κακή», παρά το γεγονός ότι κινείται πολύ πιο προωθημένα από κάθε άλλη πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από παρελθούσες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η ΝΔ να κυρώσει τη συμφωνία εφόσον γίνει κυβέρνηση!
Η δήλωση αυτή βέβαια προσκρούει στη διάψευση της ίδιας της κας Σπυράκη στον δημοσιογράφο της FAZ, Μίκαελ Μάρτενς, στον οποίο τόνιζε μέσω Twitter πως η ΝΔ είναι έτοιμη να καταψηφίσει τη συμφωνία.
Τούτων δοθέντων και παρά το γεγονός ότι η Πειραιώς επιμένει να λέει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία, ερωτηθείσα η εκπροσωπος Τύπου της ΝΔ στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τι θα πράξει η ΝΔ εάν στο μεσοδιάστημα πριν την κύρωση από την ελληνική Βουλή μεσολαβήσουν εκλογές και η Πειραιώς λάβει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απάντησε με τουλάχιστον ασαφή τρόπο.
Επικαλούμενη το άρθρο 4 της συμφωνίας είπε «καταλαβαίνω ότι προβλέπετε εκλογές πριν το τέλος του 2018.
»Για την ιστορία, θα σας διαβάσω αυτό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία.
»Στο άρθρο 4, στην παράγραφο Ζ, επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να φέρουν χωρίς καθυστέρηση τη συμφωνία που υπέγραψαν στα κοινοβούλιά τους».
Στη συνέχεια, διάβασε λέξη προς λέξη το άρθρο 4, το οποίο λέει ότι «μόλις η ΠΓΔΜ γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ή παρούσα συμφωνία, η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα συμφωνία».
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές πως η ΝΔ αποφεύγει να δεσμευθεί ρητά για τις προθέσεις της και προσώρας αρκείται να υπενθυμίζει αφενός την κατηγορηματική δήλωσή της ότι θα καταψηφίσει και αφετέρου την «υποχρέωση» της σημερινής κυβέρνησης να φέρει τη συμφωνία στη βουλή βάσει των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων.
Με τη νεφελώδη αυτή απάντηση πάντως η κα Σπυράκη αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αποδεχθεί ως μελλοντική κυβέρνηση τη συμφωνία, την οποία σήμερα χαρακτηρίζει από «κακή» έως «προδοσία».
Η κυβίστηση αυτή της κας Σπυράκη πάντως έγινε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιόταν με τον Γερμανό πρέσβη στην Πειραιώς, ενόψει του ταξιδιού του πρώτου την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Την ίδια στιγμή μαίνεται η κόντρα της ΝΔ με την εφημερίδα FAZ και τον δημοσιογράφο Μίκαελ Μάρτενς, ο οποίος επιμένει πως ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι ως πρωθυπουργός θα τηρήσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ, παρά την τωρινή αντίθεσή του, αποδίδοντας μάλιστα αυτήν στην προσπάθεια να μη διασπαστεί το κόμμα του από τους ακροδεξιούς, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Όπως και να έχει, η νέα κυβίστηση της ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμέτωπο με το φάσμα της παράνοιας, δεδομένου ότι κατέθεσε προ μίας εβδομάδας πρόταση μομφής για μία συμφωνία, την οποία πλέον δηλώνει πως θα κυρώσει εάν μεσολαβήσουν εκλογές και γίνει η ΝΔ κυβέρνηση…
tribune.gr