13 Ιουλ 2018

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!«Παρελθόν» η πρόσθετη αμοιβή των βουλευτών για τα θερινά τμήματα – Όλες οι αλλαγές

  • Κακά μαντάτα για τους βουλευτές
  • Αλλάζει ο τρόπος στελέχωσης των γραφείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων
  • Τι σχολίασε ο Βούτσης για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση των υπαλλήλων της Βουλής
  • «Πάγωμα» της μονιμοποίησης 68 ατόμων ...που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί στη Βουλή ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής
Στην περίοδο των θερινών τμημάτων μπαίνει από την επόμενη εβδομάδα η Βουλή, η οποία συνοδεύεται από μια αλλαγή στα χρήματα που καταλήγουν στις «τσέπες» των βουλευτών, η οποία μάλλον θα αφήσει αρκετούς από αυτούς με ένα «πικρό» χαμόγελο. Ο λόγος για την αλλαγή του κανονισμού από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η οποία προβλέπει την κατάργηση της πρόσθετης αμοιβής που έπαιρναν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Κανονισμού, πέραν της μηνιαίας αποζημίωσής τους, οι δικαιούνται μεταξύ άλλων και πρόσθετη αμοιβήτόσο για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές, όσο και στα θερινά τμήματα, διάταξη που είχε ψηφιστεί το 1991. Σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη αμοιβή είχε μειωθεί την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όμως κρίθηκε ότι ήρθε η ώρα για την πλήρη περικοπή της.
Η εν λόγω πρόσθετη αμοιβή υπήρχε ως «Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και της Επιτροπές αυτής», με τίτλο του Κωδικού «ΚΑ 0122» του ετήσιου προϋπολογισμού. Το ποσό που προβλέπεται για το τρέχον έτος συνολικά (για θερινά και Επιτροπές) είναι 1.321.000 ευρώ.
Ανάμεσα στις αλλαγές που ψηφίστηκαν αφορούν στην αναδιάρθρωση των προβλεπομένων για τη στελέχωση των γραφείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς τώρα πλέον προβλέπεται ότι για τα δύο πρώτα κόμματα θα υπηρετούν στα γραφεία τους από 20 υπάλληλοι της Βουλής, δέκα για το τρίτο κόμμα, και από πέντε για τα υπόλοιπα. Όπως μάλιστα ειπώθηκε, «σήμερα» η αναλογία ήταν 29 για τα δύο μεγάλα κόμματα, 16 για το ΠΑΣΟΚ, και 8 για τα υπόλοιπα.
Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης περιοδικού (σε έντυπη ή και τα μορφή) της Βουλής, για την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε τέτοιου περιεχομένου περιοδικό, το οποίο χρηματοδοτείτο από τη βουλή, αλλά ανήκε σε ιδιώτη.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αλλαγών, ο κ. Βούτσης απάντησε και σε διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση των υπαλλήλων της Βουλής και τόνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα«Αν κάτι συνέβη, είναι η πρόσληψη με συμβάσεις καθαριότητας απευθείας από τη Βουλή, εκείνων που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω συνεργείων εργολάβων» (πρόκειται, όπως ανέφερε, για σχεδόν 60 άτομα). Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι πολλές από τις επιθέσεις αυτές έχουν δόλο, με στόχο την απαξίωση του πολιτικού κόσμου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως τουλάχιστον επί της θητείας του δεν γίνονται κομματικές προσλήψεις.  Παλαιότερα, συμπλήρωσε, υπήρχαν εποχές «πελατειακής νοοτροπίας».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό στη Βουλή και πρόσθεσε την πολιτική του βούληση, αυτές όπου εντοπίζονται να πληρωθούν. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ύπαρξη πλάνου για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και κατόπιν διαγωνισμού 17 υπαλλήλων, στη βάση της πρόβλεψης του νόμου για 1 προς 4, συγκριτικώς με εκείνους που συνταξιοδοτούνται.
«Αυτή τη στιγμή λείπει προσωπικό. Γίνεται δουλειά από όλους μας, ώστε η Βουλή σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια που φάνταζε σαν «μαυσωλείο» και ταυτόχρονα χώρος λήψης αντικοινωνικών αποφάσεων, να έχει ζωντανή και δημιουργική επικοινωνία εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μειώνεται με πολιτικό σκεπτικό αυτά τα χρόνια η απόσταση της Βουλής από την κοινωνία. και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος, ειδικά τώρα κατά την πορεία εξόδου από την κρίση και ενόψει των επόμενων πολύ δύσκολων χρόνων για τη χώρα και την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη μονιμοποίηση 68 ατόμων που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί στη Βουλή, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Ζητώ να παγώσει. Δεσμεύομαι απολύτως ότι θα επιλυθεί στην προσεχή αναθεώρηση Κανονισμού, το Φθινόπωρο. Ενδεχομένως θα λένε για άλλους «κόκκινους» του Βούτση, κι εγώ δεν θα μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο. Με πιάνει κόσμος που εύλογα θέλει και το παιδί του να βρει δουλειά. Πώς μπορώ να έχω τόση πίεση και να απολογούμαι».
altsantiri.gr/