15 Ιουλ 2018

Καμία ελπίδα για κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα σε Ισραήλ-Τουρκία

Η κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία φαίνεται πως δεν έχει καμία ελπίδα υλοποίησης...

ΠΗΓΗ: Cosmostatus
Η άποψη πως η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για πολιτικούς λόγους και πως το εν λόγω έργο δεν αποτελούσε πραγματικό στόχο όσων είχαν εμπλακεί στην όλη συζήτηση, εκφράζεται σε άρθρο της Κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος.
Η κατασκευή του αγωγού αυτού χρησιμοποιήθηκε ως κίνητρο για δήθεν λύση του Κυπριακού, προκειμένου να ικανοποιηθεί το «περί δίκαιης κατανομής των εισοδημάτων» που απαιτούσαν οι Τουρκοκύπριοι, ενώ ταυτόχρονα με την αντίδραση των Ελληνοκυπρίων δινόταν η εντύπωση ότι «είναι όλα δικά τους».
Στην Τουρκία, ελάχιστα απασχολούσε πραγματικά το ζήτημα του αγωγού αυτού, ως μέσο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, ενώ στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε ως μια εναλλακτική αγορά.
Η μόνη περίοδος κατά την οποία η Τουρκία ασχολήθηκε πραγματικά με την εμπορία φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο ήταν μεταξύ 2015-16, στη διάρκεια της κρίσης με τη Ρωσία, καθώς το 60% των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο προέρχεται από τη Ρωσία και το άλλο 20% από το Ιράν.
Λόγω της κρίσης στις σχέσεις της με τη Ρωσία, η Τουρκία αναζητούσε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Τότε εμφανίστηκε η λύση του Ισραήλ. Με την κατασκευή του αγωγού αυτού, το Ισραήλ θα ενίσχυε την οικονομία του και οι ΗΠΑ θα έφερναν και πάλι κοντά τούς δύο συμμάχους τους στην περιοχή.
Όμως πλέον τα δεδομένα δείχνουν πως η Τουρκία έχει προσδεθεί (τουλάχιστον ενεργειακά) στο άρμα της Ρωσίας, μέσω εισαγωγών φυσικού αερίου και κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου.
Οι τεχνικές δυσκολίες της κατασκευής του αγωγού και το υψηλό του κόστος, δυσκολεύουν την υλοποίησή του. Φυσικά υπάρχει και η άρνηση της Κύπρου στο να περάσει ο αγωγός αυτός από την ΑΟΖ της.
Πιθανή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.
Σχέσεις τις οποίες η Ισραηλινή πλευρά κρίνει εξαιρετικά σημαντικές. Μέχρι στιγμής, η Ισραηλινή πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της με την Κύπρο και την Ελλάδα στα ζητήματα φυσικού αερίου, παρά με την Τουρκία.
Αυτό που είναι σήμερα χειροπιαστό είναι η συμφωνία που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2017 το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, που έχει στόχο έχει να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.