8 Ιουλ 2018

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Αποκλειστικό: Παραποίησαν την σύµβαση εργασίας στην ΕΑΒ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Με καθυστέρηση εφτά µηνών η συλλογική σύµβαση εργασίας µεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιοµηχανίας (ΕΑΒ) και των εργαζοµένων της αναρτάται στο πληροφοριακό σύστηµα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οµως, το κείμενο το οποίο έχει αναρτηθεί από τα τέλη Μαΐου και ήδη εφαρµόζεται δεν έχει καµία σχέση µε αυτό που αρχικά είχε τις υπογραφές και των δύο πλευρών, µε την παραποίηση του εγγράφου να είναι έκδηλη.
Η εδώ και δύο χρόνια διαπραγµάτευση και τελικά συµφωνία για τη νέα σύµβαση της ΕΑΒ κατάντησε να µοιάζει µε «κουρελόχαρτο», µε χειρόγραφα σβησίµατα και δίπλα τα αρχικά «Γ.Χ.», ενώ στο κάτω µέρος υπάρχουν, εκτός από τις υπογραφές των εργαζοµένων και της διοίκησης, οι δυο υπογραφές των υπουργών, φυσικά χωρίς τη σύµφωνη γνώµη των εργαζοµένων.
Το σωµατείο εργαζοµένων έχει ήδη καταθέσει αγωγή για την αυθαίρετη µεταβολή των συµφωνηθέντων, ενώ και η Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου έχει διαµαρτυρηθεί µε ανακοινώσεις της ζητώντας συναντήσεις µε τα αρµόδια υπουργικά όργανα «επί µαταίω», όπως αναφέρει ο γενικός γραµµατέας της Οµοσπονδίας Μάρκος Κοντιζάς.

Τι έλεγαν

Πέρα από την ολοφάνερη παραποίηση του εγγράφου, η µονοµερής κίνηση της -κατά άλλα- αριστερής κυβέρνησης δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα στις συλλογικές συµβάσεις των εργαζοµένων και των υπόλοιπων φορέων, καθώς χωρίς καµία διαπραγµάτευση αφαιρεί και προσθέτει ό,τι θέλει στα κείµενα, «χρησιµοποιώντας» και τις υπογραφές τους, ενώ καταργεί και κεκτηµένα χρόνων στους ήδη τσακισµένους εργαζόµενους της ΕΑΒ. «Είναι ανάγκη να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγµατεύσεις και οι συλλογικές συµβάσεις. Η πραγµατικότητα αποδεικνύει την ανάγκη της αποκατάστασης του πλαισίου των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και της ύπαρξης ισχυρών συλλογικών συµβάσεων που θα προστατεύουν τους υπαλλήλους. Οταν υπάρχουν συλλογικές και κλαδικές συµβάσεις, υπάρχει λιγότερη παραβατικότητα και η εργατική δύναµη έχει περισσότερα εργαλεία προκειµένου να αγωνιστεί για τα δικαιώµατά της», δήλωνε η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου τον περασµένο Μάρτη στο Blooberg, µε τους δυο υπουργούς, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη να το τηρούν… κατά γράµµα, διαγράφοντας κατά το δοκούν άρθρα της σύµβασης χωρίς καν τη στοιχειώδη συζήτηση µε τους εργαζοµένους.

Τους στέλνει στο ΥΠΟΙΚ

Σύµφωνα µε το Σωµατείο Εργαζοµένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιοµηχανίας, ενώ στην αρχή το υπουργείο Εργασίας δήλωνε αναρµόδιο για τη νέα, παραποιηµένη σύµβαση, η οποία ήδη εφαρµόζεται, τελικά φαίνεται πως ψέλλισε ότι «δεν µπορεί να τη δεχτεί ως έγκυρη Συλλογική Σύµβαση Εργασίας».
Ωστόσο, λίγο αργότερα, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στη διοίκηση, που ήδη την έχει θέσει σε εφαρµογή, ενώ παρότρυνε τους εργαζόµενους να απευθυνθούν στο υπουργείο Οικονοµικών. Το πιο ενδιαφέρον ίσως σηµείο από την «αριστερή σύµβαση» που δηµιούργησαν τα δύο υπουργεία είναι το τελευταίο άρθρο. Το αρχικό κείµενο έλεγε ότι η νέα αυτή σύµβαση είναι συµπληρωµατική και δεν ακυρώνει τα δικαιώµατα των εργαζοµένων που κατοχυρώθηκαν σε προηγούµενες συµβάσεις που υπάρχουν από το 1985 και µετά.
Ο «Γ.Χ.», ο οποίος έσβηνε και συµπλήρωνε, στο συγκεκριµένο εδάφιο αναφέρει ότι «Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται όλες οι ρυθµίσεις προηγούμενων συλλογικών συµβάσεων, εκτός των ρυθµίσεων που ρητά αναφέρονται σε επισυναπτόµενο παράρτηµα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της παρούσας, εκτός εάν τα αναφερόµενα θέµατα έχουν ρυθµιστεί µε νεότερες διατάξεις» καταργώντας δηλαδή ό,τι έχει ως τώρα κατακτηθεί.
«Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά δεν αφορούν στο µισθολογικό κόστος, καθώς οι εργαζόµενοι της ΕΑΒ έχουν ενταχθεί στο ενιαίο µισθολόγιο, αλλά αφορούν κυρίως σε µη µισθολογικές παροχές (σάντουιτς, γάλα), τις τεχνικές ωριµάνσεις των ειδικοτήτων, τις πιστοποιήσεις τους και σε θεσµικές κατοχυρώσεις», λέει στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραµµατέας της ΣΕΕΑΒ Δηµήτρης Βάσσος.

Ποινικές παραβάσεις

«Η απαράδεκτη κίνηση των υπουργών δηµιουργεί προηγούµενο για τις συλλογικές συµβάσεις. Ποιο σωµατείο θα πάει -αν τελικά αυτή η σύµβαση παραµείνει- να διαπραγµατευτεί ξανά κεκτηµένα και δικαιώµατα, όταν µε µία µουτζούρα θα µπορεί, χωρίς τη στοιχειώδη συζήτηση, ο εκάστοτε υπουργός να προσθέτει ολόκληρα εδάφια τα οποία θα καταργούν συµβάσεις 30 χρόνων; Δεν σχολιάζουµε καν την αντισυνταγµατικότητα της πράξης αυτής ή των ποινικών παραβάσεων εξαιτίας της χρησιµοποίησης της υπογραφής του σωµατείου σε παραποιηµένο έγγραφο. Μας στερούν για πρώτη φορά το δικαίωµά µας να διαπραγµατευόµαστε καταργώντας τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγµατεύσεις» λέει o γ.γ. Δηµήτρης Βάσσος.
Είναι ενδεικτική η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους 1.400 εργαζόµενους της ΕΑΒ επειδή τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από το Οικονοµικών τούς διαβεβαίωναν ότι «αν προκύψει συµφωνία µε τη διοίκηση και τελικά καταλήξετε», µετά από ενάµιση χρόνο, «αυτή θα είναι απόλυτα σεβαστή». Η «ταλαιπωρία» δεν σταµάτησε όµως εκεί, καθώς από τις 12 Οκτωβρίου, που κατατέθηκε επίσηµα, χρειάστηκαν δεκάδες συναντήσεις, µε πρωτοβουλία του σωµατείου και της οµοσπονδίας, καθώς κανένας αρµόδιος δεν κινητοποιούνταν ώστε να υπογραφεί και να δηµοσιευτεί.
Σε όλο αυτό το διάστηµα υπήρχαν οι υπουργικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γινόταν καµία µονοµερής κίνηση χωρίς την ενηµέρωση των εργαζοµένων. Αυτό µέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν έκπληκτοι διάβασαν τη νέα, αλλοιωµένη σύµβαση εργασίας.
«Η ΠΟΕΜ καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του υπουργού Οικονοµικών κ. Τσακαλώτου, ο οποίος, µονοµερώς, από τη συµφωνηµένη και υπογεγραµµένη από τις 12/10/17 συλλογική σύµβαση εργασίας των εργαζοµένων στην ΕΑΒ, αφαίρεσε 4 άρθρα της σύµβασης. Στηρίζουµε τον αγώνα των συναδέλφων της ΕΑΒ. Απαιτούµε την άµεση και πλήρη εφαρµογή της συµφωνηθείσας και υπογραφείσας σύµβασης εργασίας, όπως αυτή είχε υπογραφεί στις 12 Οκτωβρίου από τους εργαζόµενους και τη διοίκηση», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Οµοσπονδία Μετάλλου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής