15 Ιουλ 2018

Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες:

Η δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού πλάνου και η εύρεση αποτελεσματικών τεχνολογικών επιλογών είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες...
Για αυτό το ζήτημα υπάρχει λύση, την οποία έχει εγκαινιάσει η Ε.Ε. Ονομάζεται Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες.
Η Ευαγγελία Σολωμού είναι προϊσταμένη του τμήματος Βιομηχανικής Πολιτικής και Διεθνών Βιομηχανικών Σχέσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης της χώρας μας. Μας εξηγεί τα πλεονεκτήματα του προγράμματος:
«Είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα που συνδυάζει νέους επιχειρηματίες που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες για να ξεκινήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση στην Ευρώπη με έμπειρους επιχειρηματίες. Για να καταλάβετε τη σημασία του προγράμματος, απλά σκεφτείτε ότι είναι ένα τεράστιο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν 38 χώρες».
Πολλοί νέοι επιχειρηματίες έχουν αξιοποιήσει αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγών της Ε.Ε. Η εταιρία Moptil προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Χάρις στην εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα, οι τουρίστες ανακαλύπτουν τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, όπως ήταν πριν αρκετούς αιώνες.
Η συγκεκριμένη καινοτομία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από 80.000 τουρίστες τα τελευταία τρία χρόνια. Αναπτύχθηκε από τον Μιχάλη Κόκκινο, που είναι διευθυντής της:
«Δύο είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματα της καινοτομίας μας. Καταρχάς όλα μας τα προϊόντα τα επιβλέπουν πολύ σημαντικοί αρχαιολόγοι.
»Αυτό συνεπάγεται ακρίβεια και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε ήχο και κείμενο. Άρα δεν υποκαθιστούμε τους ξεναγούς».
Όταν ξεκίνησε την εταιρία του το 2014, ο Μιχάλης Κόκκινος επωφελήθηκε του προγράμματος Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες.
Πήγε για τρεις μήνες στην Καρθαγένη σε μια ισπανική μικρομεσαία επιχείρηση, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών. Έτσι κατάφερε να βελτιώσει το επιχειρηματικό του πλάνο, όπως ομολογεί:
«Λύσαμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που είχαμε με την κατανάλωση μπαταρίας. Το πετύχαμε με τη βελτίωση των γραφικών μας.
»Όσον αφορά στην εμπορική πλευρά, έχουμε νέες αγορές, όπως πλανητάρια και παιχνίδια. Και αυτά προέκυψαν χάρις στο πρόγραμμα. Και πάνω από όλα ήταν μια εμπειρία ζωής».
Ο Μιχάλης Κόκκινος επικοινωνεί σε τακτική βάση με τον Ισπανό επιχειρηματία που τον υποδέχτηκε. Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές στην Καρθαγένη και την Τενερίφη.
Το πρόγραμμα Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες έχει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα:
«Υπάρχουν περίπου 300 νέοι επιχειρηματίες που έχουν ήδη συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως ο Μιχάλης.
»Είναι πολύ ενθαρρυντικό, γιατί ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε οι νέοι επιχειρηματίες να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα» τονίζει η Ευαγγελία Σολωμού, προϊσταμένη του τμήματος Βιομηχανικής Πολιτικής και Διεθνών Βιομηχανικών Σχέσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί 6.000 ανταλλαγές στην Ευρώπη, χάρις στο πρόγραμμα.
Αφορά όλα τα επιχειρηματικά πεδία και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2020. Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες;
Νέοι, χωρίς όριο ηλικίας, που σχεδιάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει την επιχείρησή τους μπορούν να επωφεληθούν από την οικονομική υποστήριξη που παρέχει η Κομισιόν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες

•Το Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες.
•Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία, γεγονός που βοηθά το νέο επιχειρηματία να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκησης μίας μικρής επιχείρησης.
•Το πρόγραμμα ανταλλαγών χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ε.Ε., μέσω του προγράμματος COSME.
•Τα τελευταία 5 χρόνια, περισσότερα από 6.000 ζεύγη επιχειρηματιών έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα.
• Στόχος είναι να φτάσουν τις 10.000 ανταλλαγές μέχρι το 2020