15 Ιουλ 2018

Άσχημα τα μαντάτα για κορυφαίο πολιτικό και δυο πρώην υπουργούς Υγείας για το σκάνδαλο Novartis

Κάθε μέρα που περνά έρχονται και πιο κοντά οι διώξεις πολιτικών προσώπων και άλλων εμπλεκομένων για το σκάνδαλο της Novartis. Η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι συνεργάτες της έχουν ...
στα χέρια τους πλέον στοιχεία τα οποία επεξεργάζονται, αναλύουν και ερευνούν περαιτέρω.
Προς το παρόν, αναφέρουν οι πληροφορίες έχουν αρχίσει να δένουν τα στοιχεία για ένα πολύ υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο και δύο πρώην υπουργούς Υγείας. Τα κομβικά σημεία είναι ένας λογαριασμός στην Ελβετία, ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος ενός εκ των πολιτικών, πολυτελή ακίνητα στο εξωτερικό, καθώς και ο Κωνσταντίνος Φρουζής.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και Έλληνας τραπεζίτης στην Ελβετία, ο οποίος κατέχει πολύ καλά την τεχνογνωσία των offshore εταιρειών και τον συναντάμε επίσης στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έπαιξε ρόλο και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ο τραπεζίτης βοήθησε άθελά του να ξετυλιχτεί ο μίτος της Αριάδνης, που οδήγησε στον λογαριασμό των 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία, τον οποίο έχει γυναίκα συνεργάτης πολιτικού και οι εισαγγελείς θεωρούν ότι λειτουργούσε ως ταμίας.
Ο εντοπισμός του λογαριασμού έγινε χάρη σε μία συνομιλία ανάμεσα στον Έλληνα τραπεζίτη στην Ελβετία και τη συνεργάτιδα του υπουργού. Η κωδικοποιημένη συνομιλία έβαλε σε υποψίες τους ερευνητές, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τη δραστηριότητα του εν λόγω τραπεζίτη, τον οποίο αποκαλούν και “οφσοράκια”, που σημαίνει γνώστης των μυστικών διαδρομών των offshore εταιρειών.
Στην υπόθεση υπάρχει και ένα “βαθύ λαρύγγι” το οποίο άρχισε να κελαϊδά και να αποκαλύπτει στοιχεία, τα οποία είναι πολύτιμα για το δέσιμο της υπόθεσης έτερου πολιτικού.
Όχι δεν πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Τουλάχιστον όχι ακόμα, παρότι στη Νέα Δημοκρατία προκλήθηκε ένας μικρός (ή μήπως μεγάλος;) πανικός όταν έμαθαν ότι πριν από τρεις εβδομάδες περίπου επισκέφτηκε την Ελένη Τουλουπάκη με τους συνηγόρους του, χωρίς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωρίζουν τίποτα για την κίνηση του πρώην ισχυρού άντρα της Novartis.
Ακριβώς αυτή η ενέργεια του Κωνσταντίνου Φρουζή προβληματίζει και ερμηνεύεται ως μία κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αφού αν ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis αποφασίσει να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη για να ελαφρύνει τη θέση του, τότε δεν αποκλείεται να βρεθούμε ενώπιον καταιγιστικών εξελίξεων με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς παρουσία τριών συνεργατών της και των συνηγόρων του Κωνσταντίνου Φρουζή, του παρουσίασε τις διατάξεις του νόμου για τα πρόσωπα που συνεργάζονται για την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Οι εισαγγελείς του ανέλυσαν λεπτομερώς το υπάρχον νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου μπορεί να ελαφρύνει τη θέση του, εάν, φυσικά, αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για τις πραγματικές διαδρομές του μαύρου χρήματος- αξίας δεκάδων, αν όχι και εκατοντάδων, εκατομμυρίων ευρώ-, οι οποίες καλύπτονταν μέσω εταιρειών επικοινωνίας. Και όπως λένε οι πληροφορίες, εκείνος φέρεται να το σκέφτηκε. Απάντηση, όμως δεν έδωσε ακόμη, ούτε φανέρωσε τις ακριβείς προθέσεις του. Νωρίτερα, οι εισαγγελείς του είχαν επισημάνει ότι τώρα πια δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα να αντιμετωπιστεί ως “προστατευόμενος μάρτυρας”, αλλά η συνεργασία και η αποκάλυψη θα ελαφρύνουν κατά πολύ τη θέση του στην περίπτωση που βρεθούν ισχυρά επιβαρυντικά στοιχεία για την περίπτωσή του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση του Κωνσταντίνου Φρουζή άλλαξε άρδην μετά τον εντοπισμό του «αμαρτωλού» λογαριασμού του στην Ελβετία και άλλων λογαριασμών στο εξωτερικό.
Η Ελένη Τουλουπάκη, τον είχε καλέσει ως ύποπτο με τη διαδικασία του άρθρου 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η κατάθεση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.
Η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Φρουζή στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έγινε γνωστή στους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θορυβήθηκαν ιδιαιτέρως, όχι μόνο γι’ αυτή καθαυτή τη συνάντηση, αλλά και για έναν επιπρόσθετο λόγο, αφού ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis έχει σταματήσει από καιρό να επικοινωνεί με τους άλλοτε «φίλους» του, ίσως γιατί θεωρεί, όπως λέει κάποια φήμη, ότι τον «άδειασαν» μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
kontranews.gr
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Κωνσταντίνος Φρουζής φερόταν να έχει συνεργαστεί με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Harvard Project, καθώς και τη Μαρέβα Μητσοτάκη μέσω της offshore της.
Τα στοιχεία που ισχυροποιούν το νομικό οπλοστάσιο για την άσκηση διώξεων στους τρεις πρώτους πολιτικούς εντοπίστηκαν από την εξονυχιστική ανάλυση αφενός των ελληνικών λογαριασμών και αφετέρου του πλούσιου υλικού που βρέθηκε κατά τις εφόδους σε σπίτια και γραφεία. Αρχικά πιστοποιήθηκε ο ρόλος των… παρένθετων προσώπων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα, έκαστος εκ των οποίων ήταν για μεγάλο διάστημα πολύ κοντά σε δύο πρώην υπουργούς Υγείας.
Η γυναίκα, στενή συνεργάτιδα του ενός, αντάλλασσε προσωπικά μηνύματα μαζί του, από την «ακτινογραφία» των οποίων αποδεικνύεται απεριόριστη εμπιστοσύνη μεταξύ τους, με τα στοιχεία να οδηγούν τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω γυναίκα λειτουργούσε ως ταμίας του υπουργού. Με βάση όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές Αρχές, πιθανολογείται, μάλιστα, ότι -πλην απροόπτου- με τον συγκεκριμένο πολιτικό θα ανοίξει ο «χορός» των ενταλμάτων σύλληψης…
Το δεύτερο πρόσωπο-κλειδί, ο άνδρας, έχει παλιά και στενή προσωπική σχέση με τον άλλο πρώην υπουργό, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, και σε υποθέσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, καθώς και σε άλλες ανάλογες δραστηριότητες. Το ξέσπασμα του σκανδάλου όμως ανέδειξε ως «επιπόλαιο και απρόσεκτο» τον στενό συνεργάτη και φίλο, με αποτέλεσμα να έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις των δύο ανδρών. Μάλιστα, στη δικογραφία περιγράφονται συγκεκριμένες στιχομυθίες του τύπου «αν με “δώσεις”, θα σε πάρω μαζί μου»…
Σε ό,τι αφορά στο τρίτο πολιτικό πρόσωπο, το οποίο έχει θητεύσει σε ανώτατα αξιώματα, ο πλέον αδύναμος κρίκος φέρεται να είναι στενό συγγενικό του πρόσωπο, οι λογαριασμοί του οποίου επίσης έχουν ανοιχτεί. Σε συνδυασμό δε με τις συνταρακτικές αποκαλύψεις προς τις αμερικανικές Αρχές στις οποίες προέβη συγκεκριμένο «βαθύ λαρύγγι» αναφορικά με το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, που εισέπραττε ο συγκεκριμένος πολιτικός, προμηνύονται εξελίξεις που όμοιές της δεν θα έχει ξαναζήσει η χώρα…
Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο εξονυχιστικός έλεγχος σε ένα σύστημα εταιριών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο εταιρείες επικοινωνίας, μια συμβουλευτική και μια ακόμα που ειδικεύεται στην οργάνωση συνεδρίων.
Ερευνώνται οι συναλλαγές των εταιριών αυτών με μια εταιρία που είχε στήσει ο Φρουζής στη Κύπρο για τη διακίνηση μαύρου χρήματος.
Παράλληλα, από τις Αρχές των ΗΠΑ και της χώρας μας έχουν γίνει φύλλο και φτερό οι λογαριασμοί των 46 προσώπων που έχουν σχέση με τους δέκα εμπλεκόμενους πολιτικούς. Σε συγκεκριμένο πολιτικό καταλογίζεται σχέση με πρόσωπο το οποίο εμφανίστηκε να αναλαμβάνει θηριώδη σε ύψος ανάθεση σε συνεργασία με άλλο πολυεθνικό κολοσσό. Η μίζα μόνο γι’ αυτή την προμήθεια υπολογίζεται σε 13 εκατ. ευρώ!
(Του Θανάση Λυρτσογιάννη - kontranews.gr)