12 Αυγ 2018

Διασπάστηκε το μέτωπο του αγώνα για τη Μακεδονία

Με τρία συλλαλητήρια θα υποδεχθούν οι Θεσσαλονικείς και άλλοι κάτοικοι της Β. Ελλάδας τον Τσίπρα στη ΔΕΘ. Γιατί άλλαξαν τα πράγματα μετά την πρώτη συγκέντρωση..

Από τη
Φανή Χαρίση
Θερμή υποδοχή, τριών μετώπων, ετοιμάζουν οι Μακεδόνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 8 και τις 9 Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως. Οι Θεσσαλονικείς και άλλοι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας θα διαμαρτυρηθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τρία διαφορετικά συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό την ακύρωσή της. Ηδη από τις 22 Ιουλίου ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, «θέλοντας να αναδείξει τον πολιτισμό ως λαϊκή δύναμη, εξήγγειλε το Συλλαλητήριο-Συναυλία, με τη Λαϊκή Ορχήστρα ‟“Μίκης Θεοδωράκης” για τις 8 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Στο ίδιο σημείο δηλαδή όπου είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου το πρώτο θηριώδες συλλαλητήριο, τότε που βούλιαξε η Θεσσαλονίκη από τους δεκάδες χιλιάδες Μακεδόνες και η Αστυνομία έκανε λόγο για 40.000 άτομα! Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου, οι «Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία» εξήγγειλαν κι αυτές συλλαλητήριο την ίδια μέρα και ώρα, στο Βελλίδειο, ενώ μία μέρα μετά, στις 9 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα συλλαλητήριο, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, το οποίο διοργανώνουν η Βεργίνα Τηλεόραση και η «Επιτροπή για την προστασία των δικαιωμάτων των βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας».
Νέα δεδομένα
Είναι προφανές ότι από το πρώτο θηριώδες συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μετά, στην Αθήνα, τα πράγματα μεταξύ των διοργανωτών έχουν αλλάξει δραματικά. Το μέτωπο διασπάστηκε, καθώς οι φήμες περί πολιτικών επιδιώξεων εκ μέρους ορισμένων διοργανωτών ήρθαν και ρίζωσαν, δημιουργώντας νέα δεδομένα, σε βάρος, τελικά, του αγώνα για τη Μακεδονία και με μεγάλο κερδισμένο την κυβέρνηση, που βλέπει ότι η διάσπαση σημαίνει μικρά και όχι μεγάλα σε κόσμο συλλαλητήρια.

Από την πλευρά του ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», μετά την εξαγγελία των άλλων δύο συλλαλητηρίων, ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί την κίνηση ανταγωνιστική. «Η καθιερωμένη άφιξη στη Θεσσαλονίκη του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου για τα εγκαίνια της ΔΕΘ προκαλεί τη λαϊκή αντίδραση και ήδη έχουν εξαγγελθεί λαϊκές εκδηλώσεις και συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη. Αντίπαλος του λαού είναι το καθεστώς που, παρά τη λαϊκή αντίδραση, υπογράφει την παράδοση του ονόματος “Μακεδονία” και την εκχώρηση της Ιστορικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς και στόχος είναι η ακύρωση από τον λαό της απαράδεκτης Συνθήκης των Πρεσπών. Καλείται ο ελληνικός λαός να προσέλθει σύσσωμος και ενωμένος με την ίδια ζέση και παλμό σε όλες τις σχετικές δράσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο φορέας.

Από την πλευρά της η Βεργίνα Τηλεόραση και η «Επιτροπή για την προστασία των δικαιωμάτων των βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας» ανακοίνωσαν ότι διοργανώνουν το συλλαλητήριο «συνδέοντας τη δίκαιη διεκδίκηση της Ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας μας με τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, έναν θεσμό που είναι συνυφασμένος με τα μεγαλύτερα γεγονότα και τις σημαντικότερες εξελίξεις της χώρας μας».

«Απαντάμε στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και σε όλους τους προσκυνημένους με ένα μεγάλο, περήφανο ΟΧΙ σε μια συμφωνία που υπογράφηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού. Σε μια συμφωνία που εξυπηρέτησε μόνο μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα. Σ' αυτούς που προδίδουν την καρδιά και το μυαλό του Ελληνα απαντάμε: Είμαστε εδώ. Βροντοφωνάζουμε πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους. Είμαστε πολλοί. Είμαστε ενωμένοι. Είμαστε εδώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι «Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία» που, όπως ανακοίνωσαν, «ενώνουν τις δυνάμεις τους και με την υποστήριξη των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Χριστιανικών Σωματείων, Συνδέσμων, Ομοσπονδιών, Ενώσεων Πολιτιστικών Συλλόγων και κοινωνικών φορέων απευθύνουν κάλεσμα προς ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να στηρίξουν τα δίκαια του Μακεδονικού Ελληνισμού να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19.00» στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

«Στις 8 Σεπτέμβρη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης εκατομμύρια Ελλήνων πρέπει να αντισταθούν με ένα στόμα, μία καρδιά και μία ψυχή στη δολοφονία της Μακεδονίας και τη δολοφονία της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ακύρωση της εγκληματικής Συνθήκης των Πρεσπών. Ελληνες και Ελληνίδες απανταχού της Ελλάδος και απανταχού της Γης στις 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη αγωνιζόμαστε για να μη διαμελιστεί η Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την ολοκλήρωση της γενοκτονίας των Μακεδόνων και όλων των Ελλήνων. Για να ελευθερώσουμε την Ελλάδα».
«Βρείτε τα» φωνάζουν οι πολίτες!
ΑξιοσημείωτΑ όμως είναι οι αντιδράσεις του κόσμου και αυτά που γράφουν κάτω από τις αναρτήσεις των διοργανωτών στα social media. Οι περισσότεροι τονίζουν ότι ο αγώνας είναι κοινός και αναρωτιούνται γιατί δεν συντονίζονται να γίνει ένα συλλαλητήριο.
«Είναι ντροπή αυτή την ώρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι και στο πνεύμα αλλά και με τη φυσική παρουσία να έχουμε ουσιαστικά δύο συλλαλητήρια... Η συνεννόηση είναι επιβεβλημένη. Οποιες διαφορές πρέπει να λυθούν, αν υπάρχουν, και το κοινό καλό να τις εξαφανίσει. Μαζευτείτε και μιλήστε μέχρι να συμφωνήσετε» έγραψε ένας χαρακτηριστικά, ενώ κάποιος άλλος έγραψε: «Θα γίνει όπως στο Πισοδέρι. Οι απόγονοι του Παύλου Μελά θα τρώμε ξύλο από τα ΜΑΤ και οι άλλοι (Βίγλα) θα ακούνε μουσική με σουβλάκια».
δημοκρατια