7 Αυγ 2018

Κύκλωμα εμπορίας βρεφών στην Αττική. Γυναίκες κυοφορούσαν με αποκλειστικό σκοπό την πώληση των παιδιών στην «μαύρη αγορά». Ερωτήματα για τη συμμετοχή γιατρών

Κύκλωμα εμπορίας βρεφών, μέλη του οποίου ήταν έξι γυναίκες που κυοφορούσαν με μοναδικό σκοπό να πουλήσουν τα μωρά τους, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια στην Αττική.

«Εγκέφαλος» της οργάνωσης ήταν ένας 39χρονος Βούλγαρος, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για ανάλογα αδικήματα. Σε έφοδο της ΕΛ.ΑΣ., που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή σε διαμέρισμα στην Αθήνα, συνελήφθησαν οι έξι γυναίκες, εκ των οποίων οι τρεις είχαν μόλις γεννήσει.
Την ίδια ημέρα ζευγάρι αστυνομικών από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας προσποιήθηκε το αντρόγυνο που θέλει να πάρει ένα παιδί από το κύκλωμα. Έκλεισε ραντεβού σε κεντρικό σημείο των Αμπελοκήπων με 40χρονη Γεωργιανή, πρωταγωνιστικό μέλος του κυκλώματος. Εκεί της παρέδωσαν 18.000 ευρώ για την αγορά βρέφους ηλικίας μόλις τεσσάρων ημερών. Μετά την παραλαβή των μετρητών, οι αστυνομικοί έπαψαν να προσποιούνται το αντρόγυνο και της πέρασαν χειροπέδες.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η οργάνωση διατηρούσε διαμέρισμα, όπου ζούσαν οι έξι γυναίκες από τη Βουλγαρία, οι οποίες έμεναν έγκυες με τη θέλησή τους για να πουλήσουν σε δεύτερο χρόνο τα παιδιά. Πρόσφατα γεννήθηκαν τρία μωράκια, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους. Από αυτά το ένα βρέθηκε από τους αστυνομικούς. Ήταν το τεσσάρων ημερών βρέφος που θα πωλούνταν στο ζευγάρι αστυνομικών. Τα άλλα δύο βρέφη, ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί και διεξάγονται έρευνες για το που βρίσκονται και εάν κατέληξαν παράνομα σε ζευγάρια που ζουν στην Ελλάδα.
Η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τις αρχές του 2018. Δύο άνδρες, ένας 41χρονος και ένας 32χρονος, είχαν αναλάβει να φροντίζουν τις έξι γυναίκες, ενώ η 40χρονη που συναντήθηκε με τους αστυνομικούς είχε το ρόλο του μεσάζοντα στις αγοραπωλησίες.
Μάλιστα, μετά από εισαγγελική παραγγελία, διενεργήθηκαν σχετικές εξετάσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο,  προκειμένου να τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι οι τρεις εκ των γυναικών (μία 38χρονη και δύο 29χρονες) ήταν σε κατάσταση κύησης.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 9.025 ευρώ, ως προϊόν αγοραπωλησίας βρεφών, καθώς και δέκα συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ως μέσα διευκόλυνσης για την εγκληματική τους δράση.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η έρευνα δεν σταματά, καθώς παραμένουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα. Ένα από αυτά είναι το που γινόντουσαν οι γεννήσεις (ενδεχομένως σε κάποια ιδιωτική κλινική). Οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν, επίσης, το κατά πόσο υπήρχαν γιατροί (μαιευτήρες), που συνεργάζονταν με το κύκλωμα. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν παλιοί συνεργοί του 39χρονου «εγκεφάλου» του κυκλώματος, οι οποίοι σχετίζονταν στο παρελθόν με παρόμοιες υποθέσεις. 
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.