Πολλοί μνηστήρες αλλά χωρίς κανένας να προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα της Πειραιώς που θα έχει και τον τελευταίο λόγο,
παρουσιάζει ο προεκλογικός αυτοδιοικητικός χάρτης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει ακόμη ούτε στα χαρακτηριστικά που θα ήθελε να έχει ο υποψήφιος δήμαρχος τον οποίο θα στηρίξει το κόμμα του απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. 
Υπενθυμίζεται ότι την υποψηφιότητα Μπουτάρη έσπευσε να στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στην πόλη μετά την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος από ακροδεξιούς για τις θέσεις του ως προς την συμφωνία για το σκοπιανό (είναι υπέρ). Η συγκεκριμένη κίνηση Τσίπρα αποδόθηκε σε απόπειρα διεμβολισμού στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς αλλά και την «φτώχεια» του ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη. Ανεξαρτήτως των κινήτρων όμως η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμώνει τον Μπουτάρη σε μια στιγμή που υπάρχει κόπωση στο εκλογικό σώμα από την δημαρχία του. Η ΝΔ επομένως θα κληθεί να δώσει τη μάχη της μέσα σε αυτά τα δεδομένα.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του newpost.gr πρώτος στη λίστα των δυνάμει υποψηφίων ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να είναι προνομιούχος γι αυτόν ο δήμος Θεσσαλονίκης. Παρά τις πολύμηνες πιέσεις αρνήθηκε. Ο Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε ότι θα ξαναδιεκδικήσει την περιφέρεια.
Ο Παπαμιμίκος
Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ, μετά την ρήξη που είχε με την Πειραιώς, εξαιτίας των εκλογών της ΟΝΝΕΔ το 2016 που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κατάργηση της οργάνωσης και την επανασύσταση της, επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά πράγματα και να ρίξει το βάρος του στο νομικό του γραφείο.
Στα σενάρια που τον έφεραν να ηγείται Λέγκας του Βορρά ή άλλου νέου δεξιού κόμματος - του το είχε προτείνει και ο Τάκης Μπαλτάκος όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newpost.gr - η απάντηση που έδινε και σε δικά μου ερωτήματα ήταν «εγώ είμαι ΝΔ, δεν θα φύγω από τη ΝΔ, ας λένε ότι θέλουν».
Η σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων του με την Πειραιώς, κάποιες ανοιχτές εκδηλώσεις που έκανε και ένα άρθρο με το όραμα του για τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Καλοκαιριού πυροδότησαν τα σενάρια για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον δήμο. Η σκέψη του αυτή είναι σε γνώση της Πειραιώς και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπήρξε και συνάντηση των δύο ανδρών όπως αναφέρουν απολύτως αξιόπιστες πηγές του newpost.gr.
Ο Παπαμιμίκος συνεχίζει να έχει επιρροή σε έναν κομματικό μηχανισμό ιδιαίτερα στην Α Θεσσαλονίκης αλλά και γέφυρες με δημοτικούς συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες του Μπουτάρη όπως γνωρίζουν οι Παροικούντες στη γαλάζια Ιερουσαλήμ. Η σύζυγος του Σόνια είναι ανεψιά του Ιβάν Σαββίδη. Θεωρείται ότι υποστηρίζεται και από ένα σύστημα Ποντίων και ΠΑΟΚ-τσήδων. Αυτό όμως είναι που δημιουργεί και τον προβληματισμό στην Πειραιώς. Υψηλόβαθμα στελέχη αντιδρούν σε μια δική του υποψηφιότητα και λόγω της παλιάς μεγάλης κόντρας.  Η υποψηφιότητα του πάντως δεν έχει απορριφθεί ακόμη, παραμένει στο τραπέζι. Συζητείται και για το ενδεχόμενο καθόδου του στις εθνικές εκλογές στην Α Θεσσαλονίκης. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε από γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων, ρωτούσαν τους πολίτες εάν θα ήθελαν τον Παπαμιμίκο στο δήμο Θεσσαλονίκης ή την Βουλή.
Ο Ορφανός
Ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να κατεβεί υποψήφιος δήμαρχος. Θεωρείται παραταξιακός χωρίς γωνίες. Υποστηρίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς. Στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δεν έχει αξιοσημείωτη καταγραφή αλλά εκτιμούν όσοι τον στηρίζουν ότι καθ´ οδόν για τις κάλπες θα βελτιώνει συνεχώς τα ποσοστά του εφόσον υπάρξει ευρεία κομματική στήριξη.
Η Πατουλίδου
Η Βούλα Πατουλίδου σε όλες τις δημοσκοπήσεις που γίνονται από διάφορους εντολοδόχους, συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Εκείνο το «για την Ελλάδα ρε γ...ω το» που είπε όταν πήρε το χρυσό έγινε εθνικό σλόγκαν. Η ποντιακή καταγωγή της της προσδίδει επιπλέον διαπιστευτήρια. Ερωτήματα μπαίνουν ως προς το κατά πόσο μπορεί να κρατήσει γερά το τιμόνι του δήμου και να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά απαιτητικές και διοικητικές λειτουργικές απαιτήσεις του. Επιπλέον είναι αντιπεριφερειάρχης του Απόστολου Τζιτζικώστα με έργο και ψήφους πίσω της. Ο περιφερειάρχης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ήθελε να την στερηθεί από τον συνδυασμό του στην  εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει υψηλόβαθμο στέλεχος του. Ακούγεται το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ενώ μέτρησαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι πρόσφατα σε δημοσκόπηση  -και εκεί!- την Εφη Αχτσιόγλου . Είναι γεγονός, πάντως, ότι η Πατουλίδου μιλάει επίσης με τα καλύτερα λόγια για τον Τζιτζικώστα και τις ευκαιρίες που της έδωσε.
«Κάηκε» ο Μπίλιας
Στα τέλη Ιουνίου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλιας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το δήμο Θεσσαλονίκης δημιουργώντας την εικόνα ότι θα έχει τη στήριξη της ΝΔ. Όντως είχε συζητηθεί στην Πειραιώς το όνομα του - είχε συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως Πειραιώτης και Ολυμπιακός ήταν αναμενόμενο να κάνει εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις στην δημοτικότητα για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Το όνομα του έχει σβηστεί από την λίστα της Πειραιώς.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης, προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ακούστηκε για όλα τα αξιώματα κατά καιρούς. Στο δήμο Θεσσαλονίκης πάντως δεν θα είναι υποψήφιος. Το όνομα του παίζει ισχυρά για μια κυβερνητική θέση.
Στην Πειραιώς ακούστηκαν και ονόματα επιχειρηματιών όπως είναι των Ανδρεάδη, Χαΐτογλου, Μπακατσέλου και άλλων αλλά δεν προχώρησαν. Δεν τους έγιναν καν κρούσεις κατά πόσο θα ενδιαφέρονταν μια και έχουν επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Υποψηφιότητα για το δήμο κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, πρώην αντιδήμαρχος του Μπουτάρη που ανεξαρτητοποιήθηκε. Εφόσον φτάσει έως τις κάλπες θα πρόκειται για μια αυτόνομη υποψηφιότητα.
http://newpost.gr/