25 Σεπ 2018

Τελ-Αβίβ: «Θα καταρρίψουμε τους Ρωσικούς S-300, εάν θέλετε σύγκρουση θα την έχετε» – Η «μάχη» Ρωσίας-Ισραήλ ξεκίνησε…

Του Ευάγγελου Κόκκινου

Nέα κόντρα Ισραήλ-Ρωσίας, που πλέον περνάει σε άλλη φάση, καθώς πολεμικές ιαχές ακούγονται εκατέρωθεν.

Το Ισραήλ δεν κάνει πίσω και απειλεί ξεκάθαρα την Ρωσία. Την ίδια στιγμή, ο Β. Πουτιν περνάει πλέον στην αντεπίθεση, στέλνοντας τελεσίγραφο στον Μ. Νετανιάχου.
«Εάν οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 παραδοθούν στη Συρία, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους καταστρέψουμε.”
Αυτό δήλωσε ο Ισραηλινός αντιστράτηγος Aharon Yadlin επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός αντιστράτηγος πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει ρισκάροντας ακόμη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία.

For net head of the military , major general Aharon Yadlin, says that if will hand to the air defense system, will have no choice but to destroy it in spite of a risk of confrontation with !
Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποδεχθεί την εγκυρότητα των ερευνών του Ισραήλ για την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους πάνω από τη Συρία την περασμένη εβδομάδα, στηρίζοντας τη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας που θεώρησε το Ισραήλ υπεύθυνο για την καταστροφή του αεροσκάφους και την απώλεια και των 15 μελών του πληρώματος.
Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου τη Δευτέρα ότι δεν δέχθηκε τους Ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι τα μαχητικά που λειτουργούν στη Συρία δεν χρησιμοποίησαν το ρωσικό κατασκοπευτικό IL-20 για να καλυφθούν.
Ο Πούτιν μίλησε με τον Νετανιάχου μέσω τηλεφώνου τη Δευτέρα, μέρες μετά την παρέμβαση των δύο στην παραμονή των διακοπών του Γιομ Κιπούρ.
«Οι πληροφορίες που παρέχονται από τον ισραηλινό στρατό αντιβαίνουν στα συμπεράσματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας”, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο IDF ήταν αμελής στις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής στη Συρία και στην εικαζόμενη αποτυχία του να δώσει σωστή προειδοποίηση στη Ρωσία σχετικά με την επικείμενη επίθεση.
«Η ρωσική πλευρά θα προχωρήσει βασιζόμενη στο γεγονός ότι οι δράσεις της ισραηλινής αεροπορικής δύναμης ήταν ο κύριος λόγος για την τραγωδία”.
Το Κρεμλίνο είπε επίσης ότι ο Νετανιάχου τόνισε και πάλι κατά τη διάρκεια της έκκλησης τη Δευτέρα τη θλίψη του για τους θανάτους των 15 ρωσικών μελών του πληρώματος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον Πούτιν ότι είχε πλήρη πίστη στην έκθεση του IDF, η οποία βρήκε τον συριακό στρατό υπεύθυνο για την κατάρριψη της IL-20, δήλωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το βράδυ.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζήτησε την ανάπτυξη του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στη Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα.
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η τοποθέτηση προηγμένων συστημάτων όπλων σε ανεύθυνα χέρια θα αυξήσει τους κινδύνους στην περιοχή. Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να προστατεύει την ασφάλεια και τα συμφέροντά του.
President talked w/ Prime Minister .Putin emphasized that decisions to strengthen capabilities of Air Defense is in compliant with current situation and aimed at eliminating any potential threat to life of Russian servicemen https://bit.ly/2QXj0yG 
Ο Πούτιν είπε στον Νετανιάχου ότι η προμήθεια του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος στην κυβέρνηση Άσαντ «αποσκοπεί να ανατρέψει κάθε πιθανή απειλή για τη ζωή των μελών της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης που εκπληρώνουν τα καθήκοντα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας», δήλωσε το Κρεμλίνο.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ πρόκειται να συγκληθεί το πρωί της Τρίτης για να συζητήσει τη διπλωματική κρίση με τη Ρωσία πριν από την αναχώρηση του Νετανιάχου για να παραστεί στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι θα προμηθεύσει το σύστημα πυραύλων S-300 στη Συρία σε δύο εβδομάδες παρά τις ισχυρές Ισραηλινές αντιρρήσεις, μια εβδομάδα αφού η Μόσχα που κατηγόρησε το Ισραήλ για έμμεση πρόκληση της κατάρρευσης του αεροπλάνου.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι η ανάπτυξη του S-300 στη Συρία θα πλήξει σοβαρά την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.
Επίσης, και ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, απάντησε στην εξέλιξη, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας θα αποτελέσουν μια «σημαντική κλιμάκωση” από τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι το Κρεμλίνο θα επανεξετάσει.
Νέα στοιχεία που παρείχε η ρωσική αεράμυνα από αεροπορική βάση στη Συρία και τα οποία αποδεικνύουν ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι υπεύθυνη για την πτώση του Il-20 στη Συρία, έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Για νέα στοιχεία που δείχνουν ότι πύραυλος S-200 που εκτοξεύτηκε από τη συριακή αεράμυνα έβαλε ως στόχο ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος, μίλησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί που απορρίπτουν τη συμμετοχή της ισραηλινής πλευράς στην πτώση του Il-20 είναι ψευδείς, όπως αναφέρει το Sputnik.
«Τα σημερινά στοιχεία δεν υποδεικνύουν, αλλά πλέον αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η ευθύνη για την τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος Il-20 βαρύνει εξ ολοκλήρου την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και αυτούς που επέτρεψαν τέτοιου είδους δραστηριότητα», είπε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σε ενημέρωση Τύπου, σημειώνοντας ότι τα νέα στοιχεία επιτρέπουν την παρακολούθηση της τοποθεσίας, για κάθε δευτερόλεπτο, τόσο των ισραηλινών μαχητικών, όσο και των πυραύλων S-200.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι τέσσερα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που επιτέθηκαν σε συριακούς στόχους στη Λαττάκεια χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροσκάφος Il-20 ως κάλυψη, κάνοντάς τα στόχο του συριακού συστήματος αεράμυνας.
pentapostagma