20 Οκτ 2018

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ διέγραψε τους βουλευτές που στήριξαν τον Ζάεφ στην αναθεώρηση

Στη διαγραφή των επτά βουλευτών της που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στην ψηφοφορία της Παρασκευής προχώρησε η αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ.


Η εκτελεστική επιτροπή του VMRO συνεδρίασε εκτάκτως αργά το βράδυ και αποφάσισε ομόφωνα να εκδιώξει τους βουλευτές από τις τάξεις του κόμματος, όπως δήλωσε ο αρχηγός της παράταξης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. «Απογοήτευσαν την πατρίδα τους, πρέπει να ζήσουν με αυτό», είπε.

Εκτίμησε πως οι διαγραφέντες μπορεί να δωροδοκήθηκαν ή να έλαβαν υποσχέσεις για προστασία από διώξεις ώστε να σπάσουν την αυστηρή γραμμή για καταψήφιση που είχαν θέσει όλα τα όργανα του VMRO.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του VMRO είχε καταγγείλει πως έχουν υπάρξει απόπειρες χρηματισμού με έως και 2 εκατομμύρια ευρώ. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διέψευσε κατηγορηματικά, απειλώντας με μηνύσεις.

Δεν είναι σαφές εάν οι διαγραφές θα διευκολύνουν τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία 80 εδρών και στην τρίτη και τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ψήφος των βουλευτών του VMRO ήταν απαραίτητη προκειμένου η κυβέρνηση Ζάεφ να συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειαζόταν για να επικρατήσει στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Συνολικά οκτώ μέλη της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης, οι επτά του VMRO και μια ακόμα βουλευτής που συχνά συνεργάζεται με τους εθνικιστές.