17 Οκτ 2018

Περισσή υποκρισία: Ο Γκουτέρες απειλεί το θύμα, την Κύπρο, για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πολλά μηνύματα θέλει να στείλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με την έκθεση του για το Κυπριακό, την οποία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Μηνύματα, που συνδέονται με το ενδεχόμενο νέας -υπό προϋποθέσεις- παρέμβασης του στο Κυπριακό. 
Το πρώτο μήνυμα που στέλνει είναι πως θα προχωρήσει μεν σε ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών αλλά για να παρέμβει, να επαναρχίσει νέα προσπάθεια, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τούτο οι εμπλεκόμενοι. 
Θέτει, παράλληλα, μια σειρά από ζητήματα, που μπορούν να θεωρηθούν και ως προϋποθέσεις ενώ καθορίζει το τοπίο σε μεγάλο βαθμό. 
 Θέτει θέμα καθορισμού χρονοδιαγράμματος. Αυτή είναι η δική του προσέγγιση. 
Δεν επιθυμεί ατέρμονες συζητήσεις, αλλά μια διαδικασία με αρχή και τέλος. Το χρονοδιάγραμμα ενίοτε συνδέεται και με επιδιαιτησία.
  Θέτει ως βάση για τις συζητήσεις το πλαίσιο του. Ξεκαθαρίζει- επειδή υπήρξε «κόντρα» μετά το Κραν Μοντάνα- πως ισχύει αυτό που παρουσίασε (προφορικά) το Ιούνιο και όχι εκείνο του Ιουλίου, όπως ήθελε η Λευκωσία
.Περαιτέρω, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης νέων ιδεών από τους εμπλεκόμενους. Τι σημαίνει αυτό; 
Σε συνδυασμό με τις αναφορές του Γ.Γ. πως εναπόκειται στις δυο πλευρές να αποφασίσουν ( εάν θα είναι δηλαδή ισχυρή , χαλαρή ομοσπονδία, συνομοσπονδία κλπ), τα όσα διατυπώνει δεν μπορεί να είναι άσχετα με τα όσα ακούγονται την τελευταία περίοδο. Δεν είναι άσχετα και με την παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, στη συνάντησή τους στις 28 Σεπτεμβρίου, και έκανε αναφορά σε καινοτόμες ιδέες και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, που παρουσίασε την ιδέα για χαλαρή ομοσπονδία.
 Είναι σαφές πως ο Γενικός Γραμματέας ευνοεί την προετοιμασία πριν μια νέα πρωτοβουλία. Η προετοιμασία, όμως, θα κρίνει κατά πόσο θα υπάρξει νέα προσπάθεια. Χωρίς να είναι, δηλαδή, σίγουρος, δεν θα προχωρήσει. Η  έκθεση ασχολείται και με τα ενεργειακά. Η διατύπωση που υιοθετείται αφήνει να εννοηθεί σαφώς ότι η ένταση προκαλείται από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, προχωρεί στην υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών. 
• Δεν ενοχλείται ο ΟΗΕ για το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητώντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί εντάσεις. Για τους συντάκτες της έκθεσης δεν υπήρξε επεισόδιο τον περασμένο Ιανουάριο, όταν τα τουρκικά πολεμικά είχαν παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ να προχωρήσει στο τεμάχιο 3 για τη διενέργεια ερευνών. 
Εάν αναλυθεί με προσοχή η σχετική παράγραφος της έκθεσης ( 23), τότε μπορεί να εκληφθεί ως υπόδειξη «να τα βρούμε» από τώρα στα ενεργειακά. Όπως, δηλαδή, ήταν η πρόταση Έρογλου, για σύσταση τεχνικής επιτροπής. Για συζήτηση του θέματος ως δικοινοτικού ζητήματος για… αποκλιμάκωση της έντασης! Αν και πολλοί μπορούν να το θεωρήσουν σημειολογία δεν μπορεί παρά να ενοχλεί η αναφορά του Γενικού Γραμματέα ότι συνάντησε «τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί στις 28 Σεπτεμβρίου». 
Το γεγονός ότι είδε τον Ακιντζί ενώ συνεχίζονταν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, κανένα δεν ενόχλησε. 
Ούτε και το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν εκεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά στην έκθεση η ιδιότητα του «εξαφανίσθηκε». Η
 έκθεση μπορεί να θεωρηθεί ως κομβικής σημασίας καθώς από τα επόμενα βήματα θα κριθούν πολλά. Δεν είναι, επίσης, τυχαία η αναφορά του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνικές επιτροπές, των οποίων θα αξιολογηθεί το έργο. Κοντολογίς, τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν ένα γενικό ξεσκόνισμα στο Κυπριακό. Ανοίγει το παράθυρο θέλοντας να το κρατήσει ανοικτό, είναι όμως προφανές πως μπορεί να το κλείσει κιόλας. 


/hellasjournal.com/2018/10/taytizetai-me-tin-toyrkia-sta-energeiaka-o-g-g-toy-oie/