16 Οκτ 2018

Αντιδράσεις σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία για την ταινία που πρωταγωνιστεί η Πηλιχού (εικόνες – video)

Στους κινηματογράφους των Σκοπίων ξεκίνησε η προβολή της αμφιλεγόμενης ταινίας «Ο Χλευασμός του Χριστού», μετά το πράσινο «φως» της δικαιοσύνης της γείτονος. Ωστόσο, η ταινία, που έχει εγείρει ποικίλα σχόλια, έχει άρωμα… 

Ελλάδας για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι επειδή αναφέρεται, εκτός των άλλων, στη χώρα μας και ο δεύτερος γιατί πρωταγωνιστεί μία πολύ γνωστή ελληνίδα ηθοποιός. Ο λόγος για την Ιωάννα Πηλιχού που θα λάβει μέρος στο αμφιλεγόμενο έργο που προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες σε Γιάννμι Μπόγιατζι.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται η Ιωάννα Πηλιχού, ενώ στο καστ φιγουράρουν και άλλοι έλληνες όπως οι: Αργύρης Γκαγκάνης, Γιώργος Βαβάνης, Γιάννης Παγανιάς, Δημήτρης Μαξίδης, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Αναστάσης Χαραλαμπόπουλος.

 Η ταινία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ ενώ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ την έχει επικρίνει δηλώνοντας ότι υποκινεί εθνικό διχασμό.

Η «πέτρα του σκανδάλου» για πολλούς είναι μία σκηνή κατά την οποία ο Χριστός εμφανίζεται πάνω στον σταυρό ο οποίος είναι τοποθετημένος στον χάρτη της Ελλάδας, σε μια πινακίδα με τον χάρτη της Εγνατίας Οδού, και τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχηματίζουν φωτοστέφανο γύρω από το κεφάλι του.

Μάλιστα, ακολουθεί ο διάλογος από την ταινία:

-Ο Ιησούς είναι γιος του Αλέξανδρου

-Ποιου Αλέξανδρου;

-Του Αλέξανδρου του Μακεδόνα!

Στην ιστοσελίδα του σκηνοθέτη, αναφέρεται ότι η πινακίδα απεικονίζει «τον ευρωπαϊκό δρόμο που οδηγεί από τη Ρώμη στα δυτικά, στην Κωνσταντινούπολη στα ανατολικά, χωρίζοντας τη Μακεδονία στα δύο».



Σημειώνεται πως η σκοπιανή κυβέρνηση είχε βάλει στον «πάγο» την ταινία. Όμως, μετά το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, η δικαιοσύνη επέτρεψε την προβολή της.

«Το υπουργείο με τις ανακοινώσεις του ασκεί βία και τρομοκρατία σε μένα ως καλλιτέχνη και στην ταινία “Χλευασμός του Χριστού”» λέει ο Μπόγιατζi.

Πάντως, η ταινία δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αλβανία καθώς στελέχη του UCK εμφανίζονται να σκορπίζουν τον θάνατο βάζοντας φωτιά.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις λέγοντας πως η προσπάθεια να εμφανιστούν οι Αλβανοί στην ταινία σαν τρομοκράτες είναι εισαγωγή στο φασισμό και τη λογοκρισία
.











Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/lifestyle/antidraseis-se-ellada-pgdm-kai-alvania-gia-tin-tainia-poy-protagonistei-i-pilichoy/#ixzz5U28LaKoF