17 Νοε 2018

Αποχώρηση σε πολεμικό κλίμα

Δυσαρέσκεια του υπ. Πολιτισμού από τα πεπραγμένα της διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Μπορεί χθες, κατά τη διάρκεια της ..
απολογιστικής συνέντευξης Τύπου, η Κατερίνα Κοσκινά να δήλωνε χαρούμενη για όσα έχει καταφέρει έως σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (η θητεία της ολοκληρώνεται στις 4 Δεκεμβρίου), το υπουργείο Πολιτισμού, όμως, δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της.

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης, το ΥΠΠΟ απέστειλε διευκρινιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τον απολογισμό που εκείνη παρουσίασε στους δημοσιογράφους, αναφέροντας λίγο πολύ ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε ανανέωση της θητείας της (αλλά δημόσια προκήρυξη για τη θέση) ήταν τόσο η μη υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου για το μουσείο όσο και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

«Στα τέλη Οκτωβρίου 2018 η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά ότι λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας της το ΥΠΠΟ αποφάσισε να προχωρήσει στη δημόσια προκήρυξη της θέσης διευθυντή/ντριας, στην οποία θα μπορούσε και η ίδια να θέσει υποψηφιότητα, εάν το επιθυμούσε.

Στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει, το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε λάβει το επιχειρησιακό σχέδιο της πλήρους λειτουργίας του ΕΜΣΤ ούτε χρονοδιάγραμμα για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του μουσείου, ούτε εγκεκριμένο από το Δ.Σ. απολογισμό, ώστε να τον συζητήσουν με το Δ.Σ. και τη διευθύντρια, παρότι η θητεία της έληγε στις 4/12/2018. Αντ’ αυτών κατατέθηκε από τη διευθύντρια ένα ντοσιέ με την αλληλογραφία της με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, συμβούλους της πρώην υπουργού κ.λπ.» αναφέρεται ρητώς στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Χθες, σε σχετική ερώτηση, η κ. Κοσκινά δήλωνε ότι ένα τέτοιο σχέδιο -το οποίο δείχνει πώς προχωρούν τα πράγματα στο μουσείο- έχει κατατεθεί, όχι με τη μορφή που υποστηρίζει το υπουργείο. Ανακοίνωσε ακόμη ότι, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά το μουσείο -λογικά θα ανοίξει το καλοκαίρι-, ζήτησε να αυξηθεί το ποσό της τακτικής επιχορήγησης από 1.565.681 ευρώ (το 2018) σε 3.301.911 ευρώ για το 2019. Μια αύξηση, κατά το ΥΠΠΟ, της τάξεως του 100%, η οποία είναι πλήρως αδικαιολόγητη!
Kαλλιτεχνικό μέρος
«Ούτε, όμως, ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός που παρουσίασε η παρούσα διοίκηση του ΕΜΣΤ μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός, αφού αναφέρεται σε περιοδικές εκθέσεις, τις οποίες σχεδιάζει η κυρία Κοσκινά» σημειώνει το ΥΠΠΟ, τονίζοντας ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών στο εξάμηνο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που εγκρίθηκε στις 10 Αυγούστου 2018. Μάλιστα, η ίδια ανακοίνωση καταλήγει ότι το ΕΜΣΤ, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεταβατική φάση.
dimokratianews