11 Δεκ 2018

“Επαναστατική” πρόταση για τη χρηματοδότηση, των ελληνικών φ/γ Belh@rra

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση του σχεδιαζόμενου εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε σε ανάρτηση..
του ο Γάλλος στρατιωτικός αναλυτής Fabrice Wolf.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Σύμφωνα με τον Γάλλο αναλυτή, η πρόσφατα ανακοινωθείσα πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Άμυνας για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω εράνου και δωρεών για την ναυπήγηση νέων πλοίων, φαίνεται να μην έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας ως προς την συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού ποσού που θα μπορούσε να συνεισφέρει αποφασιστικά στην χρηματοδότηση του ελληνικού ναυπηγικού προγράμματος των φρεγατών Belh@rra.
Αντί αυτή της πρωτοβουλίας, ο Fabrice Wolf προτείνει στην γαλλική κυβέρνηση την επιδότηση του ελληνικού ναυπηγικού προγράμματος των φρεγατών Belh@rra κατά 50% και τη ναυπήγηση των πλοίων στα γαλλικά ναυπηγεία, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να το υλοποιήσει δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και του τεράστιου οικονομικού μεγέθους του ναυπηγικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τον Γάλλο αναλυτή, η ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών Belh@rra στα γαλλικά ναυπηγεία θα κοστίσει 2 δις ευρώ στην Ελλάδα (δεν εξηγείται εάν το ποσό αυτό ανταποκρίνεται στο συνολικό τελικό ποσό για τα εξοπλισμένα πλοία ή αν αφορά μόνο την ναυπήγηση τους).
Όπως σημειώνει ο Fabrice Wolf εάν η γαλλική κυβέρνηση επιδοτήσει την ναυπήγηση των τεσσάρων πλοίων κατά 50%, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να πληρώσει μια προκαταβολή 250 εκατ. ευρώ και ακολούθως το ποσό των 40 εκατ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα 20 χρόνια.
Κατά αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ναι μεν μια αρχική οικονομική επιβάρυνση στην Αθήνα, όμως τα επόμενα 20 χρόνια το ποσό που θα καταβάλετε κάθε χρόνο θα είναι μηδαμινό για τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Fabrice Wolf, η λύση αυτή αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην συμφέρει την γαλλική κυβέρνηση, στην πραγματικότητα τα οικονομικά οφέλη για την Γαλλία θα είναι σημαντικά.
Πιο αναλυτικά, η έναρξη του ναυπηγικού προγράμματος των ελληνικών φρεγατών Belh@rra στα γαλλικά ναυπηγεία θα δημιουργήσει άμεσα 4.000 θέσεις εργασίας, 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας και 4.000 συνεπαγόμενες θέσεις εργασίας στη Γαλλία.
Αυτές οι θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσουν φορολογικά και κοινωνικά έσοδα για το Γαλλικό κράτος ύψους 300 εκατ. ευρώ καθώς και 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον Γάλλο αναλυτή, το κόστος για το Γαλλικό κράτος θα είναι μόνο 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα οφέλη θα επεκτείνονται από την ενίσχυση της απασχόλησης έως τα διαχρονικά οφέλη που θα έχει η υποστήριξη των πλοίων όταν αυτά ενταχτούν στο Πολεμικό Ναυτικό.
defence-point.gr